Förstör mikrovågsugnen näringen i din mat?

Tidigare i veckan skrev jag om myterna om mikrovågsugnens förgiftande effekt på maten och kroppen. Men hur är det med näringen i maten då – förstör mikrovågstillagning näringen i maten mer än vad konventionell tillagning gör?

I en studie av National Food Agency tittade de på hur uppvärmning av bröstmjölk i mikrovågsugn påverkade mängden av vitamin B1, vitamin E, fleromättat fett och vissa immunoglobuliner. Upp till 77 grader var vitaminer och fetter stabila, men immunoglobulinerna började brytas ner vid lite lägre temperatur – men det var ingen skillnad mot för konventionell uppvärmning. En annan studie tittade på hur proteinvärdet (kasein, ett mjölkprotein) ändrades i mikrovågsugnen. Värdet var oförändrat efter microbehandling.

I bilden nedan sammanställs resultaten från några studier som tittat på hur mängder av vitamin B1 i kött och vitamin C i grönsaker påverkas av olika tillagningsmetoder.

(från Lassen & Ovesen)Mikrovågsugn är alltså minst lika skonsamt mot dessa vitaminer som konventionell tillagning. Lassen & Ovesen rapporterar också om en studie som undersökte hur ett antal vitaminer och mineraler påverkades i potatis bakad med hjälp av mikrovågsugn. Resultatet var återigen att mikrovågsugnen var minst lika skonsam som konventionell tillagning.

En studie från 2006 jämförde hur mycket cancerogena nitrosaminer som bildats i bacon efter att den antingen stekts eller tillagats i mikrovågsugn. Stekningen resulterade i betydligt högre mängder nitrosaminer än vad microtillagning gjorde.

”Hälsodebattören” Sanna Ehdin, vald till årets förvillare år 2000, varnar för mikrovågsugnen och säger bl a att tillagningen förstör viktiga antioxidanter och hänvisar till en studie i Journal of the Science of Food and Agriculture. Ett resultat som går emot vad andra studier funnit, vilket också forskarna i studien tillkännager. Mängden vatten kan vara avgörande, i studien Ehdin nämner kokades broccolin i vatten i mikrovågsugnen. Barry Swanson, professor i kostvetenskap, säger:

Actually, microwaving retains more nutrients than other forms of cooking, if you don’t use a lot of water and don’t overcook the food. For some reason, people think heat breaks down vitamins, but most vitamins are really very stable to heat. Nutrients are mostly lost into the water, and there’s no reason to add water to vegetables or anything else that already contains a lot of water.

Angående studien Sanna Ehdin refererar säger han:

That research isn’t relevant to household microwaving. Basically, the researchers added far too much water and microwaved the living daylights out of the broccoli.

Att mikrovågsugnen ofta visar sig vara skonsammare jämfört med andra tillagningsmetoder beror på att den värmer snabbare och effektivare, och därför hinner inte lika mycket näringsämnen brytas ned. En nackdel med mikrovågsugnen kan vid dåligt tålamod vara den ibland ojämna uppvärmningen, som kan innebära ojämn och otillräcklig sterilisering av födan.

Sammantaget pekar alltså data på att tillagning med mikrovågsugn, när applicerbar, faktiskt är att föredra framför konventionella uppvärmningsmetoder.

Referenser:
Lassen & Ovesen. Nutritional effects of microwave cooking. Nutrition & Food Science. 1995; 95(4): 8-10.
Miller et al. Formation of N-nitrosamines in microwaved versus skillet-fried bacon containing nitrite. Food Chem Toxicol. 1989 May;27(5):295-9.
Vallejo et al. Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking. 2003;83(14):1511-6.

13 kommentarer till Förstör mikrovågsugnen näringen i din mat?

  1. Terra skriver:

    En fråga du kanske kan svara på: Dödar mikrovågsugnar bakterier snabbt? Då tänker jag inte på hettan som skapas så småningom utan om mikrovågorna i sig får bakterierna i ugnen på något objekt att dö ganska så fort den sätts igång? Dvs kan man desinficerar med den?

  2. medvetenskap skriver:

    Mikrovågsugnen värmer genom att ”sätta spinn” på ffa vattenmolekyler som sedan genererar värme via friktion. Så sättet mikron kan döda bakterier är nog direkt kopplat till processen som bildar värme. Antingen värms väl bakterien direkt själv upp och dör, eller så dör den pga värme som sprids från närliggande ”uppvärmd materia”.

    Så nog går det väl desinficera, men det är ju då kopplat till värmen och då inte att man zappar ihjäl bakterierna direkt ugnen startar. För effektiv desinfektion behövs nog material som värms upp bra av mikrovågorna, och sedan kan värme sprida sig. Tror inte så många bakterier dödas genom ”direct hits”.

    edit: kolla denna länk

  3. Terra skriver:

    Tackar för informationen.

  4. bettan skriver:

    Denna studie visar ju inte att vitaminernas form ändras. När en vitamin avläses i kroppen vet kroppen att den ser ut på ett visst sett,men när maten värms upp i micron ändras formen och då vet inte kroppen vad det är för sorts vitamin…

  5. KE skriver:

    Ett par artiklar jag såg i ämnet:

    Många frågetecken kring mikromat 12 dec 2009 http://www.epochtimes.se/articles/2009/12/12/18277.html

    Mikrovågor förstör näringsämnen 23 jun 2007
    http://www.epochtimes.se/articles/2007/06/23/12628.html

  6. eros skriver:

    vad du missar att ta upp är hur länge och på vilken effekt maten har tillagats i de olika studierna.

  7. Broccoli skriver:

    Länken http://www.epochtimes.se/articles/2007/06/23/12628.html syftar väl på grönsaker som är kokta (alltså inte ångkokta) i en micro (och vem är så dum)?

    Koktid är alltid kortare i en micro

  8. Murray skriver:

    Usually I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so!
    Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great post.

  9. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or
    plugin that might be able to resolve this problem.
    If you have any recommendations, please share. With thanks!

  10. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone
    the content!

  11. Anneli skriver:

    hur är det med att torka kryddor i mikron, gäller samma där också? Då vill man ju ha bort allt vatten och torka ur, hur blir det med näringsämnena då?

  12. click here skriver:

    Incredible, unbelievable blog site structure! How long have you been blogging and site-building regarding? you have made blogging and site-building search easy. Your entire peek of your respective web site is great, as well as the content material!

  13. online skriver:

    If some one desires to be updated with newest technologies
    afterward he must be pay a quick visit this
    web site and be up to date every day.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: