Att tänka gör dig fet?

Professor Angelo Tremblay och medarbetare menar att intellektuellt arbete är en riskfaktor för övervikt som inte ska förbises.

I deras studie fick 14 studenter utföra tre uppgifter vid olika tillfällen[1]. Den första uppgiften var att slappa i en stol, den andra var att läsa och sammanfatta en text, den tredje bestod av minnes- och uppmärksamhetstest. Efter att en uppgift var slutförd fick de fri tillgång till mat.

De fann att kaloriintaget var signifikant större efter läsuppgiften (24%, 203 kcal) och minnes och uppmärksamhetstestet (29%, 253 kcal), relativt till vilotestet.

Att de mentalt krävande uppgifterna via någon sorts stress gav upphov till ett något större sug efter mat (tröstätande/belöning) är kanske den rimligaste förklaringen. Forskarna bakom studien spekulerar också i att ett högre glukosbehov i hjärnan skulle stimulera till ett större energiintag. Men det stämmer knappast, eftersom hjärnans energiförbrukning är ganska konstant, oavsett mental sysselsättning[2]. Så oavsett om du plågar hjärnan med att försöka lösa Riemannhypotesen för att vinna en miljon dollar eller om du läser Aftonbladets hälsoartiklar så kommer det inte påverka din hjärnas energibehov.

Så om du behöver förlora lite vikt och om du inte vill gå och hålla dig hela dagarna eller tugga tuggummi varje vaken timme, ja då kanske det är dags sluta tänka helt enkelt. Eller inte…

Referenser:
1. Chaput et al. Glycemic instability and spontaneous energy intake: association with knowledge-based work. Psychosom Med. 2008 Sep;70(7):797-804. [länk]
2. Raichle ME, Gusnard DA. Appraising the brain’s energy budget. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002 Aug 6;99(16):10237-9. [länk]

Annonser

3 Responses to Att tänka gör dig fet?

 1. Barbro I skriver:

  Självklat påverkar våra tankar vår fysiska kropp. Tänker vi fel så blir vi överviktiga därför att vi använder tankeenergier som inte tar hänsyn till fel levnadssätt. Om vi istället arbetar med att göra oss uppmärksamma på de tankar och känslor som får oss att äta mer som ett surregat för att vi anser oss må dåligt, ja då går vi så klar upp i vikt på grund av vårt felaktiga levende. Enkelt!

 2. medvetenskap skriver:

  Ja klart att tankar påverkar våran kropp på olika sätt, och den mentala biten har så klart en jättestor roll i övervikt. Men att tala om ”tankeenergier” känns överflödigt.

 3. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I’m
  not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful blog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: