Nobelpriset i Kemi 2008: Gröna självlysande protein och grisar

2008 års Nobelpris i kemi delas ut till Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Tsiens för deras upptäckt av grönt fluorescerande protein (Green fluorescent protein, GFP) hos maneten Aequorea victora. Detta protein lyser grönt när det utsätts för blått ljus.

Vad ska det vara bra för då?

Jo, GFP är enormt användbart inom biologisk och medicinsk forskning. Det går att använda för att märka in specifika celler eller molekyler av intresse för att bättre åskådliggöra dem levande under ett mikroskop. Det används också flitigt som en sk reporter gene, det innebär att GFP-genen kopplas på en annan gen av intresse som sedan förs in i en cell eller organism. Om nu denna gen av intresse uttrycks kommer den påkopplade GFP-genen också att uttryckas. Det betyder att det enkelt går att följa genuttrycket genom att observera det gröna ljuset från GFP. På så sätt kan det relativt enkelt studeras var, när och hur mycket en specifik gen uttrycks. De flesta som arbetar inom biomedicinsk forskning har använt, eller åtminstone känner till, GFP. En lysande upptäckt väl värt ett Nobelpris.

Exempel på hur det kan se ut hos möss:

Forskare i Taiwan har fött upp självlysande grisar. Alla celler i deras kropp innehåller GFP, så allt från inre organ till tänder är självlysande.

Green Fluorescent Pigs är tänkta att användas inom forskningen. Men GFP har också använts i konstsammanhang. Konstnären Eduardo Kac tog tillsammans med genetiker fram den självlysande kaninen Alba. Proteinet har också, tillsammans med andra självlysande protein, placerats i bakterier för att sedan använda dessa för att skapa konst.

Undra vilket av användningsområdena som imponerade mest på Nobelkommitén?

Tidigare vinnare av Nobelpriset i kemi hittar ni här.  Läs mer om årets pris på nobelprize.org. Tidningarna om 2008 års Nobelpris i kemi: DN 1, 2; SvD 1, 2; AB; SydS.

Annonser

2 Responses to Nobelpriset i Kemi 2008: Gröna självlysande protein och grisar

  1. Parinita Master skriver:

    I really have to say I really obsess overf your site, the way you write is awe inspiring!

  2. Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally suggest
    to my friends. I am sure they will be benefited
    from this website.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: