Paracetamol, korrelation och orsakssamband

Flera tidningar rapporterar om en epidemiologisk studie som i dagarna publicerats i den vetenskapliga tidsskriften The Lancet.

En epidemiologisk studie tittar ofta på stora populationer och på hur olika variabler hänger ihop statistiskt, speciella statistiska metoder används för att justera för olika variablers inflytande över varandra. Dessa typer av studier har en viktig plats i den medicinska forskningen, men problemet med epidemiologiska studier är att de aldrig ensamt kan bevisa orsaks-samband, de kan bara peka på associationer. Beroende på vad studien handlar om och hur troliga alternativa slutsatser till de statistiska sambanden är får man bedöma studiens värde. Förkunskaperna i det aktuella studieområdet är alltså viktigt. Finns det kanske tidigare studier, kanske djurstudier eller randomiserade kliniska försök, som kan ge stöd åt att det statistiska sambandet i en epidemiologisk studie är följden av ett orsaks-samband. Helhetsbilden är viktigt, inte en studie för sig.

Studien som nu uppmärksammats i media menar att paracetamol hos barn orsakar astma och eksem. Det fanns ett samband mellan graden av paracetamolanvändande under första levnadsåret och framtida utveckling av astma och eksem.

Den uppenbara alternativa förklaringen är att barn som utvecklar astma och allergi  tenderar att tidigare under sin barndom vara sjukare, och därför medicinerats oftare med paracetamol-läkemedel tidigt.

Det ser inte ut som att studiens författare adresserat denna alternativa förklaring, en viktig fråga är hur starkt sambandet är mellan tidig sjukdom och medicinering med paracetamol (multicolinearity). Om detta samband inte är så starkt (dvs att de olika barnen inte alltid får paracetamol när de är sjuka) är det troligare att studiens slutsats är sann, men om tidig sjukdom och medicinering är starkt associerat (dvs att barnen får paracetamol nästan varje gång de är sjuka) går det inte bena isär författarnas slutsats mot den här föreslagna alternativa förklaringen.

Visst stöd för författarnas slutsats finns i andra liknande studier också, men för att få någon klarhet i hur det egentligen ligger till i detta föreslagna orsaks-samband behövs randomiserade kliniska försök – något också studiens författare efterlyser.

Tills dess bör studiens slutsatser betraktas med skepsis. Precis som Aftonbladets vetenskaps-relaterade nyheter.

Uppdatering 20090112: I senaste numret av The Lancet publiceras synpunkter på Beasley et al. Svagheter i artikeln pekas ut; så som recall bias och diagnoskriterier för astma. De får också kritik för att inte ha adresserat den alternativa förklaringen, som jag nämnde ovan (korrespondensen: I , II, III, IV; författarnas replik: V).

Referenser:
Beasley et al. Association between paracetamol use in infancy and childhood, and risk of asthma, rhinoconjunctivitis, and eczema in children aged 6-7 years: analysis from Phase Three of the ISAAC programme. Lancet 2008; 372: 1039-48. [länk]

Annonser

4 Responses to Paracetamol, korrelation och orsakssamband

 1. Theresa skriver:

  Hey there! My partner and I often write guest posts for other weblog owners to help gain publicity to our work, as well
  as provide wonderful articles to blog owners.
  It’s a win win situation! If you happen to be interested feel free to email me at: theresablaine@t-online.de so we can talk further. Thanks!

 2. test skriver:

  whoah this blog is excellent i really like studying your posts.
  Stay up the great work! You already know, many persons
  are looking round for this info, you can help them greatly.

 3. phentermine skriver:

  Your article offers verified useful to us. It’s very useful
  and you are clearly extremely knowledgeable in
  this field. You get exposed my personal eye for you to numerous views on this subject matter along with intriquing,
  notable and reliable content.

 4. Ellen Markusson skriver:

  Hej, det har ju hänt en hel del saker sedan 2008 förstås, bland annat har paracetamol blivit ett av Sveriges mest använda läkemedel. Ett citat ”mer än 1 miljon svenskar hämtade ut paracetamol på recept förra året, vilket gör paracetamol till det mest förskrivna läkemedlet. Det framgår av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för 2012”. Det har jag skrivit om det här: http://www.paracetamol.se/. Den visar också att paracetamol används i nästan dubbelt så hög utsträckning av kvinnor som av män och att det såldes mer än dubbelt så mycket receptbelagt paracetamol som receptfritt och förskrivningen har ökat med 5 procent sedan 2011. Ska bli intressant att se statistiken för 2013 och 2014. Tack /Ellen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: