Millenniebuggen (Y2K)

Kommer ni ihåg den? Den så kallade millenniebuggen, eller Y2K som den ofta kallades. Buggen bestod i att de flesta datorer och mjukvaror inte var förberedda för att hantera året 2000.

Problemet var reellt, men konsekvenserna målades av vissa domedagsprofeter upp som katastrofala; flygplan skulle ramla ur luften, elavbrott, militära försvarssystem skulle sluta fungera mm. Media gjorde som alltid och kastade bränsle på elden.

Att spela på människors rädsla har alltid varit ett säkert kort för profit. 1998 släpptes boken The Millenium Bug – How to Survive the Coming Chaos av Michael S. Hyatt. På framsidan står att läsa ”The illusion of social stability is about to be shattered … and nothing can stop it”. Eftersom boken sålde så bra släppte Mr Hyatt en ny bok i ämnet, The Y2K Personal Survival Guide. Titta och läs på omslaget nedan.

Boken står numera på humoravdelningen

Millennieskiftet kom och gick – vad hände då? Några exempel från Wikipedia:

 • I USA slutade 150 spelmaskiner att fungera.
 • I Australien havererade några bussbiljettapparater.
 • I Frankrike visade hemsidan för deras väderinstitut datumet 1 januari, 19100.
 • På Filippinerna slutade några bankomater att fungera, men redan 6:45 var problemet fixat.
 • Vissa japanska mobiltelefoner raderade nya SMS istället för gamla.

‘Social stability shattered’?

Det går argumentera att problemen blev få och små för att enorma summor pengar investerats i förebyggande insatser (det uppskattas att räkningen landade på ca 300 miljarder amerikanska dollar). Men en del länder och företag hade tagit ganska lätt på problemet och inte gjort några förberedelser, trots det drabbades de inte av fallande flygplan, stängda banker eller inaktiverade försvarssystem. Konsekvenserna var alltså obetydliga även hos de oförberedda.

Det blev ganska tyst kring de förutspådda millennieproblemen när det nya årtusendet inletts. Trovärdigheten hos nya domedagsprofetior är också beroende av att tidigare misslyckade profetior faller i glömska.

Nästa domedagsprofetia på tur säger att världen kommer gå under sent under året 2012. Nej, det handlar inte om att Sarah Palin ställer upp i presidentvalet, utan om att Maya-indianernas kalender slutar 21:a december 2012 (ungefär som våran gör den 31:a december varje år). Det blir intressant läsa bortförklaringarna den 22:a december 2012.

Sedan finns det alltid Y10k problemet

Annonser

6 Responses to Millenniebuggen (Y2K)

 1. Björn Nilsson skriver:

  Är det inte bäst att vänta till 22/12 2012 innan vi säkert säger att Jorden inte gått under dagen före? Man kan ju inte veta om en händelse inträffar/inte inträffar förrän den gjort/inte gjort det antar jag.

  Och domedagsprofetior eller ej: det är ju alltid bra att ha batteriradio, värmeljus, plåster, pulversoppor och liknande hemma ifall det otänkbara skulle hända (som att hela elnätet eller fjärrvärmen kraschar någon eller några dagar).

 2. medvetenskap skriver:

  Visst Björn, jorden kan gå under 22/12 2012. Men oddsen är nog liknande för den 21:a, eller 23:e. Eller imorgon. Det finns ingen rimlig anledning att tro världen går under för att Maya-indianernas kalender slutar då.

 3. Thomas skriver:

  Själv är jag mer orolig för år fem miljarder-buggen, när solen sväller upp till en röd jätte och slukar jorden. Det tror jag kan få stora konsekvenser för samhället.

 4. Rolf skriver:

  Visst lever vi i densista dagana eller åren om man vill. Alla tecken visar detta. Att gå ut och påstå ett visst år eller datum är bluff. Det enda vi troligen kan vara säkra på är att världen inte går under år 2012. När sådana profetier kommer är de alltid komna ur förvillares funderingar. I syfte att få människor att hånle åt talet om en snar utplåning när väl datumet gått ut och inget hänt. Jag tror det är ondskan som förvillar människor med datumprofetier i syfte att försöka förfalska påståendet om en undergång och härmed avkristna så många människor som möjligt. Att förlöjliga bibeln helt enkelt.

 5. fri skriver:

  Det år vi borde bry oss om är snarare år 2038.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Year_2038_problem
  Extremt många applikationer, även applikationer som görs idag (30 år innan 2038), representerar tid som 31 bitar (plus en bit som signalerar plus eller minus). År 2038 ”overflowar” den, vilket leder till att tiden blir motsvarande år 1901 istället för år 2038.

 6. Maddison skriver:

  I don’t know whether it’s just me or if everyone else encountering problems with your site.
  It appears as though some of the text in your posts are running off the screen.

  Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with
  my web browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: