Missvisande om fisar och blodtryck

Expressen har en artikel med rubriken ”Fisar bra för blodtrycket”. Dessutom har de en omröstning med rubrikenKommer du fisa mer nu när du vet att det är bra för hjärtat?”.

Rubriken och omröstningen antyder att det är bra för blodtrycket att fisa, att det också tolkas så går att avläsa i bloggosfären. Det är däremot inte alls vad som står i TT-artikeln, forskningen som nämns i artikeln antyder heller inte alls något sådant.

Vätesulfid (H2S) har visat sig vara en viktig molekyl i blodkärlen för att kunna justera blodtrycket på ett bra sätt. Den forskning som Expressen nämner är en studie som visar att möss som genetiskt modifierats att inte kunna bilda vätesulfid i sin kropp drabbades av högt blodtryck (det handlar inte om att bilda vätesulfid specifikt i tarmen, utan på alla andra ställen i kroppen där den naturligt bildas).

Denna lättantändliga gas är också vad som bidrar till att ge ruttna ägg och fisar en otrevlig odör. Kopplingen mellan odören och vad den nya forskningen visar angående gasens roll i kroppens cellsignalering får kvällstidningen att dra sina egna långsökta slutsatser.

Om någon nyhetssökande kvällstidningsjournalist läser detta och söker stoff kan jag berätta att samma gas också är involverat i hjärnan där den är delaktig i processer viktiga för minnet. Med kvällstidningslogik går det nu väva ihop flera artiklar om hur fisfrekvens ligger bakom demens och glömska…

Annonser

3 Responses to Missvisande om fisar och blodtryck

  1. Ninna skriver:

    Jo, jag läste också den där artiikeln och undrade vart lufttrycket hade tagit vägen. Jag har inte kollat in bloggosfären i ämnet, men jag förstår på det du skriver att bloggarna tolkar det så. Lite typiskt att man ser det man vill se och inte det som verkligen finns att se.

  2. medvetenskap skriver:

    Nu ska jag inte säga att vad div bloggare skriver nödvändigt är vad dom faktiskt tror om expressens artikel. Mitt blogginlägg var på det stora mest en reaktion/reflektion/belysning på hur en kvällstidning ännu en gång förvränger vetenskapsrelaterade nyheter.

  3. nisse skriver:

    det är atit bra att fisa jag fiser överal på jobbet med så gör vi grabbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: