Gör mikrovågsugnen din mat skadlig för hälsan?

Mikrovågsugnen slog igenom på 80-talet. Med hjälp av ”strålning” värmdes nu mat upp extremt snabbt och effektivt på ett till synes magiskt sätt. Som så ofta ackompanjeras ny teknik också av rädsla för den tekniken. Så var fallet även med mikrovågsugnen.

Rädslorna för mikrovågsugnen har minskat men inte helt dött ut. De tveksamma hälsogurus’arna Anna Skipper, Sanna Ehdin och Dr Mercola har släppt ur sig skrämselpropaganda om mikrovågsugnar. Jag ramlade över ett nyhetsbrev (pdf) från 2006 om mikrovågsugnar, från hemsidan utbildningscenter.se.

Nyhetsbrevet är skrivet i konspiratorisk skrämselpropagerande stil, utan att redovisa källor.

Det börjar med:

Forskning har under de sista åren visat att mat som tillagas i ”mikron” utsätts för allvarliga molekylskador. När vi sedan äter den ”mikrade” maten, kan den orsakar onormala förändringar i människans blod- och immunsystem.

Vilken forskning styrker detta?
Vidare lyder nyhetsbrevet:

Tillverkarna av mikrovågsugnar har gjort allt som står i deras makt att försöka undanhålla dessa forskningsresultat för allmänheten och deras kommentar är att det finns ingen tillförlitlig forskning och därför inget bevis att det skulle innebära några hälsorisker att äta ”mikrad” mat.

Aha, givetvis. Det är alltså förklaringen till att det inte finns några publicerade forskningsrapporter som stödjer de initiala anklagelserna? Universallösningen – den bekväma och osänkbara konspirationsteorin. Det är omöjligt att övertyga konspirationsteoretikern om att konspirationen inte existerar, eftersom man då själv pekas ut som en del av konspirationen, eller vara naiv. Vidare påstår texten att ”i stort sett alla större undersökningar har man sett förändringar i blodet” hos människor som ätit mikromat.

Längre fram tas Hans Hertel upp. Hans var en schweizisk forskare och mannen som startade mikrovågsugnsskräcken. I början av 80-talet påstod han sig ha observerat förändringar i blodet hos mikromatätare som påminner om de som ska gå se under tidig cancerutveckling. Problemet var att Hans inte kunde redovisa hur han gjort sin ”studie”, eller vad han egentligen observerat. Han publicerade aldrig något i någon vetenskaplig artikel. Grunden för påståendet förblev alltså okänt. Detta hindrade dock inte hans utspel från att få stor uppmärksamhet och fäste hos allmänheten. Något som givetvis retade upp mikrovågsugnsindustrin, som drog Hertel inför rätta. Den konspiratoriskt lagde såg givetvis detta som att industrin tystade ner ”sanningen”. Hans Hertel försvann, men hans budskap lever kvar i vissa kretsar.

Det finns inga studier som tyder på att mat uppvärmd i mikrovågsugnar skulle bidra till cancerutveckling. Att värma maten i micron är om något bättre än att exempelvis steka maten eftersom det vid stekning kan bildas cancerogena ämnen.

Nyhetsbrevet beskriver också fallet Norma Levitt (som verkar återberättas i nästan varje text som försöker skrämma dig för micron). Efter att ha mottagit en blodtransfusion i samband med en höftledsoperation avled Norma. Dödsorsaken berodde mest troligt på att blodet värmts upp i mikrovågsugnen. Blod värms alltid upp inför en transfusion, men normalt inte med hjälp av mikrovågsugnar. Den mikrovågsugns-rädde drar slutsatsen att mikrovågsugnen måste göra något mer än att bara värma upp blodet, eftersom annars bör samma fatala resultat följa även rutinmässig bloduppvärmning – värmning som värmning? Men alla som använt en mikrovågsugn vet att den värmer snabbt, och ojämnt; något som på ytan känns svalt kan på insidan vara varmt. I fallet Levitt gjorde troligen den häftiga mikrovågsbehandlingen att många röda blodkroppar gick sönder (hemolys) och den stora mängden kalium som blodkropparna innehåller läckte ut och orsakade sen ett hjärtstopp hos Norma. Den medicinska personalen blev stämd för felbehandling eftersom de använt fikarummets mikrovågsugn, istället för standardmetoder för uppvärmning. Sjukhuset försvarade sig och menade att Norma dött av en blodpropp (domstolsrapporten). Oavsett exakt dödsorsak, så finns det ingen anledning att tillföra mikrovågsugnen någon extra ”blodförgiftade” egenskap, så som mikromaträdda gör, eftersom det finns en naturlig förklaring till varför mikrons deltagande i blodtransfusioner kan döda.

Mikrons dominans som lunchuppvärmare anklagas slutligen i nyhetsbrevet för att ligga bakom sjukfrånvaro. Skulle väl då kanske vara för att den tillåter kort stressig lunch och undermålig lunchföda, inte för att den ger maten toxiska egenskaper.

Mikrovågsugnen - förgörare av mänskligheten!

Annons

8 Responses to Gör mikrovågsugnen din mat skadlig för hälsan?

 1. Anki Sundin skriver:

  Mycket bra inlägg! Tack för det. Jag ser fram emot att lotsa vidare bland inläggen på den här bloggen.

 2. […] mikrovågsugnen näringen i din mat? Tidigare i veckan skrev jag om myterna om mikrovågsugnens förgiftande effekt på maten och kroppen. Men hur är det […]

 3. george skriver:

  klart att mikrad mat är farlig, det visste man sedan 50 talet. källor kan du kolla upp själv ju. tidningar är inte tvungna till det.

 4. Mattias skriver:

  Bra skrivet jag gick nästan på det!

  Här kan man läsa om hur Hans Hertel gjorde sin studie:
  http://www.klokast.se/Nyhet/Mikro0302.html

 5. […] Det ska nämnas att det inte finns några belägg för att själva mikrovågorna skulle göra maten ohälsosam. I en del sammanhang hör vi påståenden om att maten skulle bli radioaktiv eller på annat sätt skadlig för oss av att bli mikrad, men det stämmer inte. Läs gärna Medvetenskaps-bloggens välskrivna inlägg om detta här. […]

 6. Jonas Eriksson skriver:

  En sak förstår jag inte i texten. Texten säger ”I fallet Levitt gjorde troligen den häftiga mikrovågsbehandlingen att många röda blodkroppar gick sönder”. Så betyder inte det att mikrovågor i det fallet har en våldsam effekt på organiska föreningar?

  Men i fråga om näringsupptag så är det vad jag förstår om näringslära, inte något problem men snarare en fördel eftersom proteiner och annat gott lättare kan tas upp från de trasiga cellerna.

  Eller tänker jag snett? Ni som är mer pålästa.

  Så då kanske det finns en öppen dörr för både människor som gillar och människor som ogillar mikrovågsugnar. Så ni kan fortsätta diskutera. Och det skulle vara att mikrovågor kan förändra egenskaper hos proteiner, molekyler, atomer osv. och därmed vara gynnsamt eller ogynnsamt för människan. Jag tänker att det skulle vara ogynnsamt eftersom människan är en komplex skapelse som har blivit formad och anpassad till miljön, och ja vi kan också forma miljön, när det handlar om väldigt små saker så har vad jag vet, människor inte kontroll över det och kan därmed inte forma miljön för att lyda vår vilja, det går på automatik enligt evolutionens formning av människan. Kanske kan vi lära oss kontrollera våra kroppar ända till supersträngarnas pulser, men det kan inte jag i vart fall. De som påstår att de kan förnimma (typ känna) så små saker, påstår också att ego-föreställningen att vi kan kontrollera miljön, försvinner, illusionen om jaget försvinner, att det inte finns något jag som kontrollerar, blir kontrollerad, anpassar sig osv. Klart jag kan kontrollera miljön? Jag kan ju flytta mitt glas med vatten. Klart jag kan bli kontrollerad, någon kan frysa ner mig så jag inte kan röra den minsta rörbara delen i kroppen. Ja och ja. Så nu har vi kommit till något som verkar paradoxalt för oss. ‘Det måste ju vara det ena eller det andra, vi kan ju inte både kontrollera miljön och bli kontrollerade av miljön samtidigt.’Eller? Kanske är det samma sak, fast våra dualistiska sinnen vill något annat, vi vill kämpa för vår sak! Jag har rätt, du har fel! Svart eller vitt! Rött eller blått! Gult, grönt eller rött! Separation… Sinnets dualistiska funktion gör att vi kan hålla isär saker, så vi kan tänka, diskutera, bygga, jaga, äta osv.

  Kan du hitta något fel i vad jag skriver? Det kan du nog
  Kan du hitta något rätt i vad jag skriver? Det kan du nog
  Kan du hitta något rfäetlt i vad jag skriver? Det kan du nog?
  rfäetit = fel rätt –> E=MC^2
  Lättare att hålla isär rätt och fel om vi ska kommunicera.

  Men jag är fortfarande nyfiken på vad mikrovågorna gör med vår mat 🙂

 7. TheCityDad skriver:

  Hej
  Har du sett de här om mikrovågor.
  http://naturalsociety.com/microwaves/

 8. Selma Opalicki skriver:

  For newest information you have to pay a visit world-wide-web and on web I found this web site as a best website for most up-to-date updates.|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: