Tunnelseende

Aftonbladet skriver om ett projekt där Dr Sam Parnia vill studera nära-dödenupplevelser.

Den initiala hypotesen för någon som trots allt vill bedriva seriös vetenskap kring detta måste vara att nära-dödenupplevelser är orsakade av hjärnan (oftast i ett syrefattigt tillstånd som följd av hjärtstopp), detta baserat på den massiva kunskap vi har som starkt antyder att medvetandet skapas av våran biologiska hjärna; korrelationen mellan hjärnfunktion och medvetande är väldigt stark.

För att den alternativa hypotesen, den att medvetande (”själen”) och hjärna är separata, ska vinna mark måste det produceras bevis som inte är helt förenliga med hypotesen att hjärnan orsakar nära-dödenupplevelser. De vanliga beskrivningar som finns kring nära-dödenupplevelser är nämligen förenliga med att det är hjärnan som skapar dem.

En typisk nära-dödenupplevelse beskrivs som ljuset i slutet av en tunnel. Hallucinogena läkemedel, exempelvis ketamin, har visat sig kunna resultera i tunnel-upplevelser och nära-döden-nära upplevelser. Även drogmissbrukare har rapporterat liknande fenomen. Försök på frivilliga människor bekräftar också att tunnel-effekten kan skapas av syrebrist (förklaringen föreslås vara att näthinnans yttersta delar kommer att drabbas först av en syrebrist, därmed släcka ner perifera delen av synfältet och då skapa en tunnelliknande vision).  Även andra berättelser från överlevande, så som surrande ljud, eller känsla av lugn, har också förklaringsmodeller som indikerar hjärnan som skyldig.

Det förekommer också beskrivningar från människor som upplever att de svävar ovanför sin kropp och bevittnar sin återupplivning. Känslan av att befinna sig utanför sin kropp finns beskrivna även i fall där någon uppenbar död inte varit nära förestående; epileptiker kan ibland vittna om detta och elektrisk stimulering av specifika delar av hjärnan skapar en känsla av att befinna sig utanför kroppen. Försök visar också att hjärnan har förmågan att ta emot och behandla information, t ex konversationer, även hos människor som är nedsövda eller befinner sig i koma-liknande tillstånd (med hjälp av funktionell magnetröntgen såg forskare att en hjärna i ett koma-liknande tillstånd uppvisade liknande aktivitet som en frisk vaken hjärna när individen möttes med vissa specifika uttalanden).

Religiösa föreställningar och förhoppningen om liv efter döden är något som naturligtvis påverkar överlevandes tolkning av upplevelserna, numera kan det också antas att den spridda uppfattningen kring hur en nära-dödenupplevelse är påverkar tolkningen.

En förklaring av nära-dödenupplevelser kräver alltså inte att man förkastar hypotesen att hjärnan skapar medvetandet. Det finns inget behov av att anta att medvetandet kan överleva den fysiska kroppen.

Det vill Dr Sam Parnia adressera, han vill sätta upp specialbyggda hyllor med bilder endast synliga från taket. Dr Sam hoppas sedan återuppliva någon som sedan kan berätta något om bilderna på hyllorna. Vad som finns på bilderna vet jag inte, men jag hoppas att de inte föreställer taket ur britsens perspektiv eller den behandlande läkarens nuna.

Liknande försök har gjorts förut, då placerades slumpmässiga meddelanden ut på sjukhusavdelningar på sådan höjd att de endast var synliga från takhöjd. Dessa försök resulterade inte, och det kommer inte Sam Parnias försök heller att göra. Även om ingen givetvis skulle bli ledsen om odiskuterbara bevis för ett efterliv presenterades någon gång.

Förresten, skulle det kännas tryggt att hamna på ett sjukhus där de studerar nära-dödenupplevelser?

(även Dagen har skrivit om detta)

Uppdatering 20/9: Neurologen Steven Novella har nu skrivit ett mycket läsvärt blogginlägg om detta.

Uppdatering 22/9: Steven Novella har skrivit ett nytt läsvärt inlägg om Sam Parnias projekt.

Mer läsning:
Near Death Experiences and the Medical Literature (Marc Crislip, Science-based medicine)
Near-Death Experience, The Skeptic’s Dictionary
NDEs Redux (Sebastian Dieguez, eSkeptic)

10 Responses to Tunnelseende

 1. Hanneles paradis skriver:

  Tunnelseende och nära.döden-upplevelse är väl inte riktigt samma sak? Man kan uppleva lite av tunnelseende i ett mycket stressande situation, med rädsla inslaget..

 2. Andreas skriver:

  Tunnelseende i det här fallet borde ju mycket väl kunna handla om det tunnelseende vi kan drabbas av utan att vara nära döden. Så på så sätt kan det ju mycket väl vara samma sak. I båda fallen existerar ju teorin om syrebrist?

  Visst är det också så att vår biologiska hjärna har en funktion som ”håller oss kvar i kroppen”? I vissa fall tappar hjärnan den funktionen och helt plötsligt kan vi befinna oss utanför vår kropp? Så helt plötsligt blir våra astrala vandringar inte så spektakulära längre.

  Har inga direkta hänvisningar men Stephen ”The Brain” Novella har vid ett flertal tillfällen hänvisat till detta i sina SGU-oreranden.

 3. medvetenskap skriver:

  Hanneles, tack för synpunkten. Andreas lyfter fram något intressant, den att det kan finnas mer eller mindre överlapp gällande den biologiska förklaringen bakom tunnelseende och den tunnel många säger sig sett efter en nära-dödenupplevelse.
  Men jag tror brödtexten gör det klart att jag med rubriken inte egentligen syftade på det tunnelseende du tänker på (rubriken var mest sorts lek med ord).

 4. Pekka S skriver:

  Novella har även publicerat en uppföljning: http://www.theness.com/neurologicablog/?p=382

 5. medvetenskap skriver:

  Tack för tipset Pekka!

 6. Ingrid skriver:

  Talade för några veckor sedan med en man från Skottland som hade dött och blivit återförd till livet. Han sade, det är ingenting =på den andra sidan=. Du är död och det är det.

 7. medvetenskap skriver:

  Jo, så bäst göra det mesta av sin tid i livet.
  Och inte sluta det och andras genom att köra ett plan in i en byggnad i tron att 60 oskulder då väntar en.

 8. Jahoppsan skriver:

  Ingrid, det där är bara trams, bara pengarjakt. Hade han verkligen varit i andra sidan hade han inte varit här. Man kan inte återupplivas.

 9. Marion skriver:

  I read this post fully on the topic of the comparison of
  most recent and previous technologies, it’s amazing article.

 10. I amm in fact lad to read this webpage posts which contains
  plenty of helpful information, thanks for providing these information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: