Den illusoriskt dansande kvinnan

Den här illusionen spreds som en löpeld på nätet för ungefär ett år sedan, så de allra flesta har antagligen redan stirrat på den rätt mycket. Men jag kan inte låta bli att blogga om den ändå.

Om du inte redan tittat på den, kolla in den nedan. Ser du henne rotera moturs eller medurs? Kan du få henne att vända riktning?

Tittar du på den en stund kommer de flesta uppleva att den kan byta riktning, kanske olika ofta beroende på hur du väljer att titta på den och kanske kan du få den att vända riktning nästan på ”kommando”(ingen verkar dock kunna få henne att spinna i två riktningar samtidigt).

Animationen innehåller för få ledtrådar för att det ska gå säga att den har en ”sann” rotationsriktning, det är helt upp till din hjärna att tolka. Vår hjärna är anpassad till att tolka världen omkring oss utifrån begränsad information och göra en (evolutionärt) erfarenhetsbaserad bedömning av informationen den får. I detta fall ser hjärnan en roterande kvinna, fastän den egentligen inte är ”sant” tredimensionellt roterande. Att bilden sedan saknar ledtrådar om vilken riktning kvinnan roterar ställer till det för hjärnan. Helt plötsligt, eller om du för ett ögonblick tittar bort, kan den byta riktning.

Med denna animation har också påståenden spridits om att den skulle vara ett test för vilken hjärnhalva du domineras av. Det påståendet saknar dock grund, inte heller har illusionens skapare Nobuyuki Kayahara påstått något sådant.

Detta med att höger och vänster hjärnhalva står för specifika förmågor eller personlighetsegenskaper är också i stort en myt. Det finns en del asymmetri, exempelvis när det gäller språket och till viss del minne, men inte i den grad som populärt ofta beskrivs.

Listan nedan är tagen från en sida där den dansande kvinnan beskrivs som ett test på vilken hjärnhemisfär du domineras av. Den distinkta asymmetrin som beskrivs där beskriver inte verkligheten.

Annonser

5 Responses to Den illusoriskt dansande kvinnan

 1. trollhare skriver:

  Jag har sett den i många bloggar, med flera olika förklaringar. En påstod att om man kunde få den att ändra riktning har man en IQ på minst 160. Av de som kommenterade den bloggen stämde det tydligen på hälften 😉

 2. medvetenskap skriver:

  Hehe, den bloggen har verkligen ackumulerat exceptionella snillen isf 🙂

 3. […] hjälp av ett virrvarr av toner (läs mer om den kraftigt överdrivna asymmetrin i hjärnfunktion här). Positivt är att Aftonbladets artikel har en ovanligt skeptisk ton, även om mer vore att […]

 4. Jonas skriver:

  Oj jodå jag fick den att snurra åt båda hållen samtidigt.. Eller rättare sagt jag fick skuggan att snurra åt höger och figuren att snurra åt vänster samtidigt.. Nu är jag snurrig i hövvet 🙂

 5. Master-K skriver:

  Vad blåsta ni är, bilden är gjord för att den ändrar riktningen själv och låter er tro att det är ni som ändrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: