Squalen, gulfkrigssyndrom och vaccin mot svininfluensa

Vaccinet mot svininfluensan innehåller squalen (el skvalen/squalene). Dess roll i vaccinet är att fungera som en adjuvant, dvs att förstärka immunförsvarets reaktion mot virusantigenet i vaccinet. Det tillåter användning av färre virusantigen per dos vaccin.

Squalen utvinns vanligen ur hajlever men finns också naturligt hos människan (molekylen utgör ett förstadie till kolesterol). Det är således 100% naturligt. De som argumenterar för att bara det faktum att något är naturligt gör det ofarligt kan alltså redan här dra en lättnadens suck. De som vet bättre än så kan fortsätta läsa.

Den pensionerade barnläkaren Björn Hammarskjöld skrev för några dagar sedan en artikel på newsmill i försvar till Annika Dahlqvists utspel om vaccin. Om squalen skriver han:

Injicerar vi squalen så bildar vi antikroppar mot squalen, det innebär att vi får ett immunförsvar som vill förstöra squalen som finns normalt i våra cellmembraner. Det kan vara skadligt om vi har antikroppar mot våra egna cellmembraner.

I Debatt tidigare i veckan diskuterades också squalene. Då var det professor Karl E Arfors som var antagonisten:

Jag känner väl till den här debatten om gulfkriget, som har problem beroende på att dom har squalen-antikroppar […] och det ämnet (squalen) har vi i vårt nervsystem, och får man antikroppar så kommer det att kunna angripa det.

Man har ju inte tittat på skvalen. Det har aldrig undersökts, det finns ingen litteratur på det. Det här som sker i USA nu, att man har undersökt de här soldaterna att de har de här antikropparna. Det här accepterar inte DoD (Department of Defense), dom vill inte veta av det här, för det är ju risk i USA.

Även på bloggen Toxiska epistlar (skriven av Bo Zackrisson, chefredaktör för den alternativmedicinska tidskriften 2000-talets vetenskap) skriver Karl att squalen-antikroppar ligger bakom det sk gulfkrigssyndromet. Annika Dahlqvist nämner också squalen i TV4 nyhetsmorgon.

Men att squalen-antikroppar skulle ligga bakom det i konspirationsteorier dränkta gulfsyndromet är inte på något sätt fastställt (faktum är att det inte ens är säkert att syndromet som specifikt för gulfen existerar, liknande sjukdom finns historiskt beskrivet hos veteraner från en rad andra krigszoner också).

Historien om den påstådda kopplingen mellan squalen-antikroppar och gulfkrigssyndromet tog fart år 2000 då en studie påvisade antikropparna hos gulfkrigsveteraner [1]. Problemen med studien var dock flera. Till att börja med saknade laboratorieexperimenten positiv och negativ kontroll och försökspersoner som fungerade som kontroller var få. Vidare fanns ingen känd källa till squalen-exponering hos soldaterna. Misstanke fanns att squalen skulle ha funnits i de mjältbrandsvaccin som soldater fick inför en eventuell krigsplacering i gulfen. Men senare analys av mjältbrandsvaccin producerade under en 20-års period visade att vaccinet inte innehöll squalen.  Endast i några få prov fanns spår av squalen, men då i så små mängder att de låg under nivåer som normalt finns i blodet hos människor. Mängder som sannolikt ej kan inducera antikroppsbildning mot squalen [2].

En studie publicerad i år fann inget samband mellan squalen-antikroppar och de symptom som kommit att beskrivas som gulfkrigssyndrom. Förekomsten av antikroppar var liknande hos sjuka och friska, 43.1% respektive 48.8%. Inte oväntat fanns istället ett starkt samband mellan symptom och krigsplacering [2].

Vad jag förstår innehåller svininfluensavaccinet substansen MF59, en adjuvantlösning som innehåller squalen. Studier på MF59 visar att vaccinering inte leder till bildning av squalenantikroppar eller förhöjda nivåer av redan existerande. Antikroppar mot squalen hittades nämligen i små mängder hos friska människor som aldrig vaccinerats  [2]. Så frågan är om squalenantikroppar ens är farligt, utan naturligt förekommande?

Nämnas kan också att squalen säljs som kosttillskott. Några av de påstådda fördelarna med squalentillskott är optimala energinivåer, fin hy och balanserade hälsosamma kolesterolnivåer. En dagsdos ger dig 1000 mg squalen, en mängd mer än 130 000 gånger den som finns i en dos av Novartis svininfluensavaccin; hur gulfkrigs-syndromiserade måste inte de som äter de här tillskotten vara?

Kommer massvaccination i Sverige leda till att vår befolkning zombifieras till krigsveteraner med gulfkrigssyndrom? Nja, jag ser ingen hållbar argumentation för att squalen i vaccin skulle leda till hälsoproblem. Varken Karl E Arfors, Björn Hammarsköld, Annika Dahqlvist eller någon annan av de andra anti-vaccin oratorerna i Sverige tycks göra annat än att repetera tveksamt underbyggda internetkällor. Har jag fel? Jag är mottaglig för bevis och hållbar argumentation, men bespara mig de osänkbara konspirations-teorierna.

Inger Atterstam skriver idag i SvD om skrämselpropagandan och konspirationsteorierna kring influensavaccinet. Hon tar upp squalen, och även farhågorna kring Guillaine-Barré som jag skrev om senast.

uppdatering: Hos FDA hittade jag ett dokument med frågor och svar kring squalen, dess påstådda hälsoeffekter och association med gulfkrigssyndromet. Rekommenderas för den vetgirige eller den som fortfarande tvivlar på att squalen i vaccin inte är något att oroa sig för.

Referenser:
1. Asa et al. Antibodies to squalene in Gulf War syndrome. Exp Mol Pathol. 2000 Feb;68(1):55-64.
2. Phillips et al. Antibodies to squalene in US Navy Persian Gulf War veterans with chronic multisymptom illness. Vaccine. 2009 Jun 12;27(29):3921-6

Annonser

91 Responses to Squalen, gulfkrigssyndrom och vaccin mot svininfluensa

 1. saklig debatt ja tack skriver:

  Medvetenskap
  Bra att du tar upp en diskussion.

  Men är det inte lite fel att jämföra sqalens vi äter och sqalens som vi får i sprutor.
  Ät ett ägg eller spruta in ett gram av ägget (sterilt) i blodet. Är det samma sak?
  Sen förutsätter ditt resonemang att det är exakt samma sqalens i vacciner som vi har i kroppen, annars får du en egenskap som liknar celiaki gluten som liknar det kropsegna proteinet som immunförsvaret sen reagerar på.

  Komentera med rena sakfakta inte med tyckanden, roliga saker om andra, obevisade påståenden.

 2. saklig debatt ja tack skriver:

  En kontrollgrupp får inte vara exponerad för samma ämne, hade dom personerna aldrig vaccinerats med sqalens?

  “Navy construction workers (Seabees), n=579. 30.2% were deployers, 7.4% were defined as ill, and 43.5% were positive for squalene antibodies.”

  Din referens. 2

 3. Anette skriver:

  Herre gud!
  Nu har jag spenderat tre dagar för att få klarhet i detta och till min fasa upptäcker jag att de som varnar för vaccinet faktiskt har rätt! Vaccinet innehåller gifter! Världsledarna arbetar aktivt för att minska världsbefolkningen – WHO leder arbetet tillsammans med FN! Det finns kvicksilver i vaccinet och det finns bevis för att det orsakar bland annat Autism. Man blir mörkrädd! Vad vet läkarna? Lyssnar de bara på WHO? Skvalen orsakar autoimmuna lungreaktioner – dödligt!

 4. Helena Palena skriver:

  Saklig debatt: Det är inte samma sak – no way. Att äta hajleverolja är bra – men inte att få det som vaccin som kroppen ska bilda antikroppar mot. Tänk på våra stackars cellmebraner så att du helgar dom.

 5. medvetenskap skriver:

  ”saklig debatt ja tack”

  Visst är det så att det är skillnad på oral och intramuskulär administrationsväg. Upptag, ev modifiering och immunsystemets ev antikroppsbildning kan skilja. Jag tog mest upp det av kuriosaskäl; vissa alternativare anser det vara skadligt, andra anser det vara hälsosamt. Endera är visat.

  Så vitt jag förstått är det samma struktur på squalen hos människor och hajar.

  Ref2 har ingen kontrollgrupp i den bemärkelsen du tänker på. De studerade ”seabees” och delade upp dem i subgrupper beroende på om de hade varit i gulfen eller inte, och beroende på om de hade gulfsyndromet eller inte. Sedan tittade man på förekomsten av skvalenantikroppar. Alla var vaccinerade, men att det skulle varit skvalen i tyder inte vaccinanalyserna jag nämner. Vaccinanalyserna och MF59-studien är resultat från fristående studier, men som tas upp i diskussionen i ref2.

 6. medvetenskap skriver:

  Anette, om WHO och FN aktivt arbetar för att minska världsbefolkningen gör de ett fruktansvärt dåligt jobb, tycker du inte?

  Kvicksilver i vaccin är inte associerat med autism, och squalen… läste du inlägget?

 7. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Anette – den förryckta Stupiditet/DUMHET har inga bortre gränser i dags dato, tyvärr tyvärr… 😥

 8. medvetenskap skriver:

  Helena, det tycks inte finnas något samband mellan vaccination och skvalenantikroppar, eller mellan skvalenantikroppar och ohälsa?

 9. medvetenskap skriver:

  Helena du skrev på newsmill:

  ”Medvetenskap: fråga professor Karl Arfors om amerikanska soldater i gulfkriget som fått detta sqalen intravenöst hur dom mår? Du får inget svar eftersom myndigheterna täcker upp. Men soldtaterna mår jävligt dåligt.”

  Analyserna av vaccinen visade att det inte fanns något squalen i dem.

  Täcker myndigheterna upp? Hur vet du det? För att de dementerar och för att studierna visar negativa fynd?

  Anta då för sakens skull att dom inte täcker upp. Hur skulle deras uttalanden och studier se annorlunda ut jämfört med de som i din värld bara är en del i en cover up? De skulle knappast göra det va?

 10. Rosmari skriver:

  Hej, Inger Atterstam skriver i SvD. Du har länkat rätt, men råkat skriva DN. I och för sig en väldigt bra tidning, men inte rätt här.

 11. saklig debatt ja tack skriver:

  Medvetenskap
  Varför säger du inte hela sanningen, ägg injicerat är livsfarligt om man upprepar det.
  Salt kan man äta och injicera, ofarligt borde sagt det i min första kommentar. Salt kan man inte få antikroppar mot.
  Sqalens samma sort som det kroppsegna? där är frågan fortfarande obesvarad, det blir ej en sanning förrän det är bevisat samma ämne.(vilket det kan vara)

  Antikroppar mot sqalens finns det någon undersökning på människor som aldrig fått det i ett vaccin, alltså en riktig kontrollgrupp. Annars bevisas inget.
  Hittar du ingen sån studie, så faller dina bevis som ett korthus, (du kan givetvis ha rätt ändå.)

 12. Sara skriver:

  Men rapporten om att vaccinering kan ge mindre skydd mot ett eventuellt framtida muterat virus då? det var ju en forskare som skrev om det i Svd för någon vecka sedan. Det verkar ju vara en rimlig teori att det är bättre att få den relativt milda svininfluensan nu för att ha ett starkare skydd mot en elakare variant i framtiden. Vaccinet ger inte ett sådant skydd och man är mao mer oskyddad än om man inte vaccinerar idag.

 13. jag skriver:

  Du skrev ”Nja, jag ser ingen hållbar argumentation för att squalen i vaccin skulle leda till hälsoproblem”
  Du ser ingen…? vem är du gud? eller är WHOs gen sekr Chan en gud?
  Varför skall människor lita på er?Det är så mycket hyckleri,fusk,koruption och girighet i världen så den som litar på människa är dum…så ta du din …squalen

  människosläktet..så dumt..så dumt

 14. Sevärd dokumentär om Gulf war syndrom, dom hittade kromosomskador, men orsaken är inte känd, misstänkt är utarmat uran.
  (båda åsikterna får komma till tals)

  Min synpungkt, Kan sqalens orsaka ett immunfel som kan förklara kromosomskadorna? Jag vet inte, någon som vet mer.

  Video
  • Conspiracy Test: Gulf War Illness investigative report by the Discovery Channel – part 1, part 2, part 3, part 4, part 5
  Retrieved from ”http://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War_syndrome”

  wiki fakta om Gulf_War_Syndrome
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War_Syndrome

 15. medvetenskap skriver:

  Rosmari, oops 🙂
  Rättat nu, tack för påpekandet.

  ”saklig debatt ja tack”,
  människor som aldrig fått det i vaccin? En studie som diskuterades studerade effekten av squalen i vaccin och det resulterade inte i antikroppsbildning. Och ja squalen i hajar och människor har samma strukturformel.
  Du går bara i cirklar kring själva kärnan. Har du något konkret som visar att squalen är verkligen är något att oroa sig för?

 16. Martin Hansson skriver:

  Anette: Om WHO och FN arbetar för att minska befolkningen i världen, varför kontaminera ett vaccin som används i världens rikaste länder? Det är ju inte här befolkningsproblemen finns. Gå och lägg dig. det är skola imorgon.

 17. Medvetenskap 12.06
  Referens till den studien. Annars finns det ingen anledning att tro att du har rätt.(den bör vara läsbar för vem som helst, annars kan du redovisa slutsatsen)

  Det enda som kan bevisa något är om människor som aldrig har fått sqalens i vaccin också har antikroppar mot sqalens, visa en sådan studie.
  Att ge sqalens till försökspersoner som redan innan studien har fått ex 3vacciner med sqalens, kan INTE bevisa något med säkerhet, dom som får antikroppar kan redan vara drabbade.

  Bistick är du känslig så drabbas du av andra sticket, är du inte känslig så tål du hur många stick som helst utan att utveckla Anafylaktisk chock
  Den vetenskapliga slutsatsen blir det är normalt att en del har antikroppar mot bigiftet, och det har inget med bin att göra.

  Sqalens är identiska länka till beviset.

  Det var en saklig och faktabaserad debatt jag ville ha.

 18. medvetenskap skriver:

  ”saklig debatt ja tack”

  Del Giudice et al. (2006) Vaccines with the MF59 adjuvant do not stimulate antibody responses against squalene, Clin. Vaccine Immunol. 13:1010–1013

  ”A clear finding of our study is that the vast majority of healthy adults have antibodies to squalene circulating in their sera. It is of note that these antibodies were found in individuals from various geographical areas, such as the United States, western Europe, and eastern Europe, which to our knowledge had never received vaccines or other pharmacological treatments containing squalene. The statistically significant difference found among the three cohorts studied here cannot be ascribed to vaccinations, since these people were never vaccinated previously with vaccines containing MF59. In some cohorts, the frequency of individuals with detectable levels of antisqualene antibodies was as high as 100%.”

  Squalenmolekylens struktur är lika i haj och människa. Annars vore det inte squalen.
  http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache%3A19PP6RUXf6QJ%3Awww.thorne.com%2Fmedia%2Fsqualene.pdf

 19. Medvetenskap
  Nu var det bättre, bra nu kan vi ha en saklig debatt, baserad på fakta.

  Varför länkade du till ”Alternative medicine review” det är ok men vi skulle vara vetenskapliga? (Skolmedicinen kan ha samma åsikt)

  Halvt utanför ämnet i min länk om Gulf War Illness
  “ Video Conspiracy Test: Gulf War Illness investigative report by the “
  Så såg dom kromosomskador vet du mer om det? (sista delen)

 20. medvetenskap skriver:

  Squalen råkar vara poppis inom alternativlägret (där vissa säger det gör skada, och andra att det bringar hälsa). Det handlar om en enkel strukturformel så åsikter går ej isär där mellan alternativmedicin och skolmedicin (dessutom är inte alternativmedicin, eller en tidsskrift som handlar om det per se ovetenskaplig).
  Har inte tittat på några av filmerna.

 21. Andreas skriver:

  Saklig debatt?

  Om du vill ha en saklig debatt, baserad på fakta. Varför hänvisar du då till dokumentärer på Discovery istället för de forskningsrapporter som finns på området?

  Discovery-nätverket ger ett högst oseriöst intryck och har som inriktning att sända populistiska program där sensationer allt oftare går före vetenskapliga fakta. Och även om de faktiskt använder sig av vetenskap kan man knappast nyttja dem som trovärdig eller hänvisbar källa i en saklig debatt!

 22. Medvetenskap:

  Har du några som helst fakta hur många vaccin de drabbade erhöll innan symtom utvecklades som idag länkas till GWS?

  Har du någon kunskap om hur människokroppen efter XX antal belastningar av olika gifter helt plötsligt utvecklar symptom?

  Du låter/debatterar som anställda inom läkemedelsindustrin som är livrädda att förlora sina jobb och som blånekar till att innehåll i vaccin kan vara orsaken till div neurologiska symptom.

  Javisst – du kan injicera alla ett antal gånger med olika vaccin oaktat de innehåller skvalen/kvicksilver eller genmanipulerade äggprotein. Det händer inget förrän belastningen blir så stor att immunförsvaret kollapsar och div symtom utvecklas.

  Det är samma logik som när du sågar av en gren på ett träd:
  Den brister inte förrän du sågat igenom XX % i förhållande till sin egen vikt.

  Jag hoppas att du inte sitter på grenen du sågar av för jag antar att du skall ta både svininfluensa vaccinet och det vanliga influensa vaccinet som rekommenderas att komplettera det tidigare?
  Detta blir 15 mikrogram kvicksilver + skvalen x 3 inom loppet av några månader.

  Lycka till!

 23. medvetenskap skriver:

  Ann-Britt,
  dina frågor till mig är frågor jag också vill ställa till dig.

  Har du fakta som visar ett tydligt samband mellan vaccin, antal vaccinationer, deras innehåll (squalen el inte) och GWS? Den information jag inhämtat och redovisat ovan visar inte ett tydligt samband. Men du kanske har mer information att tillföra?

  Din andra fråga. För det första förutsätter den att squalen är giftigt, vilket än så länge inte tydligt verkar vara visat. För det andra, finns det studier som tyder på en sådan tröskeleffekt du beskriver? Eller är det ett antagande som sedan underbyggs mha post hoc rationalisering och konfirmationsbias? Alltså att av alla de som vaccinerats och uppvisat symtom antas ha nått tröskeln, och de som vaccinerats utan att senare uppvisat symptom antas inte ha nått sin tröskel? Visst är det möjligt att det existerar en tröskeleffekt, men finns det något som styrker att det förhåller sig på det viset? Passerar vi tröskeln?

  Det existerar mycket mytbildning inom vaccinsfären. Se bara på myten att kvicksilver orsakar autism. Studier visar att det inte finns något samband mellan kvicksilver i vaccin och autism. Något som blev ganska tydligt när kvicksilvret togs bort ur vaccin utan att incidensen av autism påverkades.

 24. Andreas
  Varför argumenterar du inte sakligt?
  Jag sa att forskare hittade kromosomskador på gulfveteraner, jag sa inte att filmerna var vetenskap. Kan du kommentera det?
  Medvetenskap kan du kommentera att dom såg kromosomskador?

  Orsaken till kromosomskadorna är okänd. (sqalens kan vara oskyldigt)

 25. Sen måste det finnas en förklaring till att så många blev sjuka, jag vet inte men jag tvivlar på att trupperna blev så stressade att dom fick psykiska problem (enstaka fick säkert det)
  Vad är er åsikt om det?

 26. Anette skriver:

  Bristfällig information.

  Saklig och väl underbyggd, även vetenskapligt bekräftad information finns det gott om i denna fråga men tyvärr redogörs den inte i svensk media. Internationellt finns det en stor mängd artiklar och rapporter vilka varnar för vaccinet, inte influensan.

  Vad gäller kvicksilver finns ingen lägsta toleransnivå – alla som hanterar kvicksilver vet att det är klassat som gift oavsett dos. Mikroskopiska doser ger naturligtvis också skador, främst på små barn. Bara för att man kan få högre exponering genom att äta kvicksilverförgiftad fisk betyder det inte att injicerat kvicksilver är ofarligt.

  När det gäller hela pandemihysterin finns det en mängd häpnadsväckande frågor att belysa – igen, något som svenska media totalt mörklägger.

  Bland de över 100 hemliga ingredienserna vet vi att det kommer finnas skvalen (squalene) i 60 000 gånger högre dos än den som tros ha orsakat det ökända ”Gulf War Syndrome” med tusentals döda amerikanska soldater och tiotusentals döende i svårartade symtom vilka tyder på olika nervskador. Kvicksilver finns det som vanligt och bara det i sig borde göra vaccinet förbjudet.

  WHO och FN har länge arbetat med överbefolkningsfrågan och den anses vara en av de viktigaste i vår tid. När WHO erkänner att de spridit pandemivirus via vacciner för att testa spridningen måste man börja fråga vad som egentligen pågår. (http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=488%3Awho-admits-to-releasing-pandemic-virus-into-population-via-mock-up-vaccines-&catid=41%3Ahighlighted-news&Itemid=105〈=en)

  Att WHO har avtal med 196 nationer vilket ger WHO total kontroll över dessa vid pandemier är en sak. Att WHO ändrade definitionen av Pandemi nivå 6 i maj till att gälla i princip samtliga influensor i modern tid är en annan. Tillsammans ser det ut som en manöver för att få WHO i total kontroll vad gäller vaccineringarna.

  Det finns en mängd enormt uppseendeväckande frågor rörande pandemin, det designade viruset (faktisk patenterat), det patenterade vaccinet (2007), ursprunget till viruset, de giftiga vaccinen och mycket mer. I svensk media är det bara ett stort svart hål – ingen information kommer ut, bara meningslösa skendebatter med fettdoktorer. ”Ta sprutan- det är solidariskt”.

  Svensk media ljuger och mörkar. De raderar alla kritiska kommentarer till artiklar sedan den 21 augusti. Sverige befinner sig i hemligt undantagstillstånd.

  Vill man ha riktig information får man uppsöka http://www.theflucase.com och andra liknande platser.

 27. […] och vaccin mot svininfluensan Enligt vaccinkritikerna utgör, utöver squalen, kvicksilvret i svininfluensavaccinet en stor […]

 28. medvetenskap skriver:

  Anette.

  Toxicitet är relaterat till dos. Kvicksilver har toxiska egenskaper ja, men tillförs det via vaccin tillräckligt höga doser för att det ska skada oss? Att fisk innehåller högre doser kvicksilver betyder inte att att injicerat kvicksilver är ofarligt, nej. Men jämförelsen kan ge ett viss perspektiv (spridningen i kroppen är förresten liknande oavsett om det injiceras eller intas med födan). Att inte ha något konserveringsmedel alls i vaccinet är knappast ett bra alternativ heller (WHO borde välja denna vägen istället om de vill avbefolka gjorden).

  Angående squalen, har du ens läst blogginlägget?

  Vad är det för trams om att WHO sprider pandemivirus i befolkningen? Här har textens ursprungsförfattare (woo-mästaren nummer 1) Dr Mercola förvrängt vad det handlar om.

  Mock-up vaccin är en sorts mall för potentiella pandemivaccin. Genom att testa fram en tillverkningsprocess och fungerande sammansättning (adjuvanter, konserveringsmedel mm) finns en viss förberedelse så att det vid behov snabbt kan produceras ett vaccin. Patent tas på ett sådant mock-up vaccin, så att den processen vid händelse av pandemi inte försenar vaccinet. Mock-up vaccinet är däremot inte låst till att gälla bara en virustyp, eftersom det i förväg inte går veta vilken virustyp som kan komma att bli pandemisk. När mock-up vaccinet testas har det därför ett provisoriskt icke-patogent virus. Om pandemin slår till finns alltså en färdig tillverkningsprocess, ett patent och en färdig sammansättning; mao bra beredskap för att relativt snabbt komma igång med vaccindistribution. Det enda som behöver tillföras ”formulan” är kunskap om virusets uppbyggnad (kunskap om de delar av viruset som varierar, muterar, mellan influensavirusen).

  Vad är det för ”patenterat virus” du talar om? Patenterat vaccin? Tänker du på mock-up, som jag beskrev ovan?
  Raderar media kritiska artiklar? Jasså jag tycker mediaartiklarna är översvämmade med inlägg av konspirationsteoretiker.

  Anette det handlar inte om bristfällig information från svensk media. Tvärtom, bristfällig selektiv information är vad som cirkulerar i de kretsar du drar din information ifrån.
  Trångsyntheten florerar.

  Jag förstår fortfarande inte varför WHO, FN, Ikea eller vem det nu är skulle välja sådant fruktansvärt ineffektivt sätt att avbefolka planeten?

 29. Medvetenskap
  Jag väntar på en seriös kommentar om skador på kromosomerna.

  Att dom använder kvicksilver som konserveringsämne beror väl på att det förpackas i en flaska som ska användas till 10 personer, engångsflaskor behöver inte konserveras lika mycket, där kan du utesluta kvicksilvret, jag läste att det var anledningen till att vaccinet innehåller tiomersal.

 30. Kjell Holmsten skriver:

  Du har ju inga som hellst relevanta belägg för det du ”tror” är fel och konspirationsteorier mm.
  Vad finns i dina fakta? Ingenting som du kan visa på här i din blogg i alla fall!

 31. medvetenskap skriver:

  Kjell, du får gärna vara lite mer konstruktiv och specifik? ”Inga som hellst relevanta belägg” för precis vad? Att squalen sannolikt inte är något att oroa sig för? Att WHO inte är ute efter att massmörda mänskligheten?

  Om du sitter på bevis får du gärna presentera dom? Jag ser mest missrepresentation av fakta som sedan vävs ihop mha paranoia.

  Har WHO släppt ut pandemivirus i befolkningen?

  ”saklig”, jag har inte tittat på dina filmlänkar.

 32. Medvetenskap

  Jag väntar fortfarande på din kommentar om kromosomskadorna.

 33. Vaih-lvete skriver:

  Tack ”medvetenskap” för en saklig och vetenskaplig blogg. Den här är tillsammans med ”orsakverkan” en av de bloggarna jag följer dagligen.
  Jag börjar bli trött på folk som ”saklig debatt ja tack” som bara slänger ur sig påståenden utan någon som helst bakomliggande fakta. DESSUTOM förväntar de sig att ni i medvetandeskap skall kolla upp allt. Nej konspirationsfolket, bättre kan ni.

 34. Vaih-lvete skriver:

  Förresten.

  Tack för dagens humorinlägg Anette! Jag fullkomligt dränkte mitt skrivbord med kaffe när jag läste det där om att WHO sprider pandemivirus i befolkningen. Fantastiskt!

 35. medvetenskap skriver:

  Vaih-lvete, kul att du uppskattar bloggen. Synd på kaffet bara 🙂

  ”saklig debatt”, då får du nog vänta. Har ingen kommentar till något jag inte sett (som ligger utanför ämnet).

 36. Andreas skriver:

  Saklig debatt

  Källkritik är såvitt jag vet en högst saklig debatt. Du kritiserar medvetenskap för att hänvisa till oseriösa platser och kan väl därför själv inte räkna med att komma undan med wikipedia och Discovery som seriösa källor för information. Oavsett relevans i argumentationen?

  Jag har inte tillräcklig medicinsk kunskap för att kommentera GWS, men däremot tillräcklig historisk kunskap för att veta att mystiska syndrom alltid dyker upp i krigshärdar. Det skulle vara intressant att göra en studie med GWS-problemets frågeställningar på Vietnam-veteraner eller ryska Tjetjenien-veteraner och se om det finns någon gemensam faktor.

  Anette beskriver ju dessutom GWS som att det beror på ”svårartade nervskador”. Även om hela argumentationen ger ett oseriöst intryck är svårartade nervskador något som man trodde orsakade ”shell shock” redan under första världskriget. Det går nu under namnet Combat Stress Reaction. Det styrker ju bara teorin om att det är ett stresstillstånd skapat av krigshärden. 10000-tals döende i GWS borde jag dock inte ens ifrågasätta, tur att kaffekoppen var tom.

  Själv föreslår jag en ny teori som kan heta Elofsson-syndromet. Den beror på extrem fysisk och mental påfrestan i extrema miljöer och leder till suspekta syndrom.

 37. Andreas
  Haka inte upp dig på källkritik, det var bara en kul kommentar.

  Att det är psykiska saker som ligger bakom syndromet är tveksamt, flera som inte var vid fronten drabbades.

  Soldaterna i M1 Abrams vad kunde dom vara rädda för?
  ABC stridmedel var dom skyddade mot, irakiernas tanks kunde inte skada Abrams på långt håll men Abrams kunde lätt slå ut t72 på långt håll http://sv.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams

  Du bara hittar på saker och har inga referenser.

  Sen var det bara soldater från vissa länder som drabbades USA Canada England, varför drabbades inte soldater från andra länder som deltog?

  Kromosomskadorna är det också psykiskt?

 38. Vaih-levete skriver:

  Saklig debatt ja tack:

  Jag förstår att du suttit i en M1 Abrams och blivit beskjuten? Sitta som ett djur i en bur och inte kunna ta dig därifrån?
  Att bara påstå att det inte kan vara traumatiserande eller något att bli rädd för skulle jag nog hålla mig ifrån.

 39. Andreas skriver:

  Håller med Vaih-levete! Att sitta i en stridsvagn är väl inget säkert vaccin mot Combat Stress Reaction eller andra traumatiserande fenomen.

  Att ens dra en sådan parallell, och du säger att JAG inte har några referenser utan hittar på? 🙂

  Jag vet inte vad GWS beror på, men det verkar ingen annan veta heller. Det som bekymrar mest är att så många konspirationsteoretiker förkastar väl underbyggda studier i försök att hitta svaret.

  Men lämnar den här tråden nu då det inte verkar komma mycket mer vettigt ur den!

 40. Andreas skriver:

  Korrigering:

  Jag vet inte vad GWS beror på, men det verkar ingen annan veta heller. Det som bekymrar mest är att så många konspirationsteoretiker förkastar väl underbyggda studier som försöker hitta svar

 41. Det är rätt säkert att sitta i en sån plåtburk, andra stridsvagnar är inget större hot.
  ” Under det första gulfkriget förstördes sammanlagt åtta vagnar, och under Irakkriget 2003 förstördes endast tre stycken.”
  om någon dog vet jag inte, men någon dog säkert.
  När man vet att fiendens vapen inte biter på plåtburken då känns det nog tryckt att sitta kvar i plåtburken.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams

  skrivet 5 mars 2003 ” Få stridsvagnar om ens någon kan vinna en duell mot de allierades förband som är utrustade med moderna stridsfordon. Förbanden är dessutom svårt underbemannade och stridsdugligheten kan i vissa fall nedgått med ca 50%.”

  du vet inte vad du pratar om.

  För en 20åring som vet slagkraften i en Abrams så är kriget som att skuta på ankor i en damm. Dom som hade anledning att vara rädda var irakierna i sina tanks.
  Kan ingen ta fram saklig fakta och diskutera sakligt?

 42. medvetenskap skriver:

  ”saklig debatt”,

  helt otroligt…

  Du tror att M1 Abrams-besättning inte kan drabbas av post-traumatiskt stress-syndrom (PTSD) för att tekniska detaljer och statistik visar att det är en relativt säker stridsvagn?

  Till att börja med måste du förstå att PTSD inte resulterar som följd av rationellt processade upplevelser (däremot är det just rationell genomgång, kognitiv beteende terapi, som ofta fungerar bra mot PTSD). Det spelar ingen roll om de hade _anledning_ att vara rädda (men de hade de definitivt). Vad som är av betydelse är hur individen upplever det (jmf med fobier, då en icke-rationell rädsla uppvisas). Du kan teoretiskt drabbas av PTSD av att läsa min blogg, om du upplever det traumatiserande.

  Du tror inte det kan vara otroligt stressande att vistas instängd i en stridsvagn, beskjuten, under stridens hetta. Du tror inte det kan vara traumatiskt att kanske se sina vänner omkring dig dödas? Tror du att de vistas 24-timmar om dygnet i sina vagnar? Att de inte känner hot även vid tillfällen de vistas utanför sina vagnar? Tror du inte det faktum att de vistas i en krigzon med allt vad det innebär (bevittna andra trauman, mutilerade människor mm) och ifrån sin familj är påfrestande? Du vet uppenbarligen inte vad du pratar om.

 43. medvetenskap skriver:

  En annan sak, ”saklig debatt”.

  Du skrev ”Sen var det bara soldater från vissa länder som drabbades USA Canada England, varför drabbades inte soldater från andra länder som deltog?”

  Det stämmer inte. Att franska soldater inte drabbades av GWS är uppgifter som cirkulerar på konspirationssiterna. Men om man vågar se även till andra källor än konspiratörernas ser man att även fransmännen drabbades.

  Förekomsten av de olika symptomen som ingår i GWS var ungefär lika stor hos franska soldater (vissa var till och med vanligare hos franska soldater).

  ”In our study, the associations of symptoms were quite similar to those derived among other Persian Gulf war veterans and appropriate non-deployed control veterans”. (International Journal of Epidemiology 2006 35(2):479-487 )

  Ytterligare fakta som styrker att det inte finns någon koppling mellan det amerikanska anthrax-vaccinet och GWS.

 44. Medvetenskap
  Det var inte dom i Abrams stridsvangen som borde drabbas det var dom i T72 som skulle drabbas, men det är lite svårt att bevisa för dom som mötte en Abrams stridsvang är döda.
  Det var som att skuta ankor i en damm,
  Hur många timmar stred dom med tanks kriget varade extremt kort tid. Hur många av deras kompisar dog i abrams stridsvangen få eller ingen. (vet ej)
  Varför skulle dom vara rädda i sina Abrams irakierna hade knapt inga vapen som kunde slå ut en Abrams, dom viste att dom var totalt överlägsna, det dom kunde vara rädda för var att det kom så många T72 att ammunitionen tog slut.

  PTSD där säger jag inte emot dig.

  Men varför drabbades USAs trupper och inte irakierna av symtomen, vissa andra nationer som stred drabbades inte (dom som inte fick vaccin).

  Var har du din fakta och inte påståenden som detta.
  Varför blev så många i detta krig så sjuka? Dom sköt ankor i en damm. Andra världskriget där borde alla blivit sjuka, sånt helvete som det var för allierade shermans tanksen var underlägsna tyskarnas tiger tanks.

 45. Kjell Holmsten skriver:

  Medvetenskap är allvetande och har sanningarna klara för sig! Det är de etablerade sanningarna som han framför – Håller helt med dig ”saklig debatt ja tack” i ditt sista inlägg.

 46. Vaih-levete skriver:

  ”Saklig debatt ja tack”
  Hm, du har inte funderat på att den Irakiska sjukvården kanske inte fungerar som den ska? Kan det inte ha att göra med det? Eller vad man väljer att rapportera. I en kartbok jag läste för några år sedan så påstod Ryssland t.ex. att deras incidens av analfabetism var 0%… Både du och jag vet nog vad som egentligen hände…
  Det är helt sjukt hur ni kan tro att man inte kan drabbas av stress och liknande situationer. Även om amerikanernas tanks nu är så himla säkra som ni säger så tror jag inte det är jättekul att se alla döda människor (civila som militära) eller att bli beskjutna med raketer. Jag förstår inte hur du kan vara så ignorant.
  Kjell fortsätter i samma spår sen och istället för att komma med något produktivt eller annan konstruktiv kritik så påstår han att medvetandeskap är allvetande – också något som vi alla vet inte är sant.
  Etablerade sanningar som ni kallar det. Jag vill inte kalla det sanningar, men de studier och de observationer som gjorts stödjer denna teorin. Om det nu skulle vara så som ni påstår så skulle nog studier stödja dem istället. Men ni tror väl säkert att det är någon övermakt som manipulerar data? Regeringen? FN? WHO? Jaaa jag säger då det…

 47. medvetenskap skriver:

  ”saklig debatt”

  Du repeterar bara samma resonemang, läs igen om PTSD och varför ditt resonemang om stridsvagnars relativa säkerhet inte är särskilt intressant. ”Dom sköt ankor i en damm” – var du där eller?

  Hur vet du att irakierna inte drabbades av symptomen? Undersöktes irakiska fångade soldater av samma kvalificerade systematiska vård som de andra ländernas veteraner?

  Varför drabbades fransmännen, om det var vaccinen?

  För att citera dig, ”var har du din fakta och inte påståenden som detta”? Dags att vaska fram lite fakta som stödjer vaccinhypotesen nu va?

 48. Josef Boberg skriver:

  SVININFLUENSA = MH1N1-utbrottet 2009: ”Statsepidemiologen Annika Linde menar att denna svininfluensa inte är farligare än vanlig vinterinfluensa men att fler förmodligen kommer smittas. Få blir allvarligt sjuka och av dessa har flertalet minst en annan riskfaktor. Inkubationstiden är i medeltal ca 3 dagar, men varierar mellan 1 och 7 dagar. Dödligheten ligger i samma nivå som en vanlig influensa ❗

  Det är huvudsakligen barn och ungdomar under 18 år som blivit sjuka, äldre verkar i stort sett vara skyddade mot den nya influensan ❗ Det beror eventuellt på att de drabbats av fler influensor under sitt liv än vad yngre personer gjort.”

 49. medvetenskap skriver:

  Kjell, nej. Men jag försöker i alla fall argumentera för min sak med logiska och sakligt underbyggda argument. Har du några att tillföra?
  Sitter du på sanningen? Var god berätta, och berätta varför det är sant.

 50. Medvetenskap
  Länka gärna till lättläst info om PTSD.
  Du har nog rätt om det, men varför drabbades vi 91 i gulfen och inte under 2 värdskriget?
  Kan du förklara det?

  Soldaterna kan ha varit rädda i båda gulfkrigen ja där kan du ha rätt medvetenskap, men få dog i krigen och dom var så överlägsna att det faktiskt var som att skjuta ankor i en damm.
  I en duell mellan 10st T72 och en Abram på långt håll vinner Abram på på någon minut.
  http://military.discovery.com/videos/top-ten-tanks-m1-abrams.html
  2000 irakiska tanks mot 4 Abrams var förlusterna, riskerna med en fetmaoperation var farligare än att kriga i en plåtburk.

  “This armor greatly increased resistance against kinetic energy rounds. During the Gulf War, M1A1 tanks could directly engage enemy tanks while in the enemy’s line-of-sight with little risk from any eventual damage from incoming retaliatory fire. This means that M1A1 tanks could hit their targets, while Iraqi tanks couldn’t hit, or, if they hit, couldn’t damage M1A1 tanks. Also, due to DU armor, not a single US tank was penetrated from enemy fire. US tanks took many close direct hits from Iraqi Soviet-made T-72 and T-72M tanks, but enemy rounds were simply not able to penetrate the M1A1 tank’s armor. The model that had this feature was called M1A1 HA (Heavy Armor), and had a protection equivalent to 600 mm against kinetic energy ammunition (APFSDS), and 1,300 mm against chemical energy warheads (ATGM’s and HEAT ammunition).”

  Kolla youtube dom verkar inte vara rädda där dom sitter i sina plåtlådor.

  Kul video om att rocka fett med en tanks.
  http://www.youtube.com/watch?v=hk9BiypNxQM http://www.youtube.com/watch?v=R4Tkaao3hCE

 51. medvetenskap skriver:

  Du får hitta information om PTSD själv. En bok i psykiatri rekommenderas.

  Återigen, hur vet du att de inte drabbades under andra världskriget? Det var en väldig skillnad i psykiatrisk vetenskap.

  Du fortsätter att repetera samma irrelevanta information. Har du något sakligt (”saklig debatt ja tack”?) tillföra gällande ämnen, vaccin och GWS?

 52. Vaih-levete skriver:

  ”Saklig debatt ja tack”, åter igen…

  Sluta använda ”skjuta ankor i en damm”. Du låter som vilken konspirations-/alternativmedicinmänniska som helst. En av de viktigaste sakerna med att debattera är att föra ett bra och utbildat språk.

  Hur som helst, det jag vill komma till. Tror du att de amerikanska soldaterna visste vad de gav sig in på? Återigen så tror jag inte att det är kul att se döda kroppar ligga hur som helst, oavsett om de är dina kompisars eller fienders. Sedan så tror jag att ovetandet om vad fienden har för vapen är ganska stressande. Även om de amerikanske officerarna säkerligen sa att de var överlägsna redan innan invasionen så tror jag att osäkerheten till om fienden ex. kunde använda biologiska stridsmedel, minor, civila sköldar/självmordsbombare, kärnvapen etc. är en ganska stressande situation.
  Jag är väldigt lite insatt i kriget, och den här PTSD-diagnosen ni pratar om. Men du ignorerar det faktum att folk kan få post-traumatisk stress trots att de nu var så överlägsna. Folk i västvärlden, länder där vi inte har krig utan bara lever våra liv lider ju av otroligt mycket stress i vardagen. Vad tror du då inte att ett deltagande i ett krig kan göra, oavsett om man nu är överlägsen eller inte gör med folk?
  Jag är imponerad över din kunskap i tanks och krigsföring.
  Men jag är av den åsikten att om du vaccinet skulle gett de här skadorna du pratar om, så hade man rapporterat det för längesedan. Jag har nog troligtvis lite mer förtroende till Läkemedelsindustrin än vad du har. Sådant här är såpass allvarligt att inte ens ett ”djävulens hantlangare” aka. läkemedelsföretag skulle kunna dölja det.
  Fast, om man tillhör den kategorin som tror på allehanda konspirationsteorier överallt så tror jag att mitt inlägg inte spelar så stor roll. Jag gör som Andreas och lämnar den här diskussionen eftersom det inte kommer fram någon matnyttig information (ex. någon artikel från pubmed) som stödjer era misstankar, utan allt kommer från youtube/wiki/googlesökning etc.
  Ha en bra Fredag och en bra helg, och stressa inte för mycket 😉

 53. De Facto skriver:

  Saklig debatt

  Även om du lätt kan hitta information om PTSD och dess historiska spridning verkar du helst vilja ha information serverad för att sedan inkompetent försöka trasa sönder den utan att ha egna sakliga argument.

  Att svårförklarade psykiska störningar skulle framträtt först vid det första gulfkriget är enbart en mytbildning troligen baserad på allmänhetens okunskap. PTSD har troligtvis existerat genom historiens gång. Redan under det amerikanska inbördeskriget uppmärksammades det som ”Soldier´s Heart”. Första världskriget ”combat fatigue” eller ”shell shock”. Andra världskriget ”gross stress reaction”. Vietnamkriget ”post-vietnam syndrome”.

  Och detta är enbart de amerikanska/västerländska benämningarna på fenomenenet. Att någon tror att det bara drabbar USA är helt felaktigt och beror antagligen på att vi i Sverige är så amerikaniserade i vår livsstil.

  Att på något sätt associera hela händelsen till att ha med stridsvagnar att göra är absurd och Medvetenskap och Vaih-lvete motiverar hela diskussionen ganska tydligt. Att du verkar fascinerad av Abramsvagnen verkar snart bli totalt fokus i din diskussion. (För övrigt är den obsolet i jämförelse med en viss annan plåtburk ;))

  Saklig debatt, för att använda dina egna ord. Jag är helt övertygad att många kan drabbas av PTSD av att just skjuta ankor i en damm. Skulle någon må bra av att avrätta mer eller mindre hjälplösa människor instängda i en plåtburk? Eller ser du något nöje i att prickskjuta oskyldiga människor till döds och sedan må bra av det?

 54. Vaih-levete skriver:

  De Facto, kunde inte sagt det bättre själv!

  Jag tycker att din reflektion över att allmänhetens okunskap ligger till grund för PTSD är väldigt bra. Jag tror att denna okunskap ligger till grund över många av dagens ”problem”-diskussioner. Säg exempelvis autism/vaccin, homeopati etc.
  Om vi tar autism/vaccin-diskussionen så tror folk att de är så smarta, och att de gjort så grundlig forskning för att de läst lite på internet. För att göra en grundlig forskning så måste man vara införstådd i vilken data som är okej att referera. Själv föredrar jag att hitta all min information på Pubmed. Wikipedia/googling etc kan vara bra att läsa in sig väldigt lätt på ett ämne, men när man skall komma med sån här fakta så är det helt enkelt inte okej enligt min mening.
  Som en rolig kuriosa så har jag en kompis som läst 3 år kemi på chalmers. Vet exakt inte vad för sorts utbildning hon har läst, men förra veckan fick jag reda på att hon gick på en homeopatikur. Då kan man ju fråga sig, hur kan en människa som läst 3 år på universitet (KEMI dessutom) tro att det finns någon som att ”vatten har ett minne”? Det är helt bisarrt enligt min mening!

 55. medvetenskap skriver:

  Vaih-levete,
  apropå din kemistvän. Jag känner en akademisk matematisk statistiker som extraknäcker som homeopat … 🙂

 56. Vaih-levete skriver:

  Medvetenskap,

  du har inte bett han att testa sin metod statistiskt? 🙂 gärna som en randomiserad, dubbelblindad, placebokontrollerad studie?
  Fast, precis som alla andra alternativ-hokuspokus-medicinare så kommer han väl påstå att sådan statistik inte funkar på hans metod? 😉

 57. medvetenskap skriver:

  Man tycker kunskapen i sannolikhetslära snabbt borde leda till insikten att sannolikheten för att en enda molekyl ska existera i dom flesta homeopatipreparat är noll. Men, som du säger, de brukar hitta sätt att rättfärdiga sina trossatser.

 58. Vaih-lvete skriver:

  Produktivt inlägg Kjell.
  Vad svarar du på eller håller med om? Eller det är ett sånt där vanligt konstaterande som man oftast stöter på i sådana här diskussionen. I stil med ”OK jag vet vad jag vet. Alla ni andra har fel, trots all bakomliggande fakta så är det jag som har rätt”…
  (Märker att jag har svårt att hålla mig borta från att skriva)

 59. De Facto skriver:

  Man kan ju fundera över om det är så att människor luras av pseudovetenskap, konspirationsteorier och dylikt för att det är enklare att ta till sig än riktig vetenskap? Kanske långt ifrån den kompletta sanningen men någon procent måste ligga där.

  Det är lättare att förstå ett resonemang om en växt någon använt som medicin i 2000 år (där vi lockas att tro pga tradition, kultur och ngn form av nostalgisk påverkan?) än att förstå en avancerad kemisk formel för en medicin som kan se lika rörig ut som en formel för något som är giftigt.

  Kvicksilver är ju ett klockrent exempel där vårt sociala paradigm lärt oss att det är giftigt, men vetenskap som idag kanske ligger utanför kulturen (ren hypotes) kan förklara att den inte alltid bara är till fördärv (grovt förenklat). Vitaminer i vissa fall vice versa!

  Därför blir det ju så viktigt att kunna förmedla vetenskaplig information till samhället på ett förståeligt sätt. Det finns nog en anledning till att många filmer och böcker alltid har med någon sorts ”Evil Scientist”-karaktär. Filmen ”The Island” är ju ett ganska bra exempel.

  Samtidigt måste ju människor själva förstå när de inte har kompetens nog att fullgott kunna förstå ett ämne eller saknar all känsla för källkritik (och självkritik!). Jag håller med till fullo om en balans via allmänna informationskällor (t.ex. wikipedia) mot en fördjupning i tex pubmed. Men jag kan inte förstå hur man kan missa att förstå att t.ex. ett wikipediainlägg kan vara helt snedvridet, eller att man kan lyfta fram en enda studie i ett ämne och tro att sanningen ska ligga där. (hm, fick nån slående likhet med Bibeln som allenarådande studie med svar på allt)

  Liksom sekularisering ökar i samband med ökat välstånd och ökad nivå på utbildning bör intellektuell förmåga också ha motsvarande effekt. Men tyvärr verkar det vara så många krafter som sliter åt olika håll att informationssamhället inte kan självsanera alla fakta. Men kanske är det i mångt och mycket också så att minoriteter alltid är bättre på att göra sin röst hörd?


  Jag skulle kunna tänka mig att en homeopat som på väggen kan ståta med en universitetsexamen i kemi skulle locka många kunder, ungefär som den hemske UFO-experten Hoagland som alltid dyker upp i dokumentärer och försöker använda argument from authority med någon form av doktorshatt i fysik.

 60. Vaih-levete skriver:

  Ja, jag hade nyligen en debatt med en homeopat i en tidning. Hon påstod sig läst 7 år för att bli homeopat – och däribland hade hon läst massa skolmedicin påstod hon.
  Ett av hennes huvudargument mot vacciner var:
  ”Om det är så att vaccin höjer vårt immunförsvar och, som det heter, bildar antikroppar, varför är vi så sjuka idag?”
  Att hon överhuvudtaget påstod att hon läst 7 år, därav skolmedicin är ju ren lögn. Det finns ju inga möjligheter att hon läst grundläggande immunologi – för i så fall vet man ju givetvis att ett vaccin endast skyddar mot den patogen den är avsedd mot. Att ett vaccin skulle höja hela motståndskraften mot samtliga infektioner vore ju drömmen!

  Jag håller även med dig i diskussionen angående kvicksilver, och som antivaccinationssidan ofta kallar det ”andra gifter/kemikalier”. Jag är av den åsikten att det säkerligen finns många många ämnen i vacciner, andra mediciner, maten vi äter, vattnet vi duschar i etc som är toxiska för oss. MEN det handlar alltid om en risk/nytta-balans. Risken med ett preparat får aldrig överstiga nyttan.

  För er som vill ha er ett gott skratt denna härliga fredag så ta en titt på detta klippet!

  För er som är pro-homeopater/alternativ medicin kanske skall titta bort en stund..

 61. Medvetenskap
  Att USAs Abrams var överlägsna måste du hålla med om. dom satt säkert i tanksen.
  PTSD har jag inte sagt något om.

  Iraks elit republikanska gardet mötte 9 Abrams och blev bokstavligt slaktade utan förluster i USAs trupper.

  “If you shoot at my tank one more time” http://www.youtube.com/watch?v=ZIrkAiQfhss
  Visar vilken elkraft USA har.

 62. Rolf Forslund skriver:

  Hej,

  Det är intressent att det här åtminståne förekommer lite debatt. Evidensen kring riskerna med thiomersal
  är nog mer dokumenterad men man kan ju inte helt bortse från riskerna med squalen heller.

  Jag har tagit upp hur media oftast anslutit sig till
  vacciniationsfundamentalisterna här:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/09/varning-vaccinationsfundamentalisterna

  En helt annan men också relevant aspekt i debatten är ju också vad den rent biologsiska effekten på den svenska befolkningen blir av en massvaccinering.
  Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi sammanfattade ju detta bra i SvD ”Om viruset muterar och utvecklas till att bli farligare kommer sannolikt vår befolkning att ha en sämre motståndskraft mot nya varianter än om vi inte hade massvaccinerat. ”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3427795.svd

  -Rolf

 63. De Facto skriver:

  Vaih-lvete: Lysande Youtube-länk! Lockade fram ett gott skratt!!

 64. Vaih-lvete skriver:

  Rolf:

  Ja Ann-Cathrins åsikt är viktig att betänka. Det kan bli så, men det är inte säkert.
  Man får också tänka på följande scenario. Vi vaccinerar oss inte, viruset skapar sjukdomar i folk och får TID att mutera i de sjuka människorna. Detta kan också leda till att en farligare variant uppkommer.

 65. […] de gamla vanliga obevisade påståendena om squalen och kvicksilver innehåller en nyhetsnotis på LCHF.se (som av någon outgrundlig anledning handlat […]

 66. Thomas Greitz skriver:

  Läs detta.Squalene kan således användas experimentellt för att framkalla autoimun sjukdom.

  American Journal of Pathology. 2000;156:2057-2065.)
  © 2000 American Society for Investigative Pathology

  ——————————————————————————–

  Regular Articles

  The Endogenous Adjuvant Squalene Can Induce a Chronic T-Cell-Mediated Arthritis in Rats
  Barbro C. Carlson*, Åsa M. Jansson*, Anders Larsson, Anders Bucht* and Johnny C. Lorentzen*
  From the Department of Medicine,*
  Unit of Rheumatology, Karolinska Institutet, Stockholm; the Department of Medical Sciences,
  University Hospital, Uppsala; and the Department of Biomedicine,
  Division of NBC Defense, Defense Research Establishment, Umeå, Sweden

 67. medvetenskap skriver:

  Thomas,
  ja squalen och andra ospecifikt immunstimulerande substanser kan användas för att framkalla artrit i vissa försöksdjur.

  Men i en diskussion angående vaccinets squaleninnhåll, är de resultaten relevanta för, och överförbara på, människor?

  Först kan nämnas att studien du länkar till använder en specifik stam av inavlade råttor som visat sig vara extra benägna att utveckla artrit.

  Sedan bör man sätta doserna som används i perspektiv. I studien gav de 258 mg squalen till råttor som jag tror väger kring 200 g. En dos av GSKs svininfluensavaccin innehåller 10.68 mg squalen. Om vi antar en människovikt på 80 kg och justerar för kroppsvikt så fick råttorna i studien en squalen-dos ca 9662 gånger större jämfört med den vaccinet ger.

  Det finns alltså allvarliga problem om man vill överföra den studiens resultat till användning i argumentation för att vaccinet kan orsaka exvis reumatoid artrit hos människor.

  Squalen har ju dessutom använts många år i de årliga influensavaccinen – har något samband mellan autoimmuna sjukdomar och vaccination upptäckts?

 68. medvetenskap skriver:

  Vaken.se hävdar att de citerar ur Russels bok. Men det extremaste stycket, som börjar ”När konspiratörerna är redo…”, hittar iaf jag inte i boken (googlebooks). Finns det i boken, eller är det påhitt i konspirationsteoriserandets namn?

 69. Josef Boberg skriver:

  Mitt tips blir att Du frågar om det på vaken.se.

 70. medvetenskap skriver:

  Vaken.se har tagit texten från vaccinationsfaran.se, som hittills inte besvarat mitt mail.

 71. Josef Boberg skriver:

  Förhoppningsvis svarar dom – innan svininfluensan hinner bli ett minne blott (= som fågelinfluensan blev = ”en storm i ett vattenglas”)… 🙄

 72. Medvetenskap
  PTSD
  ” A1. upplevt, bevittnat eller konfronterats med en händelse eller en serie av händelser som innebar död, allvarlig skada eller hot om detta, eller ett hot mot egen eller andras fysiska integritet.
  A2. reagerat med intensiv rädsla, hjälplöshet eller skräck.”

  Det borde inte dom som satt i en abrams råka ut för, dom satt säker i sina pansarlådor. Det är nästan farligare att köra bil i rusninstrafik än att vara med i ett krig där det knapt finns vapen som kan skada den som sitter i pansarlådor, fetma operation fä farligare än att sitta i en Abrams.

  Iraks elit republikanska gardet mötte 9 Abrams och blev bokstavligt slaktade utan förluster i USAs trupper.

  “If you shoot at my tank one more time”

  hör du några soldater som är rädda, beskriv deras psykiska status.

 73. Bo Engwall skriver:

  Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om, även om det knappast kommer erkännas utåt.

  Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns fr o m idag på

  http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

  Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept. ”På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp.”

 74. Stan skriver:

  Från en dansk som verkar insatt i ämnet.
  Anders Bruun Laursen – http://euro-med.dk/?p=9152
  ”One reader wants more evidence that squalene is so poisonous. Of course, the final proof would be a mass investigation of the befallen Gulf War soldiers. However, the US DoD has refused that – which is suspicious. Here are 2 links that provide heavy evidence that the squalene is the cause of the Gulf War syndrome”
  http://www.autoimmune.com/newsrel15jul02.pdf
  http://www.autoimmune.com/SubcommitteeRFGarry24Jan02.html

 75. ursus arctos skriver:

  Jag har frenestiskt försökt få veta om det nu ingår hajfetter, innebär det att hajar har fångats och dödats för att vaccinet ska framställas? Eller finns det uppfödningar av hajar för just sådana här ändamål? Eller finns det hajfetter sparade då hajar har tillvaratagits efter att ha fastnat och ändå dött i fiskares nät eller liknande?
  Eller framställs squalen kemiskt?

 76. Kjell Holmsten skriver:

  Jösses? Gå vidare – Ser verkligeheten, folk dör av vacciner och nojjar in dig på hajolja?

 77. medvetenskap skriver:

  Kjell

  Folk dör?

  Har ”ni” något bättre att komma med än att dra upp de 25 dödsfallen (av ca 40 miljoner vaccinerade) som orsakades av någon/några dåliga batcher vaccin för 31 år sedan?

  Vem är det som nojjar …

 78. medvetenskap skriver:

  Ursus arctos, jag vet inte. Maila något av företagen som använder squalen och fråga.

 79. Josef Boberg skriver:

  Jag har gjort min sammanfattning HÄRhälsar Josef 8)

 80. marie skriver:

  http://liveteftersprutan.blogspot.com

  Vad hände efter massvaccinationen egentligen.
  Minst 101 narkolepsidrabbade och runt 100 andra drabbade av kroniska allvarliga biverkningar eller sjukdomar utlösta av vaccinet.

  Gå in på bloggen och läs…

 81. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was once a amusement account
  it. Glance complicated to far added agreeable from you!

  However, how can we keep up a correspondence?

 82. Virgie skriver:

  Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you require any html coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be really appreciated!

 83. viagra skriver:

  Generally, might know about comprehend if we first hear about Cialis
  is the fact this can be a

 84. The figures range from 1 to help seventy five and based on
  the game style several blocks are usually tones. The
  action is actually told have got arose in Italy, changing in
  excess of many years from the lottery style rivalry straight into essentially the most entertaining casino titan –
  http://www.Dustfreepc.com video games previously produced.

 85. Click to read skriver:

  Remarkable issues here. My business is pretty thankful to check this page. Thanks a great deal exactly what waiting for speak to people. Would you like to nicely shed us a mailbox?

 86. payday loans skriver:

  payday loans

  Squalen, gulfkrigssyndrom och vaccin mot svininfluensa | Medvetenskap

 87. rank high skriver:

  rank high

  Squalen, gulfkrigssyndrom och vaccin mot svininfluensa | Medvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: