Vidskepelse dödar, och krymper?

I Tanzania har sedan maj 2007 minst 26 människor som lider av albinism mördats och stympats.

Den underliggande drivkraften till dessa mord är vidskepelse. Folktron i många afrikanska länder säger att kroppsdelar och blod från albinomänniskor går att använda till att göra lyckobringande amuletter och häxbrygder. Häxdoktorer kan betala summor motsvarande flera miljoner kronor för att få tag i de nödvändiga delarna. Albinomänniskor begravs i betongkistor för att avskräcka gravplundrare.

I Zimbabwe tros HIV/AIDS kunna botas genom att ha sex med en albinokvinna. Vilket driver smittade män till att utföra våldtäkter mot dessa kvinnor.

Albinism orsakas av en mutation i en gen viktig för att bilda pigmentmolekylen melanin (vanligen ligger mutationen i genen för enzymet tyrokinas). En enda oturlig basparsförändring i en gen gör alltså dessa stackars människor till måltavlor.

Vidskepelse och magiskt tänkande är starkt rotat i många afrikanska länder. I Kongo arresterades tidigare i år 13 stycken häxdoktorer, misstänkta för att använt svart magi med ändamål att stjäla eller krympa mäns penisar. För några år sedan lynchades 12 häxdoktorer i Ghana av arga folkmassor av samma orsak. En Mr Kalala intygar den svarta magins verkan:

It’s real. Just yesterday here, there was a man who was a victim. We saw. What was left was tiny.

En man blev så skräckslagen att han lät familjemedlemmar sitta och vakta hans penis i sina händer under nätterna för att hindra penistjuvarna (familjemedlem fick här en ny betydelse).

I Sverige kommer vidskepelse i andra former, exempelvis genom tron på homeopati – som också kan döda om det substituerar riktiga läkemedel.

På tal om krympande av könsspecifika kroppsdelar så rapporteras idag om en ny studie som indikerar att kaffedrickande kan krympa brösten hos kvinnor.

[via AB, Reuters, Skeptics Guide to the Universe #144 (16 min in), DN, SvD, SydS, AB]

Annonser

3 Responses to Vidskepelse dödar, och krymper?

 1. Björn Nilsson skriver:

  Ett skäl att sluta med offentliga halshuggningar i Sverige kanske var att man slapp de människor som försökte samla in blodet eftersom det antogs ha trevliga medicinska egenskaper.

  Ett länktips: Eftersom du redan har Bad Astronomy och dito Science kanske Bad Archaelogy vore något att fylla på med? http://www.badarchaeology.net/ Inom den branschen finns det också en hel del skojare och kufar!

 2. medvetenskap skriver:

  Tack för länktipset Björn! Ska nog fixa en länkuppdatering snart, får lägga till den då.

 3. azeridating.com skriver:

  azeridating.com

  Vidskepelse dödar, och krymper? | Medvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: