Bajsa på kvällarna – bli smal?

Medical Hypotheses är namnet på en vetenskaplig tidsskrift vars syfte är att publicera okonventionella och radikala idéer.  Även om det är en seriös vetenskaplig tidsskrift tillåter syftet att en del artiklar med humoristiska sidor publiceras. Nedan följer några exempel.

En artikel av Aziz och Aziz från Leidens universitet har titeln ”Losing weight by defecating by night” [1], med glimten i ögat postulerar de att bara bajsa strax före läggdags kan vara ett medel för att gå ner i vikt. Anledningen menar de skulle vara att man genom att hålla sig under dagen bär på lite extra vikt, något som kostar några kalorier att bära runt. En andra anledning skulle vara att det krävs extra energi att gå runt och hålla igen hela dagen och en tredje anledning att en välfylld tarm minskar aptiten. Undrar när aftontidningarnas bantningskur-täta löpsedlar tar upp denna metod, och vad skulle rubriken vara?  En rolig detalj i sammanhanget är att artikeln fick ett gäng tarmspecialister känna sig nödgade att skicka en seriös replik till tidsskriften [2], där förklarar de varför det är en dålig idé att följa råden som ges av Aziz och Aziz (förstoppning!).

En annan publikation i Medical Hypotheses menar att den kända (?) observationen att amerikanernas huvud krympt under historien skulle bero på hormoner i maten [3].

En svensk publicerade 2004 en artikel som pekade på en historisk association mellan förekomsten av psykisk sjukdom och användandet av högklackade skor [4]. Han föreslog att högklackade skor leder till mindre nervstimulering i fotsulan. Artikeln är ett bra exempel på att korrelation inte är lika med orsakssamband.

Schreiber och medförfattare skriver om hur krigens premiärdagar oftare än vad som anses vara slumpen sammanfaller med årets ljusare perioder [5]. Detta stämmer också in på liknande mönster i brottslighet (vilket speglas i den starka korrelationen mellan glassförsäljning och mordfrekvens). Går detta testa i Kiruna med deras midnattsol och långa mörka vinter? Jag vet inte hur deras brottsstatistik ser ut, men jag kan inte komma ihåg att Kiruna har förklarat krig mot någon senaste somrarna i alla fall.

Den sista artikeln jag tänkte nämna måste ta priset för den kraftigaste titeln på en vetenskaplig artikel publicerad i en medicinsk tidsskrift:     ”A possible cure for death” [6].
Den ger ju vissa förhoppningar, tyvärr handlar den bara om möjligheten att kemiskt bevara hjärnan till dess att teknologi finns för att ge den en ny kropp att leva genom.

Referenser:
1. Aziz NA, Ibrahim Aziz M.  Losing weight by defecating at night. Med Hypotheses. 2006;67(4):989. [länk]
2. Zavos C, Kountouras J, Chatzopoulos D, Katsinelos P.  Losing weight by defaecating at night theory: The gastroenterologists’ perspective. Med Hypotheses. 2007;68(2):467-8. [länk]
3. Moishezon-Blank N.  Commentary on the possible effect of hormones in food on human growth. Med Hypotheses. 1992 Aug;38(4):273-7. [länk]
4. Flensmark J.  Is there an association between the use of heeled footwear and schizophrenia? Med Hypotheses. 2004;63(4):740-7. [länk]
5. Schreiber G, Avissar S, Tzahor Z, Barak-Glantz I, Grisaru N.  Photoperiodicity and annual rhythms of wars and violent crimes. Med Hypotheses. 1997 Jan;48(1):89-96. [länk]
6. Olson B. A possible cure for death.  Med Hypotheses. 1988 May; 26 (1):77-84 [länk]

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

8 Responses to Bajsa på kvällarna – bli smal?

 1. PeO_W skriver:

  Lysande, jag hoppas bloggen kan fortsätta ge mig en glädjande text om dagen fortsättningsvis….

 2. medvetenskap skriver:

  Kul du uppskattar inläggen (och kul med ditt inlägg om bloggen på din blogg)! Kommer göra mitt bästa utifrån tid och material.

 3. Bengt Axmacher skriver:

  Enastående trivsam blogg. Hoppas inte ditt material sinar , igen anledning att misstänka det i och för sig. Skulle gärna se att du ersätter referenslistan med direktlänkar till artiklarna i den mån det är möjligt. Det sparar tid för den som vill läsa själv.
  Du har en självskriven plats i min blogroll.

 4. medvetenskap skriver:

  Tack för berömmet, Bengt!
  Som jag skrev ovan så är material och tid två faktorer som bitvis kan påverka bloggen.

  Jag ska tänka på att lägga in direktlänkar till vetenskapliga artiklar. När det är gratis tillgång till dem funkar det bra med direktlänkar, annars kan jag länka till sammanfattningen (vanligtvis på pubmed.com) och därifrån kan de som sitter med tillgång till fulltext (bibliotek, universitet, proxy) välja länk som funkar för just dem.

 5. Bengt Axmacher skriver:

  Tack, en utmärkt lösning.

 6. improve site skriver:

  What’s up it’s me, I am also visiting this web page regularly, this site is in
  fact pleasant and the users are truly sharing fastidious thoughts.

 7. Fantastic items from you, man. I have remember your
  stuff previous to and you’re just too excellent. I really like
  what you have acquired right here, really like what you are
  saying and the way by which you are saying it. You are making it
  entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to learn much more from you.
  This is actually a tremendous site.

 8. weight skriver:

  I get pleasure from, cause I found exactly what I
  was taking a look for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: