Utomjordingar emot förnybar energi – eller mer jordnära förklaring?

Aftonbladet TV har ett reportage om ett trasigt vindkraftverk i England.

Det var i söndags ett 20 meter långt rotorblad trillade i backen, och skadade ett annat rotorblad på vägen. Elbolaget som äger vindkraftverket säger sig inte veta vad som orsakat det. Att blixten orsakat det ska vara osannolikt då det är byggt för att stå emot blixtnedslag.

Kaputt

Aftonbladet-reportaget mystifierar hela händelsen och följer den extremt osannolika linjen att den lilla byn Conisholme skulle utsatts för miljöterrorister från yttre rymden. Några bybor intervjuas som, så vitt jag förstår efter att händelsen blivit känd, menar att de sett ”mystiska ljus” samma kväll rotorbladet trillade ner. Kvinnan i Aftonbladet-reportaget beskriver det som en ljusblixt, andra säger sig sett blinkande bläckfisk-UFOs. Inga foton finns som det verkar, trots att nästan varenda människa idag bär runt på kameramobiler.

Fraser McLachlan är chef på ett försäkringsbolag som står för försäkringen på 25 000 vindkraftverk världen runt. Han säger till Sky News:

It does happen that a blade will sometimes just come off a machine for one reason or another. The main reason is the blade may shear. We don’t normally see things like aircraft – or UFOs – hitting them. It’s usually a mechanical failure that causes the blade to separate from the main hub.

Det kyliga vädret kan också ha bidragit till ett haveri. Andra liknande händelser, utan ufo-misstankar, redogörs här.

Vad är den troligaste förklaringen – UFOn eller bara ett ordinärt men ovanligt haveri? Jag säger bara Occam’s razor.

Uppdatering: De rapporterade ljusen, som av vissa beskrevs som explosioner och av vissa som ”massive ball of light’ with ‘tentacles going right down to the ground‘” kan ha fått sin förklaring. The Guardian rapporterar om en av sina medarbetare som den kvällen befann sig på en gård i området där en 80-åring firades med fyrverkeri. Något som verkar passa ganska bra in på ögonvittnens beskrivningar av ljusfenomenen?

Fyrverkeriet

[via AB, Svd, DN]

Annonser

8 Responses to Utomjordingar emot förnybar energi – eller mer jordnära förklaring?

 1. […] Medvetenskap skriver också. […]

 2. Linus skriver:

  Aftonhoran överdriver som vanligt.

 3. herale skriver:

  Nästan varenda människa har kameramobil…är det ett skämt eller? Massor med människor har inte kamera i sin mobil.

  Syftar du till svenskar kanske en majoritet har mobilkamera – dock inte en större majoritet. Bland världens befolkning som har mobil är det förmodligen inte en mobilkamera de bär på.

 4. medvetenskap skriver:

  I princip alla mobiler som sålts de senaste åren har en kamera i sig, må vara att många tar nära på värdelösa bilder. Jag tror inte skillnaden är speciellt stor i England, även om frekvensen säkert är något lägre. (Utöver mobilkameror är vanliga digitalkameror ganska vanliga idag.)
  Oavsett exakta kamerafrekvenser (”princip alla” eller ”många”?) tycker jag det borde dykt upp lite bilder av en sekvens som jag förstår varade längre en bara ett ögonblick och bevittnades av flera vittnen på olika håll. Någon bör väl ha haft en kamera till hands.
  Vad tror du att det var för något, herale?

 5. Rolf skriver:

  Inget ovanligt direkt se denna länk http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article72521.ece
  över 100 vindkraftverk har tappat vingarna. Så fabrikationsfelen är många och knappast ovanliga.

 6. […] och UFO. Mina två favoritbloggar, Nyhetstorken och Medvetenskap har idag glatt mig med att ta upp samma fjantiga vinkling av en nyhet. Jag hudflänger ofta och […]

 7. […] Bilder på meteorit över Sydsverige Igår observerades av många ett kortvarigt kraftigt ljusfenomen över Sydsverige. Det rör sig högst troligt om en meteorit (alternativt en utomjordsmarodör ute efter att sabotera vindkraftverk?). […]

 8. Petri skriver:

  Ang. Vindkraftverket. Jag såg detta på engelska nyheter ja. Intressant, den dök snabbt upp på UFO-relaterade sidor.
  Många är snabba att dra slutsatser, vilket håll det än månde vara. Det kan ju inte vara så svårt att ta reda på om det var ett produktionsfel, en svag ”mutter” som gick av (eller vad det nu kan ha varit) eller om något kraschade in i den. Om det senare har hänt borde det rimligen finnas spår efter det på bladet.
  Men vem vet kanske var det Greger från Plejaderna som var här och tog sig ett järn, jag vet inte – känner inte Greger. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: