Varför blir vi oftare förkylda på vintern?

Att vi oftare blir förkylda under den kyligare vintersäsongen är ett välkänt och väletablerat faktum, och gäller vare sig du bor på södra eller norra halvklotet. Även tropiska områden uppvisar en svag korrelation mellan förkylningsfrekvens och de små säsongsberoende temperaturskillnaderna där. Vad som är förklaringen bakom detta är däremot inte klart. Det finns i huvudsak två teorier. Den traditionella och i folktron etablerade uppfattningen är den, som även sjukdomens etymologi skvallrar om, att nedkylning via någon direkt biologisk mekanism ökar risken för att drabbas. Forskare har däremot haft svårt att styrka denna teori med experimentella data. I brist på detta trädde en alternativ teori fram, 1929 skrev Hill och Clemen:

If cold weather gives rise to an epidemic of ‘colds’ the cause is not to be sought in meteorological conditions, but rather in crowding in overheated and stuffy rooms.

Förkylningar skulle alltså vara vanligare vintertid för att vårt beteende underlättar virusets spridning.Förkylningsviruset (Rhinovirus) i 10 000 gångers förstoring

Läget idag är relativt oförändrat; de flesta vetenskapliga textböcker förkastar orsakssamband mellan kyla och förkylning och hänvisar istället till en ‘crowding effect’ samtidigt som nedkylningsförklaringen är stark i den allmänna befolkningen. Även om mycket forskning har misslyckats med att uppvisa ett orsakssamband mellan kyla och förkylning finns det heller inte mycket till stöd för ‘crowding’ effekten. Är det verkligen så stora skillnader i vårt beteende vintertid, i det moderna urbana levernet?

En man som tror att det ligger något i folktrons förklaring är professor Ronald Eccles, chef för världens enda centra för forskning kring förkylningar (Common Cold Centre, Cardiff University). En förklaring till att nedkylning skulle kunna bidra till förkylning kan vara att inandning av kall luft kyler ned slemhinnor i luftvägarna vilket i sin tur försämrar immunförsvarets förmåga att fagocytera och transportera bort slem. Det är inget sammanträffande att en höjning av kroppstemperaturen, dvs feber, är ett sätt för kroppen att försvara sig mot infektioner, menar Eccles [1].
Eccles har publicerat en del forskning som stödjer hans hypotes, bland annat har han visat att nedkylning av fötterna leder till utveckling av förkylningssymptom [2], eventuellt via förändring i andningsvägarnas försvarsförmåga som följd av den den reflexmässiga samman-dragningen av blodkärl i näsan som sker vid nedkylning av kroppsytan.

Möjligen bidrar båda teorierna till svaret på rubrikens fråga. En slutgiltigt säkerställt svar får vi hur som vänta på.

I filmklippet nedan (ej realtid) kan du se hur det kan gå till när en immunförsvarscell jagar och fagocyterar en bakterie:

Referenser:
1. Johnson et al. Acute cooling of the feet and the onset of common cold symptoms. Fam Pract. 2005 Dec;22(6):608-13. [länk]
2. Eccles R. An explanation for the seasonality of acute upper respiratory tract viral infections. Acta Otolaryngol. 2002 Mar;122(2):183-91. [länk]

Annonser

6 Responses to Varför blir vi oftare förkylda på vintern?

 1. Christer skriver:

  Är farfar till en kille på knappa två år och som är ganska mycket förkyld med bl a pencilinkurer som följd, så jag har funderat mycket på detta. Föräldrar älskar naturligtvis sina barn och gör sjävklart det de tror är det bästa, bl a låter de dem sova ute på vintern trots att de är förkylda. Att det är ok kan man läsa lite överallt på nätet men då oftast av ”tyckare” och det påverkar naturligtvis beteendet för många.
  Det förefaller som om det finns ytterst lite forskning kring detta och därför är det med tillfredställelse jag tar del av Professor Ronald Eccles i Cardiffs resultat med en försöksgrupp och en kontrollgrupp som konstaterar att kyla inte är bra vid förkylning, även om jag tycker underlaget var i minsta laget.

  En högst personlig och subjektiv fundering är om inte kroppen många gånger ”talar om” för oss vad som är rätt och fel, vi kan ibland känna det rent fysiskt. Jag tänker på hur många av oss vuxna skulle med en ordentlig förkylning med snuva och ont i halsen vilja gå ut i trädgården och lägga sig och vila en timme eller två mitt i vintern och andas in nollgradig luft och kanske t o m i minusgrader. Jag har då aldrig hört talas om någon vuxen som gjort detta, och det är ju inte så svårt att förstå, han/hon har ett val och gör naturligtvis det som känns bäst för kroppen.

 2. medvetenskap skriver:

  Som sagt så får vi invänta mer forskning innan det säkert går säga om och vilken betydelse nedkylning har för att en subklinisk förkylning ska utvecklas till en fullfjädrad ”klinisk” förkylning. Resursera är som du säger troligen små för den som vill bedriva denna typ av forskning.

  En egen anekdotisk erfarenhet (med reservationer för alla brister det medför) är att sömnen har stor betydelse. Sover jag lite/dåligt två tre nätter i rad upplever jag ofta förkylningssymptom.

 3. Heléne Alvhede skriver:

  Jag är själv övertygad om att det finns ett samband mellan att bli kall och att sedan bli förkyld! Min son, nu 11 år, har varje gång han blivit riktigt kall, också blivit förkyld. Det slår aldrig fel!

  Själv älskar jag att basta och bada i havet året runt. De gånger jag stannar på bryggan lite för länge och blir kall – är de gånger jag blir förkyld, och symtomen kommer dagen efter. Varje gång!

  Vidare tror jag inte på antibiotika vid vare sig förkylning eller öroninflammationer. Min andra son var öronbarn och de gånger läkaren envisades med att han skulle ha antibiotika var det gånger öroninflammationen kom tillbaka snabbare. De gånger utan, gick det längre perioder mellan gångerna. Jag slutade sedan helt med antibiotika. De blir ju bra till slut ändå och de har då även byggt upp ett starkare försvar mot inflammationen.

  Heléne

 4. hemorhoids skriver:

  Imagine you could recover without ever needing to set ft . outside? What if you could support yourself feel better without having to go out? There are so many natural health strategies to cure your ailments! What about trying the Frances Rub you can buy it online from http://www.francesrub.com it can be used for the treatment or perhaps curing or Joint Pains, Brain Colds, Chest Colds, Asthma, Rheumatism, Piles (Hemorrhoids), Period Pains, Stiffness, Glands, Carbuncles etc .

 5. advisory Services

  Varför blir vi oftare förkylda på vintern? | Medvetenskap

 6. selling sales Reps

  Varför blir vi oftare förkylda på vintern? | Medvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: