Inkompetent fiskforskning

Ännu en gång skriver Aftonbladet att något är bevisat, ännu en gång har Aftonbladet helt fel.

De skriver att brittiska forskare har beviset för att fiskolja gör dig smartare. Barn matade med fiskolja hade  tydligen bättre betyg än de som inte fått fiskolja. Problemet är att studien lider av allvarliga brister i designen.

Studien (ofta kallad Durhamstudien) har sedan den startade fått ta emot kraftig kritik, främst från Dr Ben Goldacre (vars skriverier går att följa i hans blogg Bad Science, eller i hans kolumn i tidningen The Guardian).

Studien började med att 3000 elvaåringar skulle äta fiskolja under ett läsår, resultatet skulle utvärderas efter att vårens standardprov var utförda. Innan dess hade däremot 2168 av de 3000 eleverna slutat äta fiskolja. Studiens resultat baserades sedan på de resterande 832 eleverna. De jämförde deras standardprovresultat mot 629 av studiens avhoppares resultat. Resultatet var att de 832 som fullföljt studien hade bättre resultat på standardproven än vad de 629 avhopparna hade. Inte på något sätt förvånande. Det är mycket sannolikt att de duktiga elever som duktigt åt fiskolja under hela läsåret också är duktigare med skolarbetet och därför inte oväntat presterar bättre på slutproven. Ett väldigt förutsägbart resultat, som följd av den undermåliga metodiken (de hade kunnat adressera det stora avhoppet).

Studien saknade också kontrollgrupp, dvs ett gäng likvärdiga elvaåringar som inte fick fiskfett. Sedan fanns det andra misstänkliggörande omständigheter kring studien. Exempelvis att forskarna bakom studien vägrade offentliggöra forskningsdata och redovisa exakt hur studien var gjord.

Ben Goldacre säger till BBC:

I think it is a laughably incompetent analysis of a laughably incompetent piece of research.

Studien bevisar ingenting gällande fiskoljans potentiella fördelar på funktioner relaterade till hjärnan. Eftersom fiskolja rik på omega-3 fetter faktiskt har teoretiska möjligheter att positivt verka på sådana funktioner är det synd att studien förstörts i händerna på inkompetenta forskare.

(Monty Python gjorde större nytta med fisk än vad dessa forskare gjorde)

Läs mer om denna studie på Ben Goldacres blogg.

Annonser

6 Responses to Inkompetent fiskforskning

 1. transmentalism skriver:

  Tragiskt nog så, av alla de som medvetet eller omedvetet underminerar vettenskapen i sverige så är aftonbladet ärkeundermineraren på så många fronter.

  1) De har gång på gång som du poängterar här missrepresenterat resultat.
  2) De skriver sällan eller aldrig om positiva forskningsframsteg inom medicin eller teknik.
  3) Samtidigt så blåser de upp i stort varje gång något är fel, artiklar om bi verkningar från medicin och man lägger skulden generaliserat över ”forskare”.
  4) Man har en kultur där man lyfter upp pseudovetenskap speciellt på alternativmedicinfronten genom att man ger de oerhört mycket tidningsutrymme utan att applicera någon form av kritisk granskning.
  5) Skräckpropaganda som vi såg med LHC där man fokuserar på att måla upp en bild av frankenstein experiment.

  Jag skulle inte vara förvånad om en majoritet av de som läser aftonbladet kontinuerligt som enda tidning, hyser en enorm misstro mot vetenskap och teknisk utveckling. Det är verkligen tragiskt att aftonbladet inte inser precis hur förödande det kan vara för samhället på lång sikt att hålla på så här.

 2. transmentalism skriver:

  Suck, jag han inte mer än skriva klart kommentaren innan jag på aftonbladet kunde ses en bekräftelse av ovanstående…

  ”Så tappade vi 11,4 kilo – med detox”

  Jag tror aftonbladet och expressen behöver en ny slogan.
  ”Sensationspressen, vi bygger en dummare samhällsklass”

 3. Pekka S skriver:

  Jag säger som Transmentalism – Suck. Aftonbladet är en pinsamma.

 4. medvetenskap skriver:

  Tyvärr är det sakliga och sanningsenliga långt ner på Aftonbladets prioriteringsslista, de har andra prioriteringar. Deras vetenskapsrelaterade artiklar skrivs dessutom knappast av vetenskapsjournalister, då blir kvalitén därefter.
  Det man kan göra är väl att, som ovan, påpeka brister i deras artiklar. Det kanske också leder till att fler ser på Aftonbladets artiklar med skepsis. Aftonbladet tillåter iaf blogglänkar från deras artiklar. Expressen och andra som är minst lika dåliga när det gäller vetenskapsrelaterade artiklar gör inte det.

  ”Detox-dieten” är bara så väldigt missvisande begrepp. Att de lyckas gå ner i vikt och må bättre av den är givetvis jättepositivt (och inte förvånande), men termen detox är missvisande då det antyder att någon sorts avgiftning är central för dietens effekter. Hälsofördelarna är samma, och av samma orsak, som vid vilken viktnedgångsmetod som helst (med möjligt undantag för möjligen koffein, alkohol). De på detox tenderar däremot tillskriva effekterna någon sorts utrensningsprocedur.

 5. transmentalism skriver:

  Mm, detox ”rörelsen”, använder samma metodik som alla andra new age hippies.
  Man talar om vaga begrepp, i det här fallet utrensning av gifter. Självklart har de ingen förklaring till exakt vilka ”gifter” det är man talar om eller vad man ens menar med ”gifter”. Vill man ha ”detox” så rekommenderar jag ett par bra njurar.

 6. Diktor skriver:

  Lögn, förbannad lögn och statistik, allt enligt Mark Twain. Jag tro att han läste Aftonbladet (eller Expressen) när han kom med den kommentaren. Han tillbringade ju en del av sitt liv i Sverige, så helt omöjligt är det inte. 🙂

  Allvarligt talat, vetenskaplig artiklar i kvällstidningar är väl något av en motsägelse i sig själv. Såg även Detox-artikeln och insåg att det var självklart att man gick ner i vikt. Eftersom man drar ner på socker- och fettintaget när man ”detoxar”, så torde man automatiskt gå ner i vikt. Dock går man ju upp lika snabbt igen, när man börjar äta ”normalt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: