Nobelpris och HIV/AIDS-förnekelse

Nobelpriset i medicin 2008 tilldelas Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier för upptäckten av HIV-viruset (priset delas också med Harald zur Hausen för hans upptäckt att papillomvirus, typ 16 och 18, kan orsaka livmoderhalscancer). Tidigare Nobelpristagare i medicin eller fysiologi hittar ni här.

AIDS-epidemin startade under sommaren 1982 i USA, då det bland homosexuella i Los Angeles rapporterades om ett flertal utbrott av sjukdomar som normalt bara drabbar individer med kraftigt försvagade immunförsvar. Varför dessa sjukdomar plötsligt blossade upp i täta kretsar var en gåta. Allt fler liknande fall rapporterades kommande året, och 1982 fick tillståndet namnet acquired immune deficiency syndrome (AIDS). 1983 isolerade Luc Montagnier och medarbetare vid Pasteur Institutet retroviruset som initialt fick namnet lymphadenopathy-associated virus (LAV), men som 1986 fick namnet human immunodeficiency virus (HIV). Vid denna period stod det också klart att HIV var orsaken till AIDS. Idag vet vi att viruset funnits hos människan långt innan 1980-talet, färska rön tyder på viruset kan ha förts över från apa till människa redan vid förra sekelskiftet.

Redan när HIV föreslogs vara orsaken till AIDS startade en kontrovers som fortsätter än idag. Eller, förnekelse är ett mer passande ord att använda än kontrovers. Störst uppmärksamhet fick denna förnekelse år 2000, då Sydafrikas president Thabo Mbeki deklarerade hans mening att HIV/AIDS-teorin var sprungen ur rasism. Rockbandet Foo Fighters har också ställt sig bakom HIV/AIDS-förnekare genom att dela ut deras böcker gratis och låta dem komma till tals vid deras spelningar.

Förnekarnas omslagspojke är Peter Duesberg, professor i molekylärbiolog och författare till flera förnekarböcker. En annan förnekare är Kary Mullis. Som aktualiseras något idag eftersom han själv tilldelats Nobelpriset (kemi, 1993) för utvecklandet av PCR-metoden. Att han lyckades utveckla denna metod tackar han LSD för, han menar att LSD gav honom mer än vad någon utbildning någonsin gjorde. Kary hävdar också att han haft kontakt med utomjordingar, han berättar i sin bok Dancing Naked in the Mind Field (?) om hur han i skogen träffade på en talande glödande tvättbjörn… LSD-påverkad? Nej inte alls hävdar Kary.

Många villfarelser förekommer hos HIV/AIDS-förnekare. Vissa av dem går så långt att de förnekar virusets existens. Annars är ett vanligt förekommande argument att läkemedelsbolagen ligger bakom, att det skulle vara AZT, ett av de tidiga läkemedlen som använts för att behandla AIDS-sjuka, som är den egentliga orsaken till AIDS. Även om AZT har en del otrevliga biverkningar och under perioder använts felaktigt är det ingen tvekan om att det hjälpt mer än stjälpt. Utöver AZT hävdar förnekare att undernäring och droganvändning kan orsaka AIDS. De kritiserar bevis för HIV/AIDS-kopplingen samtidigt som deras egna hypoteser helt saknar grund. Mer detaljerad information om förnekarnas argument och vetenskapens motargument hittar du här och här.

Trots att argumenten från förnekare har smulats sönder om och om igen fortsätter förnekarna sprida sina myter på internet där de lätt snappas upp av en godtrogen och vetenskapligt illiterat allmänhet. Spridningen av den här typen av desinformation har betydligt större potential att göra skada, än vad exempelvis mytspridande kring blomvatten har. HIV/AIDS förnekandet har definitivt förkortat liv och försämrat livskvalité. Även bland de mest ihärdiga förnekarna. En av förnekarnas tidsskrifter, Continuum, fick stänga ner efter att de inte längre hade några redaktörer kvar. De hade nämligen alla avlidit av AIDS-relaterade orsaker. Andra förnekare menade dock att de avled av andra orsaker, exempelvis stress.
Förnekandet av HIV/AIDS har samtidigt skapat utrymme för vissa opportunistiska alternativmedicin-förespråkare, som erbjuder just sin nischade kvacksalverilösning på tillståndet.

Mer än två decennier av forskning har bortom all tvekan fastslagit att HIV orsakar AIDS. Skepticism och att minoritetsåsikter får höras och föras fram i den vetenskapliga sfären är viktigt för vetenskapens framskridande. Men i detta fall har det hos förnekarna passerat vad man kan kalla vetenskaplig skepticism, det handlar istället just om ren ignorant förnekelse.

Att upptäckarna av HIV nu tilldelas dynamitfaderns medalj är väl förtjänt, men kommer tyvärr knappast att bidra till att kväva dessa myter. Det räcker med att HIV är svårt som det är att bekämpa och begränsa, det ska inte behövas försvåras ytterligare av mytspridande på internet.

Rekommenderad ytterligare läsning: HIV Denial in the Internet Era (Smith, Novella; PLoS Med. 2007 Aug;4(8):e256), AIDS denialism (wikipedia), The Evidence That HIV Causes AIDS, Debunking denialist myths. DN om 2008 års Nobelpris i medicin ( 1 2 3 ). SvD om 2008 års Nobelpris i medicin (1 2). AB. SydS.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

One Response to Nobelpris och HIV/AIDS-förnekelse

 1. Info skriver:

  ROY ANDERSSON

  är en i vänstersverige högt skattad filmare och debattör, vilkens minsta steg, rakt fram eller ned i diket, alltid hälsas med mediala applåder. Just denne Roy var det som på 1980-talet, bl.a. med en av socialstyrelsen beställd AIDS-film, blev Skandinaviens främste apologet för teorin, att HIV-viruset skapats i ett speciellt forskningscentrum i USA i syfte att förgöra andra nationer. Nämnda film fick omgående hård kritik, vilket inte hindrade Andersson att turnera med densamma runt om i Europa.

  Redan på 1980-talet förkastades nämnda spekulationer av bl.a. den ledande molekylärbiologen professor Lennart Philipsson, som ansåg, att myten emanerade från en miljöpartistisk fraktion i DDR. Långt senare berättade en f.d. hög tjänsteman i dåvarande STASI i en intervju i Sveriges radio, att lögnerna om virusets uppkomst verkligen medvetet planterats i västvärlden – men inte av de gröna utan av en särskild propagandaavdelning inom STASI.

  Roy Anderssons roll som megafon för lögnerna kände han väl till – och tillät sig att skrocka diskret och mumla något om ”en nyttig idiot”…

  En nyttig idiot, dränkt i guldbaggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: