Kan omställning till sommartid döda dig?

En svensk forskargrupp har fått en insändare med titeln Shifts to and from Daylight Saving Time and Incidence of Myocardial Infarction publicerad i medicinska tidsskriften New England Journal of Medicine.  Studien redovisar data som visar att fler hjärtinfarkter rapporteras efter tidsomställning till sommartid.

Vad forskarna har gjort är att de tittat på hur många hjärtinfarkter som rapporterats veckan efter att klockan justerats för sommartid eller vintertid och jämfört frekvensen med motsvarande veckodagars frekvenser två veckor efter och två veckor före tidsomställningen. Resultaten visade att ungefär 5% fler infarkter rapporterades veckan efter att vi bestulits en timme, omvänt rapporterades ungefär 5% färre infarkter i början av veckan efter att vi fått en extra timme (hjärtinfarktfrekvenserna är justerade för att dygnen som klockan ställdes om var en timme längre eller kortare). Ungefär 35 fler hjärtinfarkter rapporterades i snitt veckan efter omställning till sommartid, i det svenska 15-åriga materialet som studien baseras på.

Varje år drabbas ungefär 42 000 svenskar av hjärtinfarkt. Den aktuella studien föreslår att ungefär 35, eller 0.0008 %, av dessa orsakas som en följd av den försvunna timmen i slutet av mars månad varje år. Relativt till andra riskfaktorer, exempelvis rökning, är det obetydligt (man kan lite osmakligt påstå att omställningen till vintertid ändå kompenserar, eftersom den räddar ungefär lika många liv som sommartiden tar…). Ingen anledning att drabbas av dödsångest sista lördagen i mars alltså.

Det finns också en möjlighet att sommartid faktiskt räddar människoliv. Syftet med sommartid är att bättre utnyttja dagsljuset och solljus har positiva effekter på hälsan (som åtminstone delvis medieras genom bildandet av D-vitamin). Något som kanske delvis ligger bakom statistiken som visar att hjärtinfarkter är vanligare under vinterhalvåret.

Tidigare studier har visat vad alla egentligen vet, att vi under helgerna tenderar förskjuta sömnperioden genom att vara uppe senare och sova längre in på morgonen. Följden blir att måndagen som veckans första arbetsdag ofta utförs med viss sömnbrist. Flera studier har också visat att måndagar är den dag som flest hjärtinfarkter rapporteras. Den aktuella studien visade också att effekten var störst hos de under 65 års ålder, dvs troligt fortfarande yrkesverksamma.
Ökad inflammation i kroppen kan vara ett sätt minskad sömn bidrar till hjärtsjukdom, enligt en studie som visar hur inflammatoriska markörer i blodet ökade när sömnen minskade.

Under 1900-talet minskade den genomsnittliga nattsömnen i väst från 9h till 7.5h. Hur stor betydelse har detta för den ökande förekomsten av vissa sjukdomar vi observerat i väst det senaste århundradet?

[via DN]

Referens:
Janszky I, Ljung R. Shifts to and from daylight saving time and incidence of myocardial infarction. N Engl J Med. 2008 Oct 30;359(18):1966-8. [länk]

Annonser

9 Responses to Kan omställning till sommartid döda dig?

 1. Rolf skriver:

  Säkert kan den sedan mänsklighetens gryning den biologiska klockan komma i olag vid förändring av den naturliga tiden hos känsliga personer. Det är inte konstigare än att många inte klarar av skiftarbete eller nattarbete utan att bli sjuka.
  Men något som säkert också fått mångas biologiska klocka i olag är den under 1900-talet införskaffade teven även radion fick säkert mångas dygnsrytm att komma i olag. Innan dessa uppfinningar lade sig människor sedan tidernas gryning utefer solens nedgång och gick upp vid dess uppgång. Människans biologiska klocka fungerar efter detta men arbetslivet gör det inte och än mindre teve och nöjesliv. Därav anser jag många hälsoproblem har uppkommit.

 2. medvetenskap skriver:

  Jo, tidigare styrdes sömnen och dygnsrytmen till stor del av dagsljuset, sedan elljusets inträde begränsas/regleras vi däremot inte längre på samma sätt.

 3. affe skriver:

  Jag tycker det verkar löjligt att man skulle dö i förtid för att klockan flyttas fram eller tillbaka en timma två gånger per år.Jag har varit sjöman i snart 40 år och varje gång jag är ute och jobbar ställer vi fram klockorna både fram och tillbaka massor av timmar varje resa i bland blir det en extra dag ibland försvinner det en dag så jag borde vara död för länge sedan. Sjömannen.

 4. medvetenskap skriver:

  Ja visst kan det instinktivt uppfattas märkligt. Men det är ingen stor absolut riskökning av denna futtiga timme.

  Varje dag drabbas i snitt ungefär 115 svenskar av en hjärtinfarkt. Simplistiskt räknat, utan hänsyn till andra riskfaktorer, innebär det att risken att du drabbas just idag är 115/9milj = 0.00128%. Efter att du ställt fram klockan en timme ökar risken med ungefär 5% enligt denna studie. Alltså 0.0128 x 1.05 = 0.00134%. Riskökningen är alltså extremt liten om man ser det så. Just därför det krävdes så stort material insamlat under lång tid för att se någon effekt.

 5. Tommy skriver:

  Om du inte tror på vetenskapliga studier för att du inte blivit sjuk/dålig av att ställa om dygn, röka eller dricka bensin så betyder det inte att studierna i sig inte stämmer då 1 person är ett lite för begränsat statistiskt urval för att göra någon bedömning.

 6. Bengt Axmacher skriver:

  Studien kan nog vara riktigt gjord och resultatet någorlunda korrekt, men felkällor lurar ändå. Eftersom utfallet bara utgör 0,0008 % kan även mycket små fel ställa till med vantolkningar. Mycket troligt är t ex att det kan röra sig om personer som skulle dött ändå under året, men tippade över till just den här tidpunkten. Jämför med det kända förhållandet att dödligheten i infarkt ökar kraftigt vid långa värmeböljor. Då är utfallet större och sannolikheten ökar att man skall kunna notera motsvarande minskning senare. Jag tror faktiskt det finns studier som visar att förhållandet är så.
  Studierna är inte lika intressanta om det bara är fråga om en död som blivit lite tidigarelagd av något skäl. Om det vore möjligt borde man räkna med avkortad livslängd istället för att ”värdet” skall kunna uppskattas. Dödsfall i unga år måste ju anses som bra mycket värre än när man redan har större delen av livet bakom sig. Både för en själv och för anhöriga.
  Jag tycker studier av det här slaget, även när de är korrekta, är fåniga. Vinsten med sommartid är i jämförelse med den lilla utökade livslängd som kanske vinnes oerhört mycket större med alla rimliga sätt att räkna.

 7. medvetenskap skriver:

  Visst finns det risk för att något lurar i bakgrunden. Då studien enbart publiceras som correspondence är det en väldigt kort presentation av forskningsdatat så insynen är begränsad. Men så långt det går se är det däremot inte några konstigheter. Men egentligen är resultaten kanske inte så kontroversiella; effekterna är som sagts små och nära obetydliga om de sätts i perspektiv. De hade knappast upptäckts om inte materialet varit så stort (infarktdata under 15 år).

  Studiens syfte eller implikation handlar inte om att sommartid är något dåligt. Det var bara en företeelse som tillät studerandet av en så liten intervention som en timmes sömn. Studien har sin plats med bland andra studier som handlar om sömn, stress, hjärtinfarkter och dyl.
  Däremot kan ju DNs rapportering ge sken av något annat.

 8. Bengt Axmacher skriver:

  Det är klart att ingen ansvarig för studien hade tänkt sig att det skulle vara ett argument mot sommartid. Dock tolkas det ofta så av många. Artiklar om sådana här saker har tydligen stort läsvärde och det pratas mycket om dom i stugorna.
  Tack för en intressant och välskriven blogg.

 9. medvetenskap skriver:

  Ja, det sker ofta förvrängning av studieresultat i flera steg. Det första i viss grad ofta redan i universitetens pressmeddelanden (som ju inte skrivs av forskarna själva), sedan när de rapporteras till allmänheten i populärmedia. (Forskare själva kan givetvis också i viss mån bidra till förvrängning)
  Tack för berömmet Bengt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: