Sanning vs Lögn

Den första januari bloggade jag om två svenska forskare som fick sin lögndetektorkritiska artikel tillbakadragen, detta efter att företaget bakom produkten hotat tidskriften med juridiska åtgärder. Då sa forskarna bakom studien, Anders Eriksson och Francisco Lacerda, att de hoppades kunna publicera artikeln i en annan tidskrift, alternativt på nätet.

DN har idag en uppföljning på detta. Nu verkar det som att Nemesysco, företaget bakom den röstanalysbaserade lögndetektorn, ska stoppa dem från att publicera artikeln, eller liknande text, även i andra tidskrifter och forum; de hotar med att stämma forskarna för förtal om detta sker.

Det är givetvis allvarligt att sanning och vetenskap ska hotas till tystnad av marknadskrafter. Nemesysco anser att Eriksson och Lacerda baktalar dem; de anser alltså att empirisk forskningsdata som pekar på att företagets produkt inte håller vad den lovar är förtal. Om Nemesysco menar sig ha en fungerande produkt måste det rimligtvis finnas data som grund för den ståndpunkten. Det är då den datan som ska användas för motargumentation till svenskarnas artikel, precis som det fungerar inom den vetenskapliga sfären när forskare är oense. Forskningsdata ska inte bemötas med juridiska hot. Det får tolkas som att Nemesysco ljuger om sin lögndetektor, att de saknar data som kan bemöta Eriksson och Lacerda.

Även om forskarna inte har rätt att öppet publicera artikeln eller dess innehåll har de spridit artikeln till de personer som efterfrågat den. I DN säger de att väldigt många människor efterfrågat artikeln. Detta tillsammans med den uppmärksamhet fallet drar till sig kanske missgynnar Nemesyscos produkter mer än om företaget varit passiva och låtit artikeln vara.

Förhoppningsvis finner forskarna ett sätt att publicera sin artikel, samtidigt som de slipper en rättslig process.

Uppdatering: Jonas tipsar om att den kompletta artikeln finns att läsa här. Hoppas den uppladdade artikeln inte ställer till med några problem för författarna.

[via DN; I II]

Annonser

7 Responses to Sanning vs Lögn

 1. Rikard skriver:

  Även om jag inte försvarar firmans agerande så bör man kanske nämna att artikeln verkar vara journalistisk och inte vetenskaplig (enligt den nya artikeln på dn.se). Som förtalslagstiftningen fungerar i åtminstone det här landet så är sanningshalten mindre relevant om syftet är att åsamka skada. dvs det kan vara både förtal och sant på samma gång.

  Jag har inte läst artikeln, men det verkar inte alls orimligt att artikeln i sig kanske inte håller så mycket högre vetenskaplig nivå än metoden den kritiserar. Det är isf något som faktiskt lägger till ett par gråskalor till situationen.

 2. Johan Richter skriver:

  ”Som förtalslagstiftningen fungerar i åtminstone det här landet så är sanningshalten mindre relevant om syftet är att åsamka skada. dvs det kan vara både förtal och sant på samma gång.”

  Däremot kan man inte förtala företag överhuvudtaget.

 3. medvetenskap skriver:

  Rikard, jag har skummat igenom deras artikel tidigare. Sant att tonen är lite annorlunda än den i en typisk vetenskaplig artikel. Men kritiken är ändå rotad i vetenskap och ordentligt refererad, så jag ser inte varför Nemesysco bemöter kritiken på samma arena (Nemesysco borde kanske fått ta del av artikeln innan publikation och om de då önskat fått en replik publicerad i samma nummer).

 4. Jonas skriver:

  eftersom ni tycker om att läsa så kan jag glädja er att ngn laddat upp artikeln. Det krävs ingen expertkunskap för att förstå innehållet. Det ombads att artikeln skulle vara förståelig för en bredare massa och därför inte är ”onödigt” teknisk. All forskning är dock evidensbaserad och testad. http://www.scribd.com/doc/9673590/Eriksson-Lacerda-2007
  Mvh
  Jonas

 5. Hans skriver:

  ”Som förtalslagstiftningen fungerar i åtminstone det här landet så är sanningshalten mindre relevant om syftet är att åsamka skada.”

  Syftet med artikeln är knappast att åsamka skada. Syftet är snarare att hindra företaget Nemesysco från att åsamka skada genom att sälja sin ickefungerande lögndetektor.

  Om forskare inte skulle ha möjlighet att slå larm om denna typ av bluffprodukter är det något som är allvarligt fel.

 6. Under the advance tab in the window you just brought up, you will
  want to find the control for enhanced tuning and slide it all the way to the right.
  Chamomile tea is recommended for muscle relaxation which works well for relaxing pinched nerves and relieving pain. You can also relax the
  trunk if your muscles are tense.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: