1RXS J160929.1-210524

Vadå? Jo, det är namnet på den stjärna som nyligen upptäcktes ha en planet i sin närhet. Det är väldigt sannolikt att den icke-namngivna planeten är i omloppsbana kring stjärnan med det jobbiga namnet, men möjligheten finns fortfarande att det är en planet som inte är bunden till någon stjärna (en sk rogue planet).

Två saker är spektakulärt med detta fynd. Det första är att det är den första planeten att hittas kring en stjärna lik vår egen sol, det andra är att Aftonbladet lyckades få det till att planeten liknar vår egen. Den nyupptäckta planeten har en massa som är ungefär 2500 gånger större än jordens och ligger ungefär 50 miljarder kilometer ifrån stjärnan, vilket är ungefär 330 gånger avståndet mellan jorden och solen.

Stjärnan är däremot ganska lik våran sol men något yngre, mindre och svalare. Den ligger ungefär 500 ljusår ifrån oss, i regionen kring stjärnbilden skorpionen. Du kan se stjärnan i bilden nedanför, någonstans.

En av forskarna bakom fyndet är den framgångsrike astronomen Ray Jayawardhana, tack vare han och hans medarbetare är nu den totala summan av antalet planeter funna utanför vårt solsystem över 300.

Referens:
Lafreniére D, Jayawardhana R, Van Kerkqijk MH. Direct imaging and spectroscopy of a planetary masscandidate companion to a young solar analog. Draft version September 8, 2008. [länk]

Andra bloggar om: ,

Annonser

2 Responses to 1RXS J160929.1-210524

  1. Harald Cederlund skriver:

    En ny vetenskapsblogg – trevligt! Jag kommer såklart bevaka den.

    Men man undrar vem som är avsändaren?

  2. PeO_W skriver:

    Aftonbladet är en ständigkälla till sorg över mänskligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: