Världens tuffaste organism

Tidigare skrev jag om björndjuren, kanske en av de tuffaste organismerna som hör till djurens kungarike.

Söker man däremot utanför djurens kungarike hittar man ännu tuffare organismer. Deinococcus radiodurans är förmodligen världens tuffaste organism, en bakterie som av forskarna fått namnet Conan the Bacterium.

Denna bakterie, som lyckligtvis inte orsakar någon sjukdom, kan överleva extrema förhållanden. Den överlever extrem kyla, uttorkning, vakuum och syra. Men framför allt är det världens tåligaste organism när det gäller radioaktivitet.

En strålningsdos på 10 Gy (gray) är tillräcklig för att döda människan. Denna lilla bakterie överlever 5000 Gy utan problem! En strålningsdos 1500 gånger den människan överlever, dvs 15000 Gy, dödar enbart 37% av Conanbakterierna.

Kackerlackorna omnämns ofta som extremt strålningståliga, men de små krypen tål  enbart kring 90 Gy, att jämföra med 5000+ Gy hos D. radiodurans.

Joniserande strålning skadar organismer främst genom att det splittrar DNA, arvsmassan. Eftersom denna bakterie har exceptionell strålningstålighet är den givetvis högintressant för forskare. Kanske kan den lära oss något om hur vi skyddar oss mot cancer (eftersom cancer är en sjukdom som uppstår som följd av skador i vårt DNA).

Eftersom bakteriens genetiska kod har sådan enastående motståndskraft har några forskare tänkt sig en annorlunda applikation. 2003 översatte en entusiastisk forskargrupp låten It’s a small world till arvsmassan hos denna bakterie, för att odödliggöra låten utifall en global kärnvapenkatastrof drabbar oss.

Ur en evolutionär synpunkt är denna organism en gåta. Varför har en organism så radioaktivt tålig utvecklats på jorden? Kanske är det en bieffekt av tåligheten den bär gentemot torka. Det har också föreslagits att den är av utomjordiskt ursprung, något som däremot förefaller orimligt eftersom den delar det mesta av biologin med resten av vår planets organismer.

Annonser

5 Responses to Världens tuffaste organism

 1. bluffo skriver:

  ”Det har också föreslagits att den är av utomjordiskt ursprung, något som däremot förefaller orimligt eftersom den delar det mesta av biologin med resten av vår planets organismer.” Jamen om resten av vår planets organismer i själva verket också har utomjordiskt ursprung? Panspermia som åker omkring i rymden?

  Kan man inte tänka sig annars att en sådan här motståndskraftig gynnare kan ha bildats i närheten av kraftiga naturliga strålningskällor? Jag har för mig att en naturlig ”kärnreaktor” har hittats någonstans i Västafrika för en del år sedan.

 2. medvetenskap skriver:

  Om alla organismer på jorden har utomjordiskt ursprung så har dom ändå planterats här i form av en, eller några, ”ur-celler”, och då har den här bakterien och allt annat liv ändå utvecklats från dem, utvecklats på jorden alltså.

  Ja kanske att den utvecklats i närheten av någon naturlig strålningskälla, men jag har inte hört talas om någon plats på jorden som har speciellt hög ”naturlig strålning”?

 3. Björn Nilsson skriver:

  Mitt minne är tyvärr dimmigt, men någonstans i före detta franska Västafrika (Kamerun? Niger? Annat ställe?) påstods det för rätt många år sedan att man hittat en ”naturlig reaktor” som var igång för några miljoner år sedan. Tyvärr minns jag inte mer hur det skall ha fungerat.

  Fast nu kom jag på att det finns ju datorer, och när jag sökte på Niger och ”natural nuclear reactor” hamnade jag i Oklo i Gabon! Finns till och med en snutt om detta i svenska Wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Oklo På nätet verkar den mesta kunskapen finnas en knapptryckning bort!

 4. Jonas skriver:

  Ville bara påpeka att strålningen i sig inte är radioaktiv, utan kommer från en källa som är det. Man bör alltså inte använda den missvisande termen ”radioaktiv strålning” utan istället skriva ”joniserande strålning” (som förvisso nämndes inom parentes, men på en snopen andraplats).

 5. medvetenskap skriver:

  Du har givetvis rätt Jonas, slarvigt av mig! Tack för påpekandet.
  Fixat nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: