Äkta och oäkta E-nummer?

Aftonbladets Karin Ahlborg verkar tycka att E-nummer-hetsen gått för långt; Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus är rubriken på en krönika av Karin som publicerats idag (hur definieras kemiskt hokuspokus förresten?).

Hon tycks vilja bromsa en hets som Aftonbladet själva hetsat på mer än någon annan. Ahlborg har själv skrivit artiklar som förstärkt den rädsla som i grunden härrör ur okunskap.

Vad hon nu påtalar är ungefär vad jag menat tidigare i denna blogg. Nämligen att det är värdelöst hantera ‘E-nummer’ som en enda homogen grupp ämnen, när den är så pass heterogen. Istället bör man titta och bedöma varje ämne enskilt. Många E-nummer är substanser som vi får i oss varje dag. Bara att när det inte är tillsatt så behöver det inte signaleras med ett E-nummer på förpackningen.

Ska det börja talas om äkta och oäkta E-nummer nu kanske…?

Det var ett tag sedan Aftonbladet skrev om E-nummer, nu ges dock Mats-Eric Nilsson nytt utrymme i en ny artikelserie om mat. Detta meddelar Karin i en annan text idag. Där nämner också Karin glutamat, en omdiskuterad smakförstärkare. Hon har tidigare menat att den används för att dölja dåliga råvaror och därför är fullständigt onödig. Ska den vara onödig för att det enda den gör är att förhöja smaken – krydda till maten? Är då inte i princip samtliga kryddor också fullständigt onödiga, enligt samma tankesätt?

Vad är förresten egentligen ‘äkta mat’, och vad har det för betydelse om den är ‘äkta’ eller inte? Är inte exempelvis smak och hälsoeffekter viktigare?

Annonser

8 Responses to Äkta och oäkta E-nummer?

 1. Sokar skriver:

  Iaktagelsen att alla kryddor rimligtvis borde kunna överges är nog den enda rationella slutsatsen man kan dra ifrån det resonemanget.

 2. PeO_W skriver:

  Men Aromat kan vi väl få ha kvar……

 3. armada skriver:

  Är det inte lite sunt att man börjar skilja mellan de olika E-nummer? Argumentet att vissa tillsatser skulle vara skonsammare än andra eftersom vi använder dem i ”hemlagat” är i mitt tycke ett av de mest korkade jag har läst på länge.
  Budskapet att det är mängden som avgör verkar inte riktigt ha nått fram till det svenska folkhemmet ännu…

 4. Cathy skriver:

  Intressant iakttagelse: Svåruttalade namn uppfattas som farligare än de som är lättare att uttala.
  http://blog.khymos.org/2009/03/18/dangerous-names/

 5. Åsa skriver:

  Jag kunde inte sagt det bättre själv. Glutamat har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det fyller en viktig funktion i t ex kost för personer med nedsatt smakförmåga (och aromat ;)).

 6. Fasching skriver:

  När det gäller Glutamat finns det väl iofs. en del som tyder på att det inte är det bästa att stoppa i sig, t.ex.

  http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/abs/oby2008274a.html

  Det finns väl också en del frågetecken kring glutamatets effekt på hjärnceller, etc.

  Sedan vad gäller begrepp som ”riktig mat” så finns det ju en enorm informationskostnad vad gäller att hålla reda på alla tillsatsers effekter på hälsa och vikt. Att helt enkelt minimera tillsatsintaget är därför kanske en rätt rimlig strategi för att hantera det problemet.

 7. Anna skriver:

  E-nummerdebatten är extremt ointellektuell och tröttsam. Jag skulle dock personligen önska att det var lite lättare att hitta mat utan diverse tillsatser. Många (men inte alla) verkar finnas där för att varorna då kan lagras längre, eller för att maskera att kvaliteten är dålig (lågt köttinnehåll t ex). Varför har det blivit så här då? För att konsumenterna efterfrågat billiga varor i första hand naturligtvis, samt lång hållbarhet. Dagens ironiska twist på denna sörja är att GB (eller vad glasstillverkaren heter numera) tydligen slutat skriva ut E-numrena på glasspappren. Istället skriver de ut de kemiska namnen i myrskrift, omöjlig att läsa. Recepten har de naturligtvis inte ändrat!

 8. Fingal skriver:

  Klockrent, skrev själv om detta idag på min blogg.. läs gärna och kom medkommentar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: