Behövs verkligen detox?

Aftonbladet skriver idag om sk ”Detox-kost”, Ulrika Davidsson förklarar:

– Det är ett sätt att äta, en utrensande kost. Vi samlar på oss en mängd gifter i kroppen genom den maten vi äter idag. Snabbmat, alkohol, kaffe, socker.

Hos Ulrika råder alltså en föreställning om att vi genom den  moderna västerländska kosten samlar på oss en mängd ”gifter” i kroppen, gifter som sedan kräver en speciell kost för att rensas ur kroppen.

Vad är det för gifter Ulrika syftar på? Är det koffeinet i kaffet, ja kanske kan avhållsamhet från koffein minska huvudvärken hos vissa stordrickare. Avhållsamhet från alkohol kan av uppenbara skäl förbättra den upplevda hälsan.

I vissa fall kan det alltså handla om att åtgärda en negativ faktor i kosten, som sedan ger en upplevd hälsoförbättring. Det har ingenting att göra med någon speciell kost som har ”utrensande” egenskaper. Det finns inga belägg för att någon detox-kost förhöjer kroppens egna förmåga att göra sig av med gifter.

Våran kropp är genom miljontals år utvecklade att ta hand om gifter. Lungorna, levern, njurarna, tarmarna och immunsystemet är alla effektiva system för att rensa ur och ta bort toxiska substanser vi får i oss. Garanterat effektivare än en kost som utan belägg påstås avgifta kroppen. Ulrika vill däremot få dig att tro att speciella medel behövs för att rensa våran kropp, antagligen för att få sälja Ulrikas Detoxkur.

Ulrika är också rädd för tillsatser i maten, en irrationell rädsla som är trendig just nu. Många tillsatser är helt vanliga ämnen som förekommer i många vanliga livsmedel, exempelvis betecknas c-vitamin med koden E300 när den är tillsatt i ett livsmedel. Dessa E-koder skrämmer, ofta ligger också ett skrämmande kemiskt namn bakom koden (c-vitamin heter egentligen askorbinsyra). Tänk om varje livsmedelsförpackning skulle redovisa det kemiska namnet på varenda en av de miljontals olika ”kemikalier” som finns i livsmedlet. ”Kemikalierna” som utgör varje livsmedel har lika stor potential att reagera med din kropps egna ”kemikalier” som tillsatserna har.

Uppdatering: Aftonbladet fortsätter skriva om detox, nu påstår Ulrika att bastu avgiftar kroppen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

4 Responses to Behövs verkligen detox?

 1. […] föreställning om att E-nummer gömmer en hälsovådlig ‘kemikalie’ späs på (sedan propagerar vissa för behovet av detoxkurer för att rensa ut tillsatserna). Guilt by association, alla E-nummer […]

 2. […] om detox: • Behövs verkligen detox? • Leverrening är bluff • Detoxråd förgiftar dina […]

 3. Social/other skriver:

  The success of physical therapy can be noticed in the improvement of the patient’s
  daily activities. It is clear, easy and simple to understand, it could be done
  anywhere you feel comfortable. This will give tremendous relief to your back and
  prevent aches and pains in the back from occurring.

 4. cleansing diet skriver:

  My brother recommended I might like this website. He was once totally right.
  This post truly made my day. You can not believe simply how a lot
  time I had spent for this information! Thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: