Tuffa björnar

DN skriver om björnar i rymden. Björndjuren är nu de första djur att överleva rymdens strålning och vakuum.

Men nu handlar det om små mikroskopiska djur med det väldigt missvisande namnet björndjur, som trots att de som mest blir 1.5 mm stora hör till djurriket.

Dessa små tardigrader eller trögkrypare, som de också heter, är betydligt tuffare än de större björndjur som mest stryker omkring i skogarna och skrämmer bärplockare. Tardigraderna finns i hela världen, från Himalayas höjder (~6000m över havet) till havens djup (~4000m under havsytan). De klarar temperaturer nära den absoluta nollpunkten (-273°C) och även temperaturer så höga som 151°C. Så höga temperaturer är anmärkningsvärt eftersom vatten (som finns i cellerna) kokar som bekant vid 99.97°C. De kan leva ett decennium utan vatten och tål 1000 gånger högre strålningsdos än något annat djur, och nu vet vi alltså att de även tål vakuum. Rejäla tuffingar alltså!

Vi kan nog lära oss ett och annat av att studera dessa smådjur.

Annonser

4 Responses to Tuffa björnar

 1. skyddadig skriver:

  ”tål 1000 gånger högre strålningsdos än något annat djur”
  Intressant. Har du någon källa? Det talas ju ofta om hur insekter tål högre strålningsdos, men jag har ingen aning om hur bra olika typer av djur klarar av strålning.

 2. medvetenskap skriver:

  Hej skyddadig, informationen kommer från wikipedia. Insekter är också djur så tardigraderna ska isf tåla mer strålning än vad någon insekt gör. Däremot finns det bakterier som tål än mer strålning än vad tardigraderna gör.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Vi björnar på marken är också tuffa, men det är bara styggt förtal att vi skrämmer bärplockare. De slagbjörnar som rapporteras från hjortronmyrarna när bären mognar har mer med den mänskliga kampen om myrarnas gula guld än oss att göra, vi frånsvär oss ansvaret. Vi anfaller bara beväpnade älgjägare varje år. Folk som verkar vara obeväpnade ger vi oss inte på, det tror jag kan bevisas statistiskt. Och så kan lokaltidningen varje år publicera bilden på den tilltufsade jägaren som tittar upp ur sjukhussängen och med handen på Bibeln svär att ”det var björnen som anföll och jag måste skjuta”. Om detta skall fortsätta vill jag be om att få bli uppskjuten i omloppsbana!
  Med vänlig hälsning
  Björn

  PS. Är det björndjuren som skall ta över om människan lyckas sabba Jorden? De verkar ju vara tåliga även för heta situationer! DS

 4. nallenaut skriver:

  Jösses de är som skapta att bli våra nästa explorer i universum.
  Hade de haft större hjärna, varit lite större och kunnat kommunicera hade de säkert kunnat åkt runt lite i universum och haft kul

  Tuffa nallar och det bästa är att de är Svenska!! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: