Sparka inte elitserie-tränaren

Det är slutsatserna av en studie gjord på Mittuniversitetet i Sundsvall.

De tittade på kvartalsdata från 30 elitseriesäsonger (75/76 – 05/06), något som involverat 128 tränare och 360 lagsäsonger. Variablerna de tittade på var lagens respektive tränares procent vunna matcher och tränarerfarenhet (matcher som huvudtränare).

Resultatet visade att byte av tränare under pågående elitseriesäsong oftast var förknippat med en försämring av lagets prestation. Nu kan de ju av förklarliga skäl inte veta hur det illa det kan ha gått om de inte bytt tränare, men i alla fall verkar byte av tränare under säsongen oftast inte resultera i förbättrad lagprestation. Erfarenheten hos tränaren var förknippat med bättre prestation, men effekten var svag. Det är oklart om de då har justerat för faktorer som exempelvis att mer framgångsrika klubbar troligen tenderar anställa mer rutinerade tränare.

Anmärkningsvärda delresultat är att Leksand är det lag som haft störst variation i prestation, och Färjestad är det lag som över tid har uppvisat mest stabil prestation.

Lösningen kanske är att sparka tränaren för att sedan ta tillbaka honom, två negativ ger plus? Brynäs klarade sig i alla fall kvar i elitserien förra säsongen med det receptet, men det var nog enda gången det receptet testats.

Det finns säkert fler aspekter på tränarbytens betydelse, men säkert är nog i alla fall att elitserieklubbarnas tränare kommer vifta vilt med denna studie när förlusterna radar upp sig.

(NyT)

Referens:
1. Arnesson L, Salman K, Shukur G. Coach succession and team performance; the impact of ability and timing.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: