Ont i huvudet – ta en dos av Jungfru Maria?

I tidsskriften Pain publicerar Katja Wiech och medarbetare en studie som visar att djupt religiösa människor upplevde elektriska impulser mindre smärtsamma jämfört med vad ateister gjorde när konst med religiösa motiv bevittnades[1].

Det här är ännu en studie som visar något som knappast förvånar någon, nämligen att mentala tillstånd och processer kan minska den högst subjektiva upplevelsen av smärta. Med hjälp av magnetkamera kunde forskarna övervaka aktiviteten i hjärnans olika delar. Precis som i liknande tidigare studier fann forskarna att aktivitet i ventrolaterala delen av prefrontala kortex korrelerade väldigt bra med minskad smärtupplevelse.

Studiens fynd innehåller ingenting som är unikt för eller går härleda till just religiositet.

Tidigare studier har visat att avledning av uppmärksamhet, placebopreparat, emotionell avledning eller känslan av att ha kontroll över smärtan alla är medel som genom samma system i hjärnan nedreglerar smärtupplevelsen. I den aktuella studien tycks de religiösa försökspersonerna försatts i ett meditativt tillstånd när de bevittnade det religiösa motivet, enligt forskarna.

Den här gången var det djupt religiösa individer som med hjälp av religiösa motiv lyckades aktivera smärtnedreglerande system, för två veckor sedan var det individer som lyckades aktivera samma system genom att beundra vad de själva bedömde som vackra målningar [2]. Två olika medel, samma resultat.

På ytan tycks kanske dessa studier inte tillföra något nytt, men de ger oss allt mer detaljkunskap om hur smärta uppstår och regleras på en molekylär nivå. Kunskap som har potential att  kokas ihop till något som kan ge lindring för en stor mängd människor, smärtan representerar trots allt ofta  en stor del av det totala lidandet i många av de sjukdomar som kan drabba oss.

Jungfru Maria skänker inte bara lindring åt stackars studenter som tvingas ta emot elshocker i vetenskapens namn. Hon gav också ekonomisk lindring åt en amerikansk kvinna efter att ha uppenbarat sig en rostad ostmacka. Brödbiten drog in 28 000 dollar på Ebay.

Referenser:
1. Wiech et al. An fMRI study measuring analgesia enhanced by religion as a belief system. Pain. 2008 Sep 4. [länk]
2. Tommaso et al. Aesthetic value of paintings affects pain thresholds. Conscious Cogn. 2008 Aug 31. [länk]

Annonser

2 Responses to Ont i huvudet – ta en dos av Jungfru Maria?

 1. bluffo skriver:

  Frågor: vad händer om en death metal-entusiast får lyssna på sin älsklingsmusik och samtidigt utsätts för smärta? Alternativt får lyssna till Mozart? Mer forskning behövs!

  Och varför stämde inte tanten i USA brödrostfirman på några miljoner dollar för att den tydligen rostar brödet ojämnt? Alternativt brödtillverkaren för att det kanske är fel i degen som gör att rostningen inte blir riktig? – Det kanske hade givit mer pengar än de där prickarna och ytorna som man kanske kan få till att de påminner om – Marlene Dietrich kanske?

 2. medvetenskap skriver:

  Det finns studier som visar att även musiklyssnande kan ge smärtlindrande.

  Kanske hade brödsrostfirman en disclaimer i instruktionsboken som varnade för uppenbarelser av religiösa ikoner i bröden? 🙂
  Som den här kanske hade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: