Brain State Conditioning – bluffbehandling i hjärnans tidsålder

Aftonbladet har idag en artikel om en variant av neurofeedback, Brain State Conditioning, som i Sverige hittills bara erbjuds av Emir Brain Balance Studios.

deras hemsida finns en lista med tillstånd som metoden påstås hjälpa mot. Däribland dåligt minne, hjärnskador, autism och missbruk. Den ska även kunna optimera högpresterande människor att nå sin ‘fulla potential’. Metoden funkar mot unga som gamla, trotsiga som medgörliga, vakna som sovande. Flera videolänkar finns där människor berättar hur de blivit hjälpta av metoden (anekdoter). Det finns också en länk till en (reklam)film där Lee Gerdes, metodens upphovsman, berättar om hur behandlingen påstås fungera. Han berättar att han minsann har akademiska examina i matematik, teologi, fysik och psykologi. Han svänger också med mjuka termer så som balans och individuellt anpassad behandling. Men denne ‘vetenskapsman’ tycks inte ha utfört några vetenskapliga försök och publicerat dem i vetenskapliga tidsskrifter. Applicerar man listan med korrelat till kvacksalveri lyser varningslamporna upp väldigt snabbt.

Vidare försöker hemsidans text förföra läsaren med en ihopvävning av legitim teknisk och ytligt imponerande jargong men som i sammanhanget egentligen inte betyder så mycket. Vad som i Aftonbladet kallas ‘superdator’ (troligen en ganska ordinär dator) mäter med hjälp av EEG-utrustning dina hjärnvågor (något den mycket väl kan tänkas göra). Vad som händer sedan är att datorn skapar ett ljudmönster som när du lyssnar på sägs förändra din hjärnas funktion på ett sådant sätt att problemet som du är där för kan lindras. Texten på hemsidan beskriver det ospecifikt som att det skapas mer av vissa hjärnvågor och mindre av andra och att hjärnan kommer att börja fungera på ett nytt och mer balanserat sätt.

Sett till vilka problem behandlingen ska hjälpa mot och den imponerande hjärnfunktionsförändring som detta kräver blir man lite besviken när behandlingsåtgärden endast utgörs av meningslösa pipljud i olika toner (lite drygt tio minuter in i denna video kan du höra ljuden).

Aftonbladets reporter får tydligen veta att hon använder höger hjärnhalva mer än den vänstra, men detta påstår sig terapeuten korrigera med hjälp av ett virrvarr av toner (läs mer om den kraftigt överdrivna asymmetrin i hjärnfunktion här). Positivt är att Aftonbladets artikel har en ovanligt skeptisk ton, även om mer vore att önska.

Läser man vidare på den amerikanska tillverkarens hemsida blir det ännu mer av det typiska kvacksalverisnacket. Det beskrivs hur den individanpassade behandlingen balanserar och harmoniserar hjärnaktivitet, baserat på tidsenlig ”Quantum Physics understanding vs. a Newtonian Physics understanding of the individual”. Företagets forskningschef är för övrigt Vijendra K. Singh, en man som varit en del av lägret som menar att autism orsakas av vaccinationer. Hans forskning har kritiserats starkt av andra forskare i fältet.

Har metoden några effekter på försökspersonen då? En placeboeffekt hos den positivt inställde försökspersonen går givetvis att förvänta sig. Utöver det kan man kanske tänka sig att behandlingen verkar avslappnande och att den dämpade stressen för med sig diverse positiva effekter. Men att behandlingen når några positiva resultat via de mekanismer som föreslås finns inte grund för att påstå. Inga studier finns som stödjer vad behandlingen påstås göra. En möjligt avstressande behandling i en tekniskt imponerande förklädnad är vad det tycks vara.

Lägg de 500 kronorna varje behandlingstillfälle (som rekommenderas upprepas 10-20 gånger) kostar på någon trevligare avslappnings-sysselsättning istället.

Annonser

6 Responses to Brain State Conditioning – bluffbehandling i hjärnans tidsålder

 1. Gunn-Britt Rudenheim skriver:

  Bullshit,
  Vem är du att avgöra vad som inte fungerar och vad som fungerar.
  Jag har själv deltagit i Brain State Balancering och uppnått mycket bra resultat.
  Och jag har drabbats av en hel del i mitt liv och jag har lagt ned massor med pengar på naprapater, kiropraktorer, massörer, floating, tuinamassage, vibrationsgym, bindvävsmassage och jag har praktiserat yoga, mental träning, qigong, NLP och hypnos. Först nu har jag fått en positiv förändring.

  Vissa människor är så enkelriktade och kan inte ta till sig ny teknologi och nya upptäckter, vissa människor hävdar fortfarande att jorden skapades år
  4000 före kristus trots man har bevis på att jorden har funnits i många miljoner år (skelett av människor och djur).

  Synd bara att du visar offenligheten att du är så urbota dum.

 2. medvetenskap skriver:

  Gunn-Britt. Tack för din kommentar. Och roligt att du har upplevt en positiv förändring.

  Som du ser i mitt näst sista stycke ”avgör” jag inte att hela behandlingspaketet som sådant ”inte fungerar”. Men jag ifrågasätter att hälsoförändringar i samband med behandlingen (korrelerande, alltså) beror på det som företaget hävdar att det gör, dvs att det skulle finnas ett orsakssamband mellan hälsoförändringar och de ljudsignaler som påstås förändra hjärnfunktionen på ett specifikt sätt. Är det inte vettigt att ifrågasätta med tanke på bristen av trovärdig underbyggande vetenskap och mekanism för detta, tillsammans med det faktum att inga kontrollerade studier finns som visar på apparaturens effektivitet?

  Ditt exempel talar emot dig. Du illustrerar hur vissa människors tro håller dem fast vid en viss föreställning, trots att en teori underbyggd av bevis visar att de har fel. I fallet Brainstate Conditioning finns ingen väl underbyggd teori, inte heller bevis för effektivitet (tillsynes ingen ”ny teknologi och nya upptäckter”, alltså).

  Skulle ny kunskap och forskning visa något annat är jag beredd omvärdera, tills dess behåller jag en berättigad skeptisk inställning till behandlingen.

 3. Greelfaresk skriver:

  Unadulterated words, some truthful words man. Made my day!

 4. The Mrtza skriver:

  ”Skulle ny kunskap och forskning visa något annat är jag beredd omvärdera, tills dess behåller jag en berättigad skeptisk inställning till behandlingen.”

  http://qeegsupport.com/neurofeedback-is-an-%E2%80%98evidence-based%E2%80%99-treatment-for-adhd

  ”Lägg de 500 kronorna varje behandlingstillfälle kostar på någon trevligare avslappnings-sysselsättning istället.”

  Å andra sidan vore en placeboeffekt så positiv avslappning man kan få mot ADD.

  Jag är själv skeptisk tills jag testat det, däremot är jag mer än upprörd att det inte erbjuds i högre grad jämfört med saker som (på ungefär samma nivå) kan misstänkas vara bluffbehandling med främst politiska motiv (”kognitiv beteendeterapi” etc)

 5. The Mrtza skriver:

  PS, Var vänlig ge en kommentar till mitt inlägg 🙂

 6. Susanne Skalstad skriver:

  Jag undrar, har du själv testat Brainstate ? Det verkar inte så, och att skriva så nedsättande om något som du själv inte provat tycker jag är oansvarigt. Jag själv och ett par nära bekankta till mig har kört Brainstate. Och att se och höra den positiva förändring som skett är ett gott betyg för metoden ! Balanseringen som uppnås mellan hjärnhalvorna genom att hjärnan får lyssna på sig själv (pipljuden…) skapar ett lugn i hjärnan som den inte hade tidigare, vlket gör att man tar sig an verkligheten på ett mer nyanserat och avslappnat sätt. Det är inte fel att vara skeptisk, men då tycker jag att man ska prova själv först, innan man uttalar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: