Spermier och mobiltelefoner

Ny Teknik skrev för några dagar sedan att en studie visar att påslagna mobiltelefoner i fickan försämrar kvalitén på spermierna, förutsatt att du tillhör en viss halva av befolkningen då.

Men det var inte riktigt vad den aktuella studien visade. Vad den visade var att kvalitén på spermierna försämras om du förvarar dem i en glasbehållare och lägger mobiltelefonen 2.5 cm ifrån och samtidigt använder den, ett scenario som jag inte tror utspelas speciellt ofta.

Forskarna tänker utifrån dessa resultat gå vidare och försöka designa ett experiment som bättre efterliknar verkliga förhållanden.

Den troligaste förklaringen till resultatet är att värme som genereras av telefonen eller radiovågorna ger upphov till den försämrade kvalitén, eftersom det sedan länge är känt att spermier trivs bäst i temperaturer strax under kroppstemperatur. Andra utpekade faror för familjeplaner är bastubad, varma bad, solarium, tajta underkläder och laptops i knäet. Undvik att kombinera dem.

Den huvudansvarige forskaren verkar i alla fall själv inte vara speciellt bekymrad över resultatens möjliga innebörd (alternativt sakna pappa-planer), då han under en telefonintervju med CNN medgav att telefonen låg i fickan.

Om denna studies implikationer går att överföra till verkligheten får framtida studier visa.

Referens:
Agarwal et al. Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on ejaculated semen: an in vitro pilot study. Fertil Steril. 2008 Sep 18. [länk]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: