Immolina & Persbrandt – ny karriär att vänta för Mikael?

Mikael Persbrandt deltar i marknadsföringen av Immolina, ett nytt spirulina-baserat kosttillskott. Han säger på företagets hemsida:

Jag har tagit del av kliniska studier som visar att Immolina stärker vårt immunförsvar så att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar och därmed friskare.

Är Mikael kvalificerad att bedöma och dra slutsatser av vetenskapliga studier? Till Aftonbladet säger han:

Det fanns så pass mycket fakta att jag kände mig väldigt övertygad om att det fungerar, det är inget hokuspokus.

Att Mikael fått ”mycket fakta” (?) presenterad för sig som han sannolikt inte förstod, eller åtminstone inte besitter förmåga att granska, övertygar i alla fall inte mig om att det inte är hokuspokus. Eller satsar Persbrandt på ny karriär som medicinsk forskare?

Scandinavian Clinical Nutrition, företaget bakom kostillskottet Immolina, påstår i ett pressmeddelande från tidigare i år att det visat sig effektivt lindra svininfluensa hos djur; en studie som inte tycks vara publicerad i någon vetenskaplig tidsskrift ännu. På hemsidan för preparatet listas några vetenskapliga studier, men inte någon som involverar svininfluensaviruset H1N1. De publikationer som listas är inte heller kliniska studier utan  ganska irrelevanta djurstudier och in vitro (cell/’provrörs’)-studier, publicerade i obskyra tidsskrifter. Inte några studier som kan sägas utgöra en grund för att påstå att preparatet är effektivt och säkert. Men för den potentiella kunden ser det säkert bra ut när hemsidan listar vetenskapliga studier med ‘mycket fakta’.

Immolina är klassat som ett kosttillskott. Det innebär att det inte får påstås bota eller lindra sjukdom. Om sådana påståenden görs är produkten per definition ett läkemedel och måste då godkännas av Läkemedelsverket efter att i kliniska studier visat på effektivitet och säkerhet. Men att det är klassat som kosttillskott och inte läkemedel innebär samtidigt att företaget bakom inte är förpliktade att visa på varken effektivitet eller säkerhet. Något som kan vara värt tänka på om du spanar i hälsokostbutiken. Säger de att medlet saknar biverkningar? Ja eftersom det inte finns några officiella krav på studier av biverkningar eller rutiner för att samla in biverkningsrapporter (likt det finns för läkemedel) av kosttillskott kommer det heller inte finnas några ‘kända biverkningar’ (för naturläkemedel/traditionellt växtbaserade läkemedel finns vissa, låga, krav på visad säkerhet).

Som det framgår i Aftonbladet-artikeln är läkemedelsverket inte allt för roade av pressmaterialet som insinuerar att Immolina är effektivt mot svininfluensan; företaget riskerar böter. I dagsläget finns det ingen dokumenterad information som visar att Immolina-pillren är till någon fördel ifall man drabbas av svininfluensan.

Förresten, vad säger antivaccin-lobbyn om att detta pressmeddelande släpptes bara en månad innan svininfluensapandemin bröt ut Mexico i mars; ett sammanträffande? Applicerar man antivaccin-logik blir slutsatsen att Scandinavian Clinical Nutrition ligger bakom 2009 års H1N1-virus…

13 Responses to Immolina & Persbrandt – ny karriär att vänta för Mikael?

 1. Pekka S skriver:

  På en cachad sida nämns H1N1.

 2. Jonas F. skriver:

  Biverkningar, ja. När jag var i trettioårsåldern hade jag ett väldigt kaffesug, vilket försämrade min nattsömn. Min fru hade samma åkomma, så vi införskaffade kaffesurrogat, dvs. cikoriabaserat kaffepulver, på hälsobutik och inmundigade i stora mängder på kvällarna (jag drack mest).

  Efter några veckor fick jag så psykedeliska drömmar, illrosa och illturkosa ogripbara former och konstiga händelseförlopp, att nattsömnen återigen gick förlorad.

  Jag är nu äldre och försonad kaffe-junkie. Måste titta i pubmed om överdrivet cikoriaintag finns listat.

 3. Robert Rönngren skriver:

  Vaccin är ju livsfarligt vettu. Läkemedelsföretagen mörkar alla problem folk får av vacciner. 🙂

 4. Eric Wadenius skriver:

  Mycket bra inlägg och jag skall följa utvecklingen i debatten.

 5. Fingal skriver:

  Underbar strip! Sen såg jag att det där med att det är vår moderna mat som gör oss sjuka nog får tas med en nypa salt 😛 http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6156096.ab Fast jag har inte kollat originalkällan så där kan det ju stå nåt helt annat.. 🙂

 6. Josef Boberg skriver:

  ”…Applicerar man antivaccin-logik blir slutsatsen att Scandinavian Clinical Nutrition ligger bakom 2009 års H1N1-virus…”

  Nja… – det finns nog delade meningar om det – ”vet” Josef B. 😉

 7. Mats Lindberg skriver:

  Dina påpekanden är förstås riktiga, samtidigt måste man vara medveten om att läkemedelsindustrin använder minst lika tvivelaktiga metoder. Den som inte tror mig kan läsa ”Our Daily Meds” av Melody Peterson. Historien är full av exempel på förtigande av biverkningar, riggade studier, mutor mm. Till syvende och sist får man som vanligt göra sin egen bedömning av trovärdigheten i påståendena.

 8. Josef Boberg skriver:

  Det börjar bli glest med inläggen på den här bloggen – tycker Josef B. 😉

 9. Auratomte skriver:

  Jag håller med Josef! Det KAN vara så att herrar ”skeptiker” tappat sina sponsorer? Eller har de kanske blivit elöverkänsliga och hukar i skogen som jag? 😉

 10. Daniel skriver:

  Nu får du allt börja skriva igen, eller lämna besked om varför du inte skriver.

 11. […] säljer bluffpiller, ja det vet vi sen ett år tillbaka, intressantare vore om ttidningen tog sig en titt på sina egna ”hälso” […]

 12. skvitt skriver:

  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/13/bloggspace-se-ligger-nere/

  Bloggspace ligger nere, läs mera hos mig och sprid vidare!
  /Skvitt

 13. Aisha skriver:

  intressant blogg:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: