Jujuber och sömn – är du man eller mus?

Jujuber är en buske som är vanlig framför allt i norra Kina och vars bär sägs ha stressmildrande effekter, enligt kinesisk medicin-tradition. Extrakt från dessa bär finns nu i Body Shops nylanserade kudd-spray Deep Sleep, skriver Aftonbladet.

Finns det då något vetenskapligt belägg för 枣树, som jujuber heter på kinesiska. Det finns några studier publicerade som undersöker den påstådda lugnande effekten av jujuber. Men alla studier är gjorda på möss, och visst är djurstudier väldigt användbara inom forskning av många skäl, men möss är inte människor, resultaten behöver bekräftas i människostudier. Trovärdigheten i några av studierna skadas tyvärr också av att de skriver om dess effekt på olika meridianer, ett begrepp som saknar förankring i verklig fysiologi. En studie  [1] beskriver dess sövande effekter så här:

…caused a significant reduction of walking time and coordinated movement ability of mouse.

Det väcker en frågor kring preparatets säkerhet, vilka biverkningar det potentiellt har. En studie vill mena att den sövande effekten är på grund av en dämpande effekt på hippocampus, en del i hjärnan som bland annat är viktig för minnesfunktioner. Om det stämmer, går det föreställa sig en del mindre önskvärda bieffekter. Många har en föreställning att naturmedel oftast saknar eller har väldigt få biverkningar. En bidragande orsak till detta är att det normalt finns få ordentliga studier kring naturmedel och dess biverkningar, det finns heller inget system för insamling av biverkningar (likt det system som finns för konventionella läkemedel). Resultatet blir naturligtvis att medel utanför den konventionella medicinen har få eller inga beskrivna biverkningar. Få biverkningar kan också hänga ihop med att substansen har få faktiska effekter – ingen verkan ingen biverkan.

Men eftersom sprayens jujuber-dos förmodligen är minimal så är det nog mindre risk för några biverkningar (och verkningar) vid användning av den. Men i Kina är olika medel innehållande jujuber populära, och har så varit under lång tid. Vilket leder in på ett relaterat ämne, är en lång traditionell användning ett starkt argument för en faktisk effekt? Givetvis inte, ett tydligt exempel är åderlåtning som användes som universal-behandling under nära två årtusenden. När den vetenskapliga metoden slog igenom tog det bara några år innan åderlåtningen utrotades från läkekonstens arsenal (med undantag för några få sjukdomar där det används än idag, exempelvis polycytemia vera och hemokromatos).

En annan aspekt när det gäller bärens påstådda effekt är att den faller inom något väldigt subjektivt. Stress är i stor grad subjektiv, vilket gör att effekten är under stor potentiell påverkan av placebo.

Det finns alltså inte mycket idag som styrker att jujuber i Body Shops Deep Sleep-serie hjälper dig somna. Men kanske kan sprayens kamomill-doft ge dig sinnesro, beroende på hur unket din kudde luktar.

Jag slår istället ett slag för en ny produkt i Deep Sleep-serien:

Jag tror nog Deep Sleep Sledge Hammer skulle klara sig bättre än jujuber under den vetenskapliga metodens lupp, om man noggrant väljer utfallsvariabler att titta på…

Referens:
1. Jiang et al. Comparison of the sedative and hypnotic effects of flavonoids, saponins, and polysaccharides extracted from Semen Ziziphus jujube. Nat Prod Res. 2007 Apr;21(4):310-20. [länk]

Annonser

4 Responses to Jujuber och sömn – är du man eller mus?

 1. Björn Nilsson skriver:

  Kamomill-doft? Jag läste någonstans att kamomill-te användes för att lugna ner patienter med psykiska problem och kanske epilepsi på 1800-talet. Kan det vara en ledtråd i det här sammanhanget?

 2. medvetenskap skriver:

  Kamomill är den andra substansen i sprayen som sägs bidra till den sövande effekten, jag valde att fokusera på jujuber i blogginlägget ovan.
  Men ungefär samma sak gäller för kamomill, dvs traditionellt använt för sin sövande effekt men vetenskapliga studier som kan styrka det saknas. Vilket givetvis inte utesluter effekt, kanske ligger en effekt i en trevlig lugnande doft?

 3. Björn Nilsson skriver:

  Jo, jag tänkte på den trivsamma med sjjälva doften också, egentligen oavsett varifrån doften kommer. Får jag rekommendera rooibos-te med mandelsmak kanske?

 4. hypnosis skriver:

  An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who
  has been doing a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I found it for him…

  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss this
  matter here on your web page.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: