Råder SLV oss att äta som sumobrottare?

De senaste decennierna har övervikten ökat i västerländerna och samma trend träder fram i de länder som antar en västerländsk levnadsstil. Kosten är en del i denna levnadsstil och är givetvis en viktig orsak till den sk. fetmaepidemin.

Aftonbladet har publicerat en debattartikel av Lars-Erik Litsfeldt där han bland annat menar att Livsmedelsverket förespråkar en sumobrottarkost. Det argumentet grundar Lars-Erik enbart i andelen energi  (E%) som kommer ifrån fett och kolhydrater. Men han väljer att bortse från mängder, kaloriintaget. Livsmedelsverket rekommenderar inte någon att äta 6000+ kcal och rekommenderar därför inte någon sumomatföring.

Han skriver att sumobrottarna är ‘fettskrämda’ som bara äter hälften så mycket energi från fett (12 E%) som livsmedelsverket rekommenderar (25 E%). Men det är klart att den relativa procentsiffran sjunker när det totala energiintaget är så stort, och till stor del består av billiga enkla kolhydrater. Hur blir jämförelsen i absoluta tal?

Vänder man på resonemanget går det säga att de vanliga japanerna också äter sumobrottardiet (ca 80  E% från kolhydrater), samtidigt som de har relativt smala människor och lång livslängd. Varför blir alla japaner inte sumobrottar-tjocka om de nu äter sumobrottardiet, vilket de gör enligt Litsfeldt. Att peka på energiprocent från kolhydrater och fett utan att ta hänsyn till energiintaget är att missa en hel del väsentligheter.

Lars-Erik skriver att sumobrottare under 1400 år lärt sig att sky fettet när de ska bygga sina kroppar. Men något egentligt argument för att de skulle lärt sig eller optimerat för att bli feta ser jag inte. Syftar deras kost enbart till att förvandla dem till levande lipidklumpar? Har de experimentellt utprövat alla möjliga digererbara födoämnen för att till slut uppnå den optimala fetmakosten? Eller har odlingsmöjligheter, ekonomi och tradition styrt deras kost till vad den är? Kolhydrater är billigt, enkelt och tillgängligt. Fett odlas inte på en åker för att sedan gärna avnjutas som dryck.
För övrigt, Chankonabe kallas den traditionella och huvudsakliga maträtten i sumobrottarnas diet. Det är en sorts gryta som ofta innehåller mycket proteinrik kyckling eller biff och den serveras med väldiga mängder ris och öl.

Vad Lars-Erik gör med sumomaten i Aftonbladet tycker jag bara är ett billigt retoriskt knep, som inte håller för närmare granskning.

Jag försöker inte friskriva kolhydrater, men att skövla hela kolhydratskogen för att komma åt kolhydratogräset som växer där ser jag inga bra argument för. Speciellt inte för den allmänna befolkningen, som kostråden riktar sig mot. Se mitt tidigare inlägg i ämnet; Kolhydrater – bakomliggande orsak till fetma och västerländska sjukdomar?

Nyansering efterlyses.

Uppdatering: Bloggaren BadGEAR skriver kul och inte helt oväsentliga tankar:

Varför är vissa sumobrottare så feta, så feta att de har en lägre fettprocent än normalsvensken? Och inte bara det, om de är så effektiva fettbyggare, hur kommer det sig att vilket amatörfetto som helst i vilket land som helst kan klå de flesta sumobrottarna i viktuppgång och slutgiltig vikt. Alltså, här snackar vi om män som gör allt för att bli feta (så uppfattar jag Litsfeldts debattartikel) och ändå så blir de inte störst i världen. Och då ska dom vara proffs. Varför är det så? Varför misslyckas sumobrottarna så kaptitalt trots att de äter 70% kolhydrater, och till råga på allt har 1400 års kunskap i ryggen, och är professionella…

Hur blev vi så här obesita?

15 Responses to Råder SLV oss att äta som sumobrottare?

 1. Per Wikholm skriver:

  Om du verkligen läste Litsfeldts artikel så ser du att han visst talar om mängden kalorier. Hela hans poäng handlar ju just om att för att kunna överäta så mycket kalorier så måste man äta en liten andel fett. Därför skummar de medvetet bort fetten från chankonaben. Annars skulle de bli tvärmätta och misslyckas i sin viktuppgång. Sen har de också en rad andra trick för att lura kroppen att kunna äta mer, bl a att skippa frukost och äta stora måltider strax innan vila. Men högkolhydrats-lågfettsstrategin är onekligen en viktig del i deras fetmastrategi.

 2. medvetenskap skriver:

  Visst talar han om kalorier. Men när han försöker få det till att SLV rekommenderar sumodiet är det en jämförelse enbart baserat på E%. Han bortser medvetet från rekommendationer gällande kcal. Det håller inte.

  Övriga japaner rekommenderas och äter också sumodiet/SLV-diet, enligt samma resonemang, och de tycks inte per automatik hamna på någon ‘highway to obesity’ för det.

  Att det effektivt går äta sig överviktig på massor av kolhydrater ifrågasätts inte. Men att den som jag beskrev ovan är optimerad med bara en beroende faktor tror jag inte.

  Som många icke-sumobrottande japaner (och många andra folkslag) och historia vittnar om är det kanske inte kolhydrater som grupp och deras E% som unisont är den röda tråden genom fetmaepidemins utveckling.

 3. Per Wikholm skriver:

  Den röda tråden i fetnmaepidemin är raffinerade kolhydrater:
  http://journeytoforever.org/farm_library/Cleave/cleave_toc.html

  Gammal bok men väl så giltig även idag!

 4. medvetenskap skriver:

  Raffinerade ja, vilket är en en subgrupp av kolhydraterna. En subgrupp som träder fram som följd av just den nyansering jag efterlyser. Lågkolhydrat (LCHF) förespråkar vanligen att strypa kolhydratintaget till 5 E%, då ryker så väl raffinerade som oraffinerade. Då gör man vad jag liknar med att skövla hela kolhydratskogen, när det kanske räcker med att rensa ur ogräset (raff. kolhydrater), även om det kräver mer arbete.

  LCHF kan väl liknas med en extrem-GI (när det gäller kolhydratbiten), som kanske bara är nödvändiga ffa för de som med socker gjort sig sockersjuka. För den allmänna friska befolkningen (som SLV riktar kostråden mot) är kanske en generellare GI-kost (”kolhydratskog med ogräset rensat”) mer lämplig.

 5. Per Wikholm skriver:

  Ja, och där är vi helt överns medvetenskap.!
  Alla framträdande förespråkare för LCHF som Annika Dahlqvist, Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt, Kostdoktorn (Eenfeldt) med flera rekommenderar strikt LCHF främst till personer med diabetes, metabolt syndrom och extrem övervikt. Råden för resterande befolkning från dessa är att äta max 30-40 E % långsamma lålhydrater. Att alla ska äta 5 % KH vet jag ingen som har påstått!

 6. medvetenskap skriver:

  Ok! Men det som främst sipprar igenom i debatten är ett budskap att dra ner på alla kolhydrater, raffinerade eller ej, så mycket som möjligt. Det tycks också vara riktade mot den allmänna befolkningen, eftersom SLVs kostråd angrips (kolhydratdelen i Litsfeldts artikel tycker jag är ett exempel på det).
  Så tror jag iaf att många uppfattar debatten.

 7. Per Wikholm skriver:

  Kanske svårt att få med alla resonemeng i en debattartikel med begränsat utrymme. Jag och Annika Dahlqvist hade en debattartikel i fredagens Expressen. Där framgår kanske med större tydlighet att det är de raffinerade kolhydraterna som är huvudproblemet:

  http://www.expressen.se/debatt/1.1384729/livsmedelsverket-vagrar-inse-fakta

 8. ödmjuk skriver:

  Medvetenskap
  Ursprunglig mat med mer fiber och långsamma kolhydrater är nog inte farligt som du sa.
  (potatis, ris, spannmål, är inte ursprunglig mat behöver inte vara dåligt för det)
  Vad är värst för diabetiker typ2 fett eller kolhydrater? Tar man bort kolhydrater så blir dom symptomfria, naturalförloppet försvinner, var finns beläggen för att fett är lika farligt som naturalförloppet?
  Hur kan man försvara att diabetiker ska äta kolhydrater?
  För friska är det en annan sak.

  Diabetes typ 1, där är orsaken immunförsvaret som angriper bukspottskörteln, inte socker och kolhydrater vad jag vet.

  Vad orsakar diabetes typ 2, det behöver inte vara socker kolhydrater som är orsaken, varför diskuterar vi inte det?
  Jag anser det vara ologiskt att socker orsakar diabetes typ 2, socker är inte giftigt varför skulle det orsaka diabetes?

 9. medvetenskap skriver:

  Per, men ändå hamnar det i skymundan bakom offensiven mot myndigheter och personer som anklagas för korruption.

  Till sist bara,

  att använda detta ‘sumo-argument’ är i alla fall tämligen värdelöst. Det kan lika väl användas av försvarare av SLV och ‘kalorihypotesen’, eftersom sumodieten så som Litsfeldt svingar den används framgångsrikt av några asiatiska folkslag som lever länge och friskt. Istället förklarar kalorier i dessa fall utfallet betydligt bättre.

 10. badgear skriver:

  God fortsättning på 2009. Tack för omnämnandet i bloggningen.

  Det fåniga i hela sumoargumentet är att det verkar som fettprocenten i snitt bland sumobrottarna är under 20%. Nu har jag inga siffror på vad medelsvensson har, men jag har svårt att tro att medelsvensson har en fettprocent under 20%.

  Om sumonissarna slitit med att göra en perfekt diet för att bli så fet som möjligt, i sådär 1400 år, och bara lyckas få en genomsnittlig kroppsfettprocent på knappt 20%. Då är det misslyckande, och inte ett så litet heller eftersom de tydligen äter 70% kolhydrater.

  Och om jag förstod rätt av litteraturen jag läste för några månader sedan så var snittvikten för sumobrottarna långt in på femtio-sextiotalet kring 100 kilo, och med en snittlängd på 180 cm. Och om man är en stark brottare med den längden och den vikten så är man knappast fet. Och detta på att äta 70% kolhydrater. Gamla svartvita bilder på sumobrottare från förr bekräftar detta.

  Men jag tror vi kommer framöver ändå att se dessa löjliga bildförsök och argument med sumobrottare. Inte bara det, vissa sitter hemma och räknar på makronutrientfördelningen på deras kost och tror att de sitter inne med nånslags sanning. Rent trams. Det är utan tvekan så att det finns flera kostmodeller, en är den klassiska då sumonissarna var rätt så normala (vikt) långt in på 50-60 talet. Det andra är när moderna tider kom med lite andra matvanor.

 11. medvetenskap skriver:

  Tack för en värdefull kommentar, badgear. Trots allt detta fortsätter dock ”sumoargumentet” användas av SLV-motståndare.

 12. […] jag har skrivit ett liten kort inlägg om det tidigare (stor komik i aftonbladet) och BadGear och Medvetandeskap har gjort mer ingående inlägg om detta. Hur man kan ta folk som försöker använda så billiga […]

 13. […] har inte den blekaste aning om vad sumobrottare äter, men jag såg att Medvetenskap kan en del om det. Välkommen tillbaka när ni läst hans […]

 14. husgeråd skriver:

  Unquestionably imagine that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to
  bear in mind of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other folks consider worries that they just don’t realize about.

  You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing with no need side-effects
  , other folks can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you

 15. […] som helst och jag har skrivit ett liten kort inlägg om det tidigare (stor komik i aftonbladet) och Medvetandeskap har gjort mer ingående inlägg om detta. Hur man kan ta folk som försöker använda så billiga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: