Fönstertittande

Aftonbladet-TV rapporterar om hur kristna amerikaner i staden Springfield ser Jungfru Maria i ett fönstermönster i stadens sjukhus. Jag vet inte men jag skulle hellre säga att det ser ut som Jesus, eller Rob Zombie? Vem ser du?

Fönstret var tänkt att bytas ut, eftersom fukt börjat tränga in mellan glasen (vilket naturligtvis också förklarar mönstret). Nu får nog sjukhuset tänka om, eftersom den här fönsterrutan nu blivit mål för pilgrimfärder…

Fenomenet kallas i alla fall för pareidoli, vilket innebär att man skapar någon sorts mening ur vaga och slumpässiga visuella eller auditiva stimuli. Jag berörde ämnet i förrgår då jag skrev om ett guldkantat rostbröd. De flesta av oss har erfarenheter av pareidoli, kanske sett gubben i månen, eller något i molnen eller tapeten kanske.

Anledningen till att vi ser mönster där inget egentligen finns är för att vår hjärna är lat, den försöker ta genvägar och fyller i ganska mycket själv. Den gör hönor av fjädrar. Vårat synsystem är i grunden ganska dåligt, våra ögon räcker inte till för att skapa den bild du ser. Vad du ser, är egentligen en tolkning som din hjärna skapar utifrån halvtaskig information från ögonen och utifrån erfarenhet. Optiska illusioner är bra sätt att visa hur hjärnan drar förhastade slutsatser baserade på erfarenhet. Synsystemet latar sig också genom att bara hålla koll på kontrasterna, ett förenklat exempel är att när du ser ett helt jämnt vitt papper så är det kanterna på pappret som snappas upp, resten av det vita fylls i av hjärnan. Att vi ofta ser just ansikten i slumpmässiga mönster beror på att hjärnan är extra tränad att känna igen och identifiera just ansikten. Har du ett liv präglat av religion kommer du troligen tendera att exempelvis se Jungfru Maria, där andra kanske inte ser något, eller någon helt annan.

Varför skulle förresten Jesus uppenbara sig i en tortilla, eller på en röntgenplåt, eller Moder Teresa i en bulle, eller Jungfru Maria i en pizzaplåt eller rostbröd?

Men skulle du hitta Jesus i surströmmingen, eller Jungfru Maria i chokladpuddingen; va då inte glupsk utan tänk på att de kan dra in stora pengar på E-bay (förresten, om Jesus valt att uppenbara sig i din frukostflinga, va skulle han då tycka om att du utnyttjar honom för din egna ekonomiska vinning … eller var det kanske poängen med uppenbarelsen … God works in mysterious ways).

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

5 Responses to Fönstertittande

 1. bluffo skriver:

  Vi har ett klassiskt svenskt exempel, nämligen den ”bild” i kvart som sprängdes fram i koppargruvan i Kristineberg i Lycksele 1946. Folk tyckte det såg ut som en Kristusgestalt. Eftersom det var i en gruva hade de väl lika gärna kunnat hävda att det var bergsrået som tittade fram?

  http://www.vbm.se/se-och-gora/i-lanet/sevart/utgangspunkt-skelleftea/underjordskyrkan-i-kristineberg.html

 2. Andreas skriver:

  Det är ju inte Jungfru Maria i den där plåten utan helt klart Lilla My!

 3. medvetenskap skriver:

  Hehe, jo och Rasputin i tortillan.

 4. […] Mer läsning: • Fönstertittande (pareidoli) […]

 5. Kalle Huga skriver:

  bluffo. ja och det såg onekligen ut som självaste Herren också. Synd att de sprängde bort den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: