Strålande kvacksalveri

Ur nya vetenskapliga upptäckter och teknologiska framsteg knoppar vanligen också nya kvackarmetoder fram. Idag är det exempelvis vanligt att kvacksalveri lindas in i kvantfysisk jargong.

För hundra år sedan var radioaktivitet och strålning något nytt och fascinerande. Wilhelm Röntgen hade upptäckt röntgenstrålningen 1895, året därefter upptäckte Henri Becquerel radioaktiviteten.

Riskerna med strålning och radioaktivitet var inte kända i början av 1900-talet, även om framstående fysiker som Marie Curie varnade för radioaktivitetens okända effekter på människokroppen. Men det hindrade inte spridningen (främst i USA) av föreställningar om att radioaktivitet hade hälsobringande egenskaper, något som delvis kom sig av upptäckten att vattnet i flera beryktade hälsokällor var radioaktivt (radonvatten). Vissa såg givetvis chansen att utnyttja detta; radonvattnet från flera källor började buteljeras för att säljas som hälsodryck.

Radonvatten

Men det dröjde inte länge innan detta naturliga radonvatten utpekades som en bluff, som kvacksalveri, av konkurrenter. Varför? Jo,  halveringstiden hos radon är endast 3.8 dygn och därför finns knappast någon radioaktivitet kvar i vattnet när produkten når kunden. Konkurrenter hade därför utvecklat en vattenbehållare där insidan var kantad med material som berikade vattnet med radongas. Nu kunde minsann hälsomedvetna konsumenter få riktigt radioaktivt vatten!

Utöver radioaktivt vatten erbjöds en drös andra strålande produkter. Vad sägs om radioaktiv tandkräm, radioaktiva pennor, uranfiltar eller radioaktiva tygpåsar.

Nedan, ett filmklipp om olika radonbehandlingar (från Museum of Quackery):

Slutet för den här industrin kom 1932 då den framgångsrika industrialisten Eben Byers avled som följd av strålsjuka (och sk radiumkäke) efter att ha druckit Radithor under en längre tid. Hans död rönte stor uppmärksamhet, Wall Street Journal publicerade en artikel med titeln The Radium Water Worked Fine until His Jaw Came Off (en artikel från 1932 om Byers-fallet, publicerad i Time Magazine, kan du läsa här). Efter detta stängde amerikanska regeringen ner stora delar av den här industrin.

Radonvatten, en helt ‘naturlig produkt’ produkt alltså… (och för att jämföra med annat vattenkvackeri så är åtminstone homeopati helt rent och biologiskt inert efter all spädning).

Annonser

4 Responses to Strålande kvacksalveri

  1. […] Idag har Medvetenskap en alldeles utmärkt liten text om naturliga råvaror och hälsa…. det går alldeles utmärkt […]

  2. […] Strålande idéer En fortsättning på bloggtemat från igår. […]

  3. Pär Wahlström skriver:

    Att framföra kritik mot kritiska röster mot den traditionella vården av felaktiga behandligar av människor med svåra sjukdomar, det innebär ett ansvar som kräver insikt och kunskap. Anser ni att ni har det? Eller är det så att ni ställer er på barrikaderna och skriker bara för att andra gör det?

    Mvh Pär

  4. Proxy solicitation Jobs

    Strålande kvacksalveri | Medvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: