Polomkastning

Det var 780 000 år sedan senast, inom några tusen år kan det vara dags igen.

Polomkastning av jordens magnetfält innebär att magnetiska nord och syd byter plats, något som skett många gånger under jordens historia. Tiden mellan polomkastningarna är däremot väldigt oregelbunden, ibland har det varit tätt mellan gångerna med bara omkring 100 000 år emellan och ibland har det passerat många miljoner år mellan polomkastningarna. Varför polomkastningar sker vet man inte riktigt, men det tros vara en naturlig aspekt av jordens magnetfält (som genereras av flytande metall i planetens kärna).

En polomkastning föregås av en långsam gradvis försvagning av jordens magnetfält. Data tyder på att vårt magnetfält är inne i en försvagningsperiod, och om det fortsätter i den takt som förutspås är fältet så pass svagt om några tusen år att en polomkastning troligen sker. Hur lång tid själva polomkastningen tar är inte känt, men data tyder på att det tar mellan 1000 och 28000 år. Efter den perioden av nästan obefintligt magnetfält återgår det snabbt till starka nivåer.

I veckans nummer av Science publiceras forskning som stödjer att en polomkastning ligger relativt nära fram i tiden. En av forskarna, Kenneth Hoffman säger:

Right now, historic records show that the strength of the magnetic field is declining very rapidly. From a quick back-of-the-envelope prediction, in 1,500 years the field will be as weak as it’s ever been and we could go into a state of polarity reversal.

En period av nära obefintligt magnetfält kan få vissa konsekvenser för människan. Vissa menar att den kosmiska strålningen som når jordytan skulle nå farliga nivåer utan det skyddande magnetfältet. Samtidigt saknas stöd för att några större biologiska utrotningar skulle skett under någon av historiens många polomkastningar. Det största hotet, som samhället ser ut idag, är förmodligen mot all den teknik som baseras på elektricitet och elektromagnetism. Orienteringssporten får också anse sig hotad.

Mer läsning: Science Daily, Wikipedia

Referens:
Hoffman KA, Singer BS. Magnetic source separation in Earth’s outer core. Science. 2008 Sep 26;321(5897):1800. [länk]

Annonser

4 Responses to Polomkastning

 1. bluffo skriver:

  Det finns väl en del djur som orienterar sig efter Jordens magnetfält när de gör långflyttningar. Kommer de att klara av omställningen? Eller kommer flyttfåglar att dra mot norr när de borde flyta åt söder och tvärtom?

 2. medvetenskap skriver:

  En bra fråga, beror nog på i vilken grad de förlitar sig på fältets riktning. Kanske gör det inte så mycket om det helt reverseras, att de snabbt ställer om till det omvända? Förmodligen använder de också fältet tillsammans med andra ledtrådar för att navigera (solen/månen exempelvis?). Trots allt har djuren i alla fall överlevt många polomkastningar under deras evolutionen.

 3. Go Here skriver:

  you are in point of fact a good webmaster.
  The site loading velocity is amazing. It seems that you are doing any
  distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you
  have done a wonderful activity on this topic! Check out my
  website to get more info about work from home, if you
  like.

 4. strength skriver:

  Thanks for some other fantastic post. Where else may just
  anyone get that kind of info in such an ideal means of writing?
  I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such
  information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: