Snö och livsmedelstillsats E170 funnet på Mars

Frost och dimma har redan observerats, nu har marslandaren Phoenix också upptäckt iskristaller 4 km ovanför sig. Snöflingorna hinner dock förångas innan de når marken, men vintern är på väg och med de allt kallare temperaturerna hoppas man se snöflingor falla på marken. Om inte den kalla och mörka vintern på Mars hinner släcka ner sonden innan dess. Phoenix alstrar sin energi från solljus och med allt mörkare dagar minskar energiförrådet och det blir svårt att stå emot kylan, som kan nå -158°C. När våren når vår planets norra halvklot är det full vinter på Mars, och inget solljus når Phoenix. Om landaren kommer att överleva vintern vet man inte.

Marslandaren har även funnit kalciumkarbonat (kalkspat) på planetytan. Kalciumkarbonat går på vissa håll på planeten jorden även under namnet E170, eftersom det används som färgämne i mat. Forskarna menar att det antingen betyder att någon har lämnat efter sig lätt skagenröra på Mars, eller att flytande vatten varit ett viktigt inslag någon gång under planetens historia (kalkspat bildas normalt i våta miljöer).

Innan vintern släcker ner Phoenix hoppas NASA hitta fler E-nummer och observera fallen snö.

[via DN, National Geographic]

Annonser

5 Responses to Snö och livsmedelstillsats E170 funnet på Mars

 1. PeO_W skriver:

  Jag undrar varför inte spår finns kvar av övriga rester som utflykten måste ha innehållit ? Att bara äta lättskagenröra kan aldrig vara bra för magen, vore det inte lämpligt att någon myndighet eller annan ansvarig gee rekommendationer angående lämplig mathållning för marsfarare.

 2. transmentalism skriver:

  Ett ypperligt exempel på precis hur pass mycket allmän vetskap det nu börjar bli att åtminstonde miljön för livs uppstånd existerat på Mars var när till och med vatikanen så lägligt ”reviderade” sin tolkning av bibeln och förkunnade att liv på andra planeter inte är ett problem för kristendomen. 😛

  Men det är intressant data, följer Phoenix dataflöde med stort intresse. Det mest intressanta med möjligheten att hitta mikroskopiskt liv på Mars är att komma närmare ett svar på huruvida det finns en relation mellan dem. Om livet här kommit från rymden, eller utbytts mellan Mars och Jorden borde det finnas starka relationer mellan den biologi man kan hitta på Mars och den som finns här.

  Om liv på Mars uppstått enskilt är det ännu mer intressant för det skulle säga en hel del om sannolikheten för liv att uppstå. Det skulle också innebära att vi kunde studera livsformer som förmodligen fungerar helt annorlunda i de mest grundläggande komponenterna. Det vill säga,

 3. medvetenskap skriver:

  PeO, jo livsmedelsverket får skicka dit lite svenska köttbullar eller nåt. Det här håller inte.

  Transmentalism, ja liv på mars, eller spår av det, skulle så klart vara ett av hyperintressant fynd, mänsklighetens största genom historien kanske. Vid ett fynd skulle det antagligen ganska snabbt bli uppenbart om vi delar ett gemensamt ursprung.

 4. […] hederlig mjölksyra), lechitin (som finns i varenda cell i vår kropp) och kalciumkarbonat, som nyligen hittades på planeten Mars (är Mars oäkta, en […]

 5. Amazing things here. I’m very happy to peer your article.
  Thank you a lot and I’m having a look forward to touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: