Wahlbeck skriver humor om 3G-master

Komikern Peter Wahlbeck har med hjälp av sitt kändisskap fått text publicerad i Aftonbladet. Men det är inte en humortext han skrivit (eller?); nejdå, komikern har skrivit en debattartikel om medicinsk vetenskap. Artikeln bär titeln Fåglar och träd dör av mobilstrålningen och Wahlbeck skriver i inledningen:

Jag har aldrig sett så många döende träd som i år. De tappar först bladen i kronan och efter en tid dör hela trädet. Och i närheten står det en mobilmast.

Är det denna odokumenterade okvantifierade observation som övertygat Peter om mobilstrålningens påstådda farlighet? Knappast, och påståendet bör inte övertyga någon rationell person heller. Peter är så klart redan övertygad om mobilmasternas påverkan, vilket sedan påverkar honom i hans observationer; konfirmerings-bias.

Mobilmaster finns det gott om; någon som observerat det Peter beskriver? Man tycker det borde vara frekvent rapporterat, om det verkligen stämde? Om du vill se efter själv kan få hjälp med att identifiera masternas lokalisation med post- och telestyrelesens kartor. Själv tycker jag träden runt masterna ser ut att må som träd i allmänhet. Inte har jag sett några döda fåglar runt dem heller.

Frågan om mobiltelefoners och mobilmasters påstådda hälsoeffekter kanske inte till hundra procent är utforskad i alla avseenden. Forskningen som utreder frågan om det har en relevant påverkan på människor är inte helt lätt att utföra på ett kvalitativt tillfredställande sätt, och hittills har forskningsresultaten spretat en del. Men det går i vart fall slå fast att om det finns en negativ effekt på hälsan, så är den inte speciellt stor.

Men om debatten ska föras seriöst tycker jag det är bättre om komiker inte skriver logiskt ihåliga debattartiklar om medicinsk vetenskap i skvallerpressen.

En mobilmast i närheten?

Annonser

17 Responses to Wahlbeck skriver humor om 3G-master

 1. myrmedel skriver:

  Välkommen tillbaka
  Nu måste vi undersöka om funnlight dödar myror, min teori är att myrorna slutar att äta sin vanliga mat och bara äter funnligth pga sötman dom dör då svältdöden.

  Skriv lite så att många testar och då får vi lite mer fakta i frågan.
  Ps jag såg myrorna i dag men myrr får stå kvar på hyllan jag ska köpa myrdödaren och testa.

 2. Tommy skriver:

  bra inlägg

 3. Anders Grävling skriver:

  Bra formulerat, och jag kan förstå din skepsis inför att just Peter Wahlbeck skulle sitta inne med sanningen om mobilteknikens skadeverkningar.

  Men bara så länge du själv sover gott på nätterna och är symtomfri kan du unna dig lyxen att konstatera att ”forskningsresultaten spretat en del”. Om du däremot själv får problem med DIN hälsa och DIN vardag blir situationen snabbt en annan. Peter får kännbara problem av att använda mobiltelefon. Många andra också. Och du är, ofrivilligt, en fiende till både vetenskap, verklighet och empati om du som är symtomfri tror dig veta att andras ”strålsjuka” bottnar i vanföreställningar. Litar du på Livsmedelsverket också? Läs den hemlige kocken.

 4. Sokar skriver:

  Wahlbeck är ute och cyklar, är det månne slut på humor hos karln. Bra inlägg.

  Anders: Litar du på den hemlige kocken, läs kemi

 5. Anders Grävling skriver:

  Har läst kemi, men inte hjälpte det. Jag föredrar ändå omsorgsfullt framställd mat framför vattenfyllt antibiotikakött, Becel, Aspartam och smakförstärkare. Antagligen är det korkat i din värld, Sokar.

  Men tillbaka till ämnet: Varken ni eller jag har idag koll på hur det är med träden och strålningen, och det har alltid varit en vetenskaplig dygd att inte överskatta sina kunskaper. Skog absorberar strålning, precis som människokroppar. Det är faktiskt vidskepligt att tro att det inte skulle ha mätbara effekter, vare sig bladen krullar sig eller inte. Vänta och se vad noggranna undersökningar visar innan du pratar cykling.

  Kan du inte mikra en grankvist ett tag och berätta vad som händer – En naturvetare är väl nyfiken? Jag vill gärna veta … men som ni kanske kan gissa har jag ingen mikro 🙂

 6. medvetenskap skriver:

  Anders,

  Wahlbecks korrelationsupplevelser, som du nämner i din första kommentar, betyder inte att det finns ett kausalt samband, som du säkert vet. Speciellt med tanke på att en mängd blindade provakationsstudier misslyckats med att bekräfta subjektivt rapporterade upplevelser.

  Att folk lider och har besvär ifrågasätter ingen, att smärtan är verklig visas t ex av det jag tidigare skrivit i ämnet här (MRI-studien). Men det är just frågan om det verkligen beror på ”strålningen” som jag anser inte vara fastställd.
  Du skriver själv att man inte ska överskatta sina kunskaper. Men är det inte precis vad Wahlbeck gör (och du?) eftersom ingen kan påstå att bevisen är överväldigande för Wahlbecks uppfattning?

  Analogin med mikrovågsugnen träffar väl inte riktigt rätt? Det är skillnad på strålning och strålning…

 7. Anders Grävling skriver:

  Hej igen!

  Du har självklart rätt i att Peter W inte Bevisar ett endaste dugg med sin debattartikel. Jag bevisar inte heller något, men har ”felsökt” mitt eget hälsotillstånd i ett halvår nu mha sjukvården, enorma mängder artiklar och böcker, test av vad som triggar mina symtom, samtal och korrespondens med forskare och insatta människor. Den som inte litar på det kan avfärda vad jag än skriver som nonsens, och var och en får tro det han vill! Jag är definitivt inte något allvetande facit. Men jag är för religionsfrihet 😉

  Inte för att name-droppa, men för att det är tänkvärt – Ross Adey beskrev i förordet till ”Reflex”, EU:s stora strålningsstuide för några år sedan:

  ”Not only have governments permitted corporate interests in the communications industry to fund this research, they have even permitted them to determine the research questions to be addressed and to select the institutions performing the research.”

  Att industrin måste vara med och finansiera de studier som krävs för att nya ”landvinningar” ska kunna användas får man nog leva med – men institutioner och forskare ”behöver” industrins pengar och kröker rygg för att få uppdragen. Det innebär att den oberoende forskning vi alla vill lita på kan vara helt blind i årtionden för problem som det inte är lönsamt att se. Det här är ett jätteproblem idag, industrifinansierade studier får mycket sällan ”oönskade” resultat! Du kanske inte tror mig. Jag kanske har fel.

  Det är ändå så att minst en stor dyr studie av elöverkänslighet har UTESLUTIT deltagare men sömnsvårigheter! Det är det kanske vanligaste symtomet. En miss som säkert inte skett av illvilja, men konsekvenserna för resultaten kan bli enorma. De ”blindtester” som gjorts, även i hemmiljö, visar att på/av inte märks för den påstått överkänslige försökspersonen, har jag hört. Men symtomen är ofta fördröjda, ibland i flera dagar, vilket försvårar proceduren så mycket att man hellre nöjer sig med snabbare, billigare undersökningar. Människor jag träffat har åkt till sjukhus blödande ur alla ändar, och fått en luddig psykisk diagnos istället för hjälp. Människor med öronbedövande tinnitus blir misstrodda – för att vetenskapen inte klarar att MÄTA UPP problemet. Det är där någonstans ödmjukheten inför den existerande kunskapens begränsningar kommer in i bilden.

  Nu blev jag långrandig. Hoppas ni slutade läsa när det blev tråkigt 😉 Här är en ny skrift som jag tycker är intressant, du kanske har synpunkter?

  http://www.broschuerenreihe.net/international/bees-birds-and-mankind/

 8. Anders Grävling skriver:

  Jag kanske ska berätta något ytterligare om mig, för att förklara min inställning: Jag är mycket, mycket för spännande ny teknik. Jag är också mycket för både seriös forskning och verkliga framsteg! Det är i första hand därför jag blir så illa berörd av att naturvetenskapens fotfolk inte förstår att man dödar förnuftet genom att själv utöva den blinda auktoritetstro man tror sig avsky så mycket. Ingen väsentlig vetenskaplig upptäckt har någonsin gjorts utan att först hånas av auktoriteter och blindgångare. Det är kanske själva definitionen på ”väsentlig” i det sammanhanget.

  För den som verkligen behöver enkla svar på svåra frågor finns Livets Ord i Uppsala, med en varm och välkomnande famn! Låt auktoritetstron stanna där den hör hemma, riktig naturvetenskap ÄR ifrågasättandet av pengarnas och auktoriteternas världsbild. På ”den gamla goda tiden” förtryckte och brände man folk i religionens namn. Idag görs det i vetenskapens namn, och det är naturligtvis vansinne. Det visar att den blinda tron har fått ett nytt hem. OK, man bränner inte folk på radiofrekventa bål … men det kan finnas ett gryn av sanning även i svulstigt bildspråk 🙂 Kronisk exponering för ”elsmog” hindrar immunförsvarets viktiga nattarbete. Det får mycket olika slags följdverkningar för olika individer, och de flesta tål ganska höga nivåer under en begränsad tid. Men inte alla. (Jämför t ex med de florerande myterna om existensen av pollen- och matallergier. Den aggresiva allergikerlobbyn tvingar idag fram nötförbud i hela kommuner. Nej. De Tål Faktiskt Inte Nötter. Jag vet, det finns pricktest för att kolla allergier. Men vet du hur lätt en jordnötsallergiker skulle ha haft det innan testerna fanns och ”bevisade” vad de ”upplevde”?)

  Är du verkligen intresserad av att komma närmare ”sanningen” om elöverkänslighet? Då måste du våga se saken både ur ssm:s och de värst drabbades vinkel, annars går det inte att hitta fram till en EGEN uppfattning. Väga för och emot, vetenskapens underbara metod!

  Det finns många, många människor runt om i skogarna som tvingats bort från sitt vanliga liv. En del av dem har idag psykiska problem. Problemen har ibland sitt ursprung i den smärta som separationer, uppbrott, upprepade kränkningar och långvarigt utanförskap medför. Jag kan följa med dig dit de bor. Om du vågar riskera det du tror på, och om du tar ur batteriet ur mobilen innan vi kommer fram.

  Jag menar inte att ”ta över” den här bloggen, nu får ni tänka klart och skriva till punkt.

 9. Sokar skriver:

  ”Att folk lider och har besvär ifrågasätter ingen, att smärtan är verklig visas t ex av det jag tidigare skrivit i ämnet här (MRI-studien). Men det är just frågan om det verkligen beror på “strålningen” som jag anser inte vara fastställd.”

  Det är ungefär så man bör se på det, även strålskyddsmyndigheten ser så på det, orsak-verkan sambandet är troligen ett annat även om symptomen finns där. De platser som har mycket strålning har ofta en hel del andra mer betydande faror som avgaser, radon, mikrobsporer osv.

  Vetenskapen sysslar inte som skrivit med auktoritetstro därav är namedropping onödig, argumenten står och faller med sin rimlighet och bevisföring. Därför behövs bevis och inte anekdoter om man vill argumentera för något. Likväl som att forskare som gjort stora genombrott ibland hånats har betydligt fler som vart helt ute åt fanders och cyklat också hånats. Hånat är fel ord, all god vetenskap utsätts för kritik och är den tillräckligt bra håller den även för den. Problemet börjar när folk utanför området börjar läsa artiklar och tror de kan tolka dem. Att man utesluter saker ur studier speciellt epidemiologiska är vanligt för att kunna undersöka så få faktorer i taget som möjligt. Detta gör att man inte direkt kan dra några större slutsatser av enskilda studier, utan sammanväger resultatet av flera för att göra en bedömning. En bedömning som jag som fokuserar på biokemi/molekylärbiologi inte gör eftersom det inte är mitt område.

  Fenomenet elöverkänslighet orsakad på grund av elektriska/strålningsrelaterade fält har inte gått att påvisa vetenskapligt.

  Strålning har som du skriver biologisk effekt, det betyder inte att den är skadlig för människan som organism, våra celler och kroppar har fantastiska reparationssystem.

  Borde man inte ställa sig frågan om man inte vill hitta den riktiga orsaken istället för att intala sig själv att man har något som man inte har, eller är känslig för något som man inte är.

 10. Basti skriver:

  Intressant att läsa er diskussion. Den diskussionen gäller inte bara mobilstrålning utan mycket av det som pågår i vårt samhälle. Vissa tycker att all utveckling är bra medan andra tycker att det är skit. De flesta lystrar till utvecklingsivrarna för det är ändå så att vi vårt system så är det just utveckling som är ledordet. Det är ju tillväxt i första hand som ska genereras på vår planet. Att mer eller mindre all storskalig näringsverksamhet tär på jordens ekosystem är inte så viktigt, även om det är bevisat av forskning. Trots detta fortsätter utvecklingsivrarna att säga att allt löser sig med nya landvinningar i teknik. Dock undrar man hur det kommer sig att de system som jorden/naturen använt sig av under årmiljonerna och kunnat skapa oss människor, de förutsättningar som finns för liv och allt annat gott inte räcker till när vi nu blivit så kallade upplysta moderna demokratiska människor?

  Visst ska vi kunna utnyttja jordens resurser men som vi gör det idag gör vi det på ett sätt som inte är uthålligt vare sig ekonomiskt eller ekologiskt. Å det är likadant för varje större näringsverksamhet, jordbruk, skogsbruk, gruvindustri, oljeindustri, fiskeindustri m fl. Så nog måste man säga att så länge industrin/näringsverksamheten och deras iver efter tillväxt å utveckling får diktera framtidsvisionerna för oss människor å de andra livsformerna på denna planet så ser framtiden mörk ut.
  Ni tycker säkert att detta är utanför ämnet med mobilstrålningens effekter eller inte men i mina ögon är det inte det. Allt hänger ihop innanför det tunna skikt vi kallar atmosfär.

  Det som måste till är att människan inser att det finns begränsade resurser på denna jord. Dessa ska räcka till allt å alla å vi ska dela broderligt. När vi hittat ett sätt att leva där vi inte tär på kapitalet då har vi kommit till rätt väg. Vare sig det är med mobiltelefoner eller ej.

 11. Hej!

  Vi tycker oss se många tecken på att växter och träd runt mobilsändare skadas av strålningen. Detta stämmer också med den forskning som gjorts. Vi har precis börjat med våra undersökningar och dokumenteringar, men har redan sett klara samband och är därför motiverade att fortsätta. Se mer på http://www.mobilsmog.se och http://www.mobilsmog.se/2009/07/skadas-trad-och-vaxter-av-stralningen.html

  Här finns lite forskning i ämnet sammanställt: EMR and plants: published papers in peer-reviewed scientific journals, that show (possible) EMR effect – http://www.livingplanet.be/plants.htm

 12. knutas skriver:

  Hej

  Du skriver:
  ”Frågan om mobiltelefoners och mobilmasters påstådda hälsoeffekter kanske inte till hundra procent är utforskad i alla avseenden. Forskningen som utreder frågan om det har en relevant påverkan på människor är inte helt lätt att utföra på ett kvalitativt tillfredställande sätt, och hittills har forskningsresultaten spretat en del…”

  ahhh… det skär i öronen. Ditt fikonspråk och square hatstänksproggrammering bör bli föremål för en adekvat utredning…

  Det är redan utrett det som behövs, och följden borde för länge sedan blivit att mobilsändarna skulle rensats ut ur vår livsmiljö.

  Här är en artikel i just detta sammanhang:

  Mikrovågor – hot mot både sparv och människa
  http://www.epochtimes.se/articles/2009/06/27/17374.html

 13. Hej!

  En bra artikel som sammanfattar dagsläget.
  Träd och växter skadas med stor sannolikhet av strålningen från mobilmaster.

  http://www.monanilsson.se/document/tradskador.pdf

 14. Mats Bladh skriver:

  Givetvis är det skadligt, men alla rapporter som påvisar detta förtigs samtidigt som de av telekomindustrin finansierade undersökningarna(som ändå påvisar skador) dras fram och felanalyseras å det grövsta av jäviga personer på SSM – deras så kallade expertpanel bestånde av oberoende ”forskare”.

  http://www.monanilsson.se/page07.htm

 15. edu.tw skriver:

  As the water windows inside the front really should avoid overfilling, I produce to admit which definitely one sleepy day I became not paying heed and
  additionally forgot which I had therefore loaded it along with drinking water
  the night prior to. I really like my bialetti espresso maker and
  also think it most likely makes the really coffee of all the countless choices an estimated and
  also right now we have relocated inside my personal brand-new house that has the gas cooker im
  going which will make the undertaking to make use of it a lot
  more frequently.

 16. le sien très premièrement awesome accomplissements, qui
  été un le coup de maître, le le coup de génie, j’aimerais entendre parler du creation de l’Aviateur d’Interdiction de Ray légendaire, ce particulier great. safeguard le novice la lumière du soleil are la main s’est assemblée sur
  structures, et aussi whether le problems ou peut-être nettoyant tissu,
  tout is conçu et fait à. do pas va hors de le style,
  outre the form fl données par le créateur de tout solaire mais jamais find
  le exact même success.

 17. Hi there it’s me, I am also visiting this website daily, this website is truly good and the visitors are truly
  sharing pleasant thoughts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: