Mobiltelefon och åska – en farlig kombination?

Ja att mobiltelefonen utgör en extra fara för dig vid åskoväder vill i alla fall Solveig Silverin få dig att tro. Hon skriver följande i en insändare i dagens Västerbottens Folkblad:

Går åskan – prata inte i mobilen
Jag vill påpeka att det är livsfarligt att prata i mobiltelefon då åskan går. Det räcker med att den ligger påslagen i fickan för att åskan skall slå ned i telefonen. Själva sändarna skapar egna blixtar när laddningen är olika mellan sändare och moln. Blixten tar den lättaste vägen och då genom den ”elektrontråd” som osynligt finns mellan sändaren och mobiltelefonen och det räcker med att den är påslagen.
Det stora åskvädret där åskan tyckts ”parkerat” sig över Öland för ett tag sedan berodde sannolikt på alla sändarna som orsakade det höga blixtantalet.
/ Solveig Silverin – miljöingenjör, Folkets Vilja

En säkert välmenande varning, men vad baserar Solveig sina påståenden på egentligen? Varför skulle en (påslagen) mobiltelefon i fickan attrahera blixten?

Skapar basstationerna egna blixtar? Ja enligt Skandinaviens främste åskforskare Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, ökar de allra högsta mobilmasterna antalet blixtnedslag. Vernon menar enligt DN att:

Om masterna är 10-20 meter höga fungerar de som åskledare och drar bara till sig blixtar som ändå skulle ha slagit ned i närheten. Men master som är minst 50 meter höga kan orsaka elektriska urladdningar i åskmolnen och skapa nya blixtar. Det är välkänt bland forskarna och utnyttjas ofta för att studera blixten

Men hur kommer vi därifrån till att blixten sedan skulle ledas vidare till en mobiltelefon? Solveig menar att det finns en osynlig ”elektrontråd” (?) som tydligen väldigt gärna leder blixten mellan basstation och mobiltelefon. Men kommunikationen mellan basstation och mobiltelefon sker med elektromagnetisk strålning, inte elektroner. Och inte går den elektromagnetiska strålningen riktat längs någon etablerad ”tråd” heller.

Har Solveig data som backar upp att aktiva mobiltelefoner attraherar blixten? Det känns som att risken för konfirmationsbias är överhängande, nästan alla går ju omkring med en mobiltelefon nu för tiden. För den med en redan bestämd uppfattning blir det enkelt att peka på mobiltelefonen som orsak till att blixten slog ner i någon stackare. Vernon Cooray menar att det är en myt, och det är den rimliga slutsatsen att dra då det saknas en vettig underliggande teori och statistisk data som styrker riskökning.

Myten att mobiltelefonen ökar risken för att bli träffad av blixten är inte ny. En av källorna till myten är en dåligt underbyggd kort publikation i British Medical Journal för tre år sedan. Där menade tre läkare att blixten skulle göra större skada om man samtidigt använde en mobiltelefon, något som de baserade de på en dåligt underbyggd teori och anekdotiska rapporter. I media blev det till att risken för att bli träffad vid mobilanvändning skulle vara ökad. Amerikanska  National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) uttalade sig:

Cell phones, small metal items, jewelry, etc., do not attract lightning. Nothing attracts lightning. Lightning tends to strike taller objects,” said John Jensenius, a NOAA National Weather Service lightning expert. ”People are struck because they are in the wrong place at the wrong time. The wrong place is anywhere outside. The wrong time is anytime a thunderstorm is nearby.

Värt att notera kan vara att insändaren i VF bär signaturen Solveig Silverin. Solveig är vad jag på basis av rådande vetenskapligt underlag kallar el-fobiker. Samma text kryddat med lite konspirationsteorier har Solveig fått publicerad i Barometern.

Förresten, har Öland väldigt många höga mobilmaster? Fler höga punkter eller master än exempelvis Stockholm..?

Annonser

14 Responses to Mobiltelefon och åska – en farlig kombination?

 1. Josef Boberg skriver:

  Lite om det i o f s helt fantastiska mobiltelefoni-myntets baksida här

 2. Tuss skriver:

  Jag ser fram emot en framtida behandling av de påståenden som görs i Bobergs länkade inlägg ovan.

 3. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Tuss – det gör jag med, verkligen…

  Jag hoppas innerligt på att jag har fel i mina påståenden som jag delar med många – men det tror jag ej alls själv på för närvarande, tyvärr tyvärr… 😥

  Wi som fortfar att andas får se hur det blir… 💡

 4. PeO_W skriver:

  Varför avvisar du vetenskapen och tror på spöken Josef?

 5. PeO_W skriver:

  Å andra sidan vet jag nog varför.

 6. flum skriver:

  Men hur bygger man hus för att undvika åskskador, Vet branschen det?
  Är det seriöst att i dag bygga ett hus utan åskskydd när så mycket elektronik finns i husen.
  Det är lag om jordfelsbrytare men åskskydd är lika viktigt.
  Kan du aldrig skriva om fel som vårt samhälle gör
  Varför är det inte lag om inledningsskydd på nya fastigheter?
  Mobilprat borde inte vad jag vet kunna vara en risk, mycket osannolikt.
  Lika osannolikt är det att medvetenskap kritiserar saker i samhället som inte begås av alternativarna. Hur åskskydd sen installeras lär inte följa fysiklagarna alltid elektriker har dålig kunskap om åskskydd en del är pålästa men är nog i en klar minoritet.

  http://www.hvi.uu.se/index.html
  http://www.askskyddskonsult.se/artikel3-billiga.pdf
  bra val för fastigheter http://www.transient.se/frame/inledningsskydd.pdf
  http://www.askskyddskonsult.se/artikel9-produkt.pdf

 7. Andreas skriver:

  Skulle inte en stor del av en eventuell rädsla för mobiltelefonblixtar kunna vara av tradition överförda från effekten av att prata i vanliga telefoner under åskoväder? Traditionens makt är väl relativt vanlig när det gäller myter, skrock och dylikt.

  För övrigt är nog risken större att blixten slår ner i ett telefån som Solveig än i min W715!

 8. Vaih-lvete skriver:

  Skönt att se att ”ödmjuk” bytte namn till ”flum”…

 9. xun skriver:

  flum: I diskussionen om elallergi tar du upp flimmer och I diskussionen om åska och mobil telefoner tar du upp åskskydd och åskledare i hus.

  Du är tamefan störtskön.

 10. flum skriver:

  Xun
  Det är väl bra om någon tar upp flummet vetenskapen sysslar med.(vetenskapen kan åska men samhället använder inte den kunskapen)
  Du kan inte visa på något fel i det jag säger.

 11. Knyttet skriver:

  Såhär står det i manualen till min till min smarta telefon från Samsung.
  ”Använd inte enheten under åskväder
  Enheten kan sluta fungera och risken för en elektrisk stöt ökar.”
  Det står ju inte blixtnedslag, men ja, någon som har en kommentar till det?

  Visserligen står det också att man inte ska förvara sin enhet i en microvågsugn. 🙂

 12. wolf necklace skriver:

  Great delivery. Great arguments. Keep up the
  good spirit.

 13. centralhacks skriver:

  centralhacks

  Mobiltelefon och åska – en farlig kombination? | Medvetenskap

 14. The editor skriver:

  Men herregud vilket problem Voffarna har med detta inlägg har ni inte viktigare saker att ta upp än en gammal insändare. Hur det hamnat på Folkbladet vet jag inte, men t o m läkare varnar för mobiler vid åska som orsakat dödsfall och brännskador. Det vore bra om ni blev medvetna någon gång. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10846223.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: