Äkta innehållsförtecknad mat?

Ett viss livsmedels innehållsförteckning skulle kunna ståta med följande:

etanol, α-terpinolen, etylbutanoat, 3-carene, etylacetat, etyl 2-butenoat, α-terpinen, α-thujen, dimetylsulfid, limonen, β-caryophyllen, cis-3-hexene-1-ol, hexadecylacetat, 5-butyldihydro-3H-2-furanon, trans-2-hexenal, etyltetradecanoat, α-humulene, sabinen, 2-carene, camphene, etyloctanoate, 4-isopropenyl-1-metylbenzen, 1-hexanol, hexanal, etylhexadecanoate, α-copaen, hexadecanal, etylpropionat, dihydro-5-hexyl-3H-2-furanone, carveol, geranial, etyldecanoat, furfural, butylacetat, metylbutanoate, di-hydro-5-octyl-3H-2-furanone, p-cymene, octadecanal, 6-pentyltetrahydro-2H-pyranon, 2,3-pentandion, 1,1-diethoxyetan, pentadecanal, butylformate, 1-butanol, 5-methylfurfural, etyldodecanoat, 2-acetylfuran, 2-metyl-1-butanol, 4-metylacetophenon, acetaldehyd, cyclohexan, diväteoxid (och många fler)

Vad är det för något som innehåller de här ‘kemikalierna’? Flera av dem har toxiska egenskaper så det kan väl knappast vara bra att äta detta livsmedel? Mörkar producenten, i butiken listas nämligen inte någon av de här ämnena på någon innehållsförteckning?

Skulle du undvika livsmedlet om du såg ovanstående ämnen på innehållsförteckningen?

Klicka här för livsmedlet som innehåller dessa substanser.

[tack till OtherWordly]

[AB, AB2]

32 Responses to Äkta innehållsförtecknad mat?

 1. Joakim skriver:

  Ha, ha den var bra.

  Och herregud märkningen ”Äkta Vara” är ju inte ens godkänd. Mer om detta här: http://bit.ly/1A14zN

  Ha De Gott Joakim

 2. Daniel skriver:

  Diväteoxid och etanol är direkt livsfarliga. Minst 107 personer dog i Sverige förra året pga en överdos av diväteoxid, enligt denna rapport http://www.sls.a.se/upload/362/Drunknade%202008.pdf och etanol ligger enligt vissa experter bakom vart 25:e dödsfall i världen enligt denna rapport http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/12622/2200_2202.pdf .
  Så det är ju inte helt oproblematiskt att diskutera tillsatser i livsmedel, vad som helst kan ju bevisas med statistik om den som tar del av den inte har tillräckliga kunskaper…

 3. Pekka S skriver:

  Skrämmande med dessa toxiska och beroendeframkallande kemikalier! Tack vet jag min äpplejuice – där står det bara ”Äpplen” i innehållsförteckningen. Inga kemikalier så långt ögat kan se.

 4. Robert Rönngren skriver:

  Jag har vart beroende av diväteoxid sen jag föddes! Jag tar det varje dag, flera gånger per dag. Vad skall jag göra?

 5. flum skriver:

  Medvetenskap
  Vill du bevisa att frukt är giftigt, att vegetabilier innehåller för oss skadliga substanser? I så fall kan jag bara hålla med.Gud skapade inte maten åt oss alla växter har mer eller mindre ett försvar mot sina predatorer. Köttets försvar mot predatorer är ben att fly med.
  Nutrionsforskniungen hittar mer och mer skadliga substanser, det är skönt att se att du är uppdaterad på den nyaste forskningen och inte på dom teorierna som kom innan vi viste om dom skadliga ämnena i vår mat, du sågar SLV gamla kostråd bra.

  Kött och mättat fett innehåller inte så många toxiska ämnen, föresten vet du om något toxiskt ämne?
  Köper man sen köttvaror med E300 i så slipper man äta giftig frukt.

 6. gibben skriver:

  Hehe, kanoninlägg! 🙂

 7. PeO_W skriver:

  😀 !

 8. Typhos skriver:

  Nog för att en del är lite väl skrämda av tillsatser, men du missar ändå den viktigaste poängen, har man satt ribban vid att ”så länge det som finns naturligt eller det man tillsätter inte är direkt livsfarligt i de mängderna så är det okej,” så får man gärna göra detom man så vill, det är ett fritt land, men personligen ställer jag lite högre krav på vad jag stoppar i mig, karragenan som utvinns ur alger kanske inte är farligt för mig men jag vill ändå inte ha det i min vispgrädde, är det så svårt att förstå? Ska smakförstärkare E621 verkligen behöva tillsättas i en kryddblandning innehållande chilipeppar, salt, cayennepeppar, vitpeppar, paprikapulver, citronpulver och svartpeppar? Nej, att utöver allt det andra dessutom ha smakförstärkare i den är ett dåligt försök att skyla över att de andra kryddorna är av dålig kvalité jämfört med när man köper dem var för sig.

 9. Ankie skriver:

  Undrar om det är sånt i t.ex äpplen också?
  Men det är ju för jäkligt vad många ämnen då.;o)
  Blev så full i garv här.
  Måste jag berätta för alla naturläkemedelstrippade, när de tror att en microdos av kvicksilver i influensavaccintet är farligt.
  Allt är kemi!

 10. Ankie skriver:

  Daniel skrev:
  CITAT
  etanol ligger enligt vissa experter bakom vart 25:e dödsfall i världen enligt denna rapport
  SLUT CITAT

  Äähum!?
  Etanol är ju sprit och fler än 25 personer har välan dött av etanolförgiftning då kan jag tro eller?!

 11. Ankie skriver:

  sorry!
  Såg nu att det stod var 25:e, men kan ändå tro att det är fler än så.
  d.s

 12. Daniel skriver:

  Ankie, jag refererade enbart till undersökningen som jag länkade till. Dessutom skrev jag ”enligt vissa experter”, men det går givetvis att diskutera den siffran. Jag tror dock att min poäng går fram när det gäller tillsatser.
  Om det bara hade funnits någon typ av informationskanal som gjorde det möjligt för folk som inte hade kunskap om vad varje E-tillsats var för något att kolla upp det. Tänk er ett stort nätverk med information som alltid var tillgänglig och som gjorde det möjligt att söka på vad som helst, t.ex. ”E250”. Men jag tror att ett sådant informationsnätverk bara är science fiction.

 13. Henrik Johansson skriver:

  Inte konstigt att jag är allergisk mot dem.

 14. flum skriver:

  Medvetenskap du kanske har hittat förklaringen till att många inte tål mat med kolhydrater i grönt är en kemikaliesoppa. Det är märkligt att så många påstår att grönt är nyttigt när det finns så mycket naturliga gifter i grönt.
  Du hittar även naturligt E621 i SLVs kemikaliemix.
  Vill man äta giftfritt så får man nog äta LCHF.

 15. Ankie skriver:

  Jo! Jag tror nog att det är det som kommer i framtiden=mindre kolhydrater och inte äta berg med grönsaker och frukter.
  Men jag har inga belägg för det mer än att jag vet hur jag själv mår.
  Har diabetes typ 2 bland annat.
  1 frukt om dagen tycks vara optimalt.
  Och att jag äter kanske 20% kolhydrater. Inte mer för min del.

 16. Fingal skriver:

  Haha! Klockrent inlägg Metvetenskap 🙂 Som vanligt många som tar sig själva på för stort allvar och faktiskt blir upprörda av alla lama kommentarer att döma. Och som grädde på moset fick ju någon LCHF-galning kommentera och försöka frälsa oss igen. Otippat…NOT. Förutom att sitta hemma och försöka skydda sig mot etablissemanget verkar de ju inte göra mycket annat än att försöka frälsa hela bloggvärlden med sina kommentarer 😉

 17. flum skriver:

  Fingal
  Dom där naturliga kemikalierna i frukt hur kan du anse att dom är nyttiga?
  Det är nog farligare att äta en del frukter därför att SLV inte har undersökt och testat kemikalierna mat kan innehålla riktigt skadliga saker det är inte undersökt, att vi får äta ex frukt som inte är testat beror på hävd och inte på forskning.
  Vissa tillsatser är rent av hälsosamma om man jämför med frukt (c-vitamin, e-vitamin, med mera)

 18. flum skriver:

  Medvetenskap varför är E621 skadligt jo därför att det finns naturligt i vissa livsmedel, är det ett ämne som skadar predatorn om den bara äter ensidigt?
  Tänk om en växt skulle innehålla sköldkörtelhormon skulle du äta den växten då?

  Du måste vara frälst på staffan lindeberg som säger att växter innehåller skadliga substanser.
  Staffan kan backa upp sin åsikt med forskning.

 19. medvetenskap skriver:

  Flum nej mitt syfte var inte att försöka visa att frukt och andra vegetabilier är skadligt för oss, vilket jag tror du förstod. Knappast sannolikt heller då vi faktiskt utvecklats från ”apor” som sannolikt åt ganska mycket frukt och liknande.

  Det skulle gå göra en liknande innehållsförteckning på något animaliskt. Diverse hormoner, proteaser, DNAser, väteperoxid mm (vilket iofs också är molekyler som finns i vegetabilier).

 20. flum skriver:

  ”Väteperoxid” i kött det får du förklara väteperoxid i kött oxideras innan det tas upp eller?
  Bildas det väteperoxid när vi metaboliserar kött? Det viste jag inte, referens tack.

 21. De Facto skriver:

  Jag skulle vilja se hur länge någon som agiterar mot E-nummer skulle stå ut. Anta att man under en viss tid förser en familj med ”vanlig” mat som inte innehåller några som helst tillsatser. Det skulle vara en intressant dokumentär.

  Ser framför mig en återgång till 1600-talet där man äter kött som är så ruttet att det kryddats till döds.

  Hur länge håller egentligen kött som inte behandlas med konserveringsmedel? Jag vill i alla fall inte att mina ”tunna skivor” ska hoppa på mig när man öppnar kylen!

 22. Ankie skriver:

  hehe;)) Det finns redan ”pepprade” älgar att käka.;)

  Kanske man ska beväpna sig med salt och peppar och andra konserverande kryddor (som man givetvis grävt fram själv ur saltgruvor för att vara på den säkra sidan) och ge sig ut och jaga djur och krydda dom , i n n a n dom dör och ruttnar?
  Fler förslag?
  ;))

 23. […] det vara äkta vara? Syftet med förra inlägget var inte att skrämma folk från att äta frukt, vilket de flesta […]

 24. Nordahl skriver:

  Vad många idiot kommentarer det var här då?

  Många blev rädda för frukt, haha!

  Vet ni ens hur frukter sprider sin art egentligen?
  Inte vidare smart att förgifta sina fröbärare!

  vitaminer och växtpolyfenoler är oerhört viktigt om vi vill leva friskt.

  Sidan verkar kanon Medvetenskap, hittade den precis, ska kolla vidare nu.

 25. Ankie skriver:

  Jag är inte rädd för frukt. Vilka av inläggen här är det som du kallar för ”idiot kommentarer” (särskrivet?)

 26. flum skriver:

  medvetenskap är detta sant är det bekräftat?

  ”Piven fick bröst – av sojamjölk”
  ”Boven i dramat är en massiv konsumtion av sojamjölk. Den hälsosamma mjölken innehåller höga nivåer av växtämnet fytoöstrogen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen

  Jeremy Piven har bälgat i sig drycken, 12 glas om dagen, och fytoöstrogennivåerna i den mängden sojamjölk är tillräcklig för att som man utveckla bröst. ”

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6066194.ab

 27. Absolut lysande inlägg!

  Vill du göra det hela ännu bättre så byt ut första ingrediensen mot ”Hydroxyethane”. 🙂

  /Micke

 28. […] Äkta innehållsförtecknad mat? […]

 29. Payday Loans skriver:

  Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further write ups thank you once again.

 30. This post is genuinely a pleasant one it assists new the web viewers, who are wishing for
  blogging.

 31. For hottest news you have to go to see internet and on world-wide-web
  I found this web page as a finest web page for most recent updates.

 32. MotherFucker skriver:

  In Episode One, Alyx shoots down zombies with her shotgun. The male fascination with female breasts is as old as the stars themselves.
  Pamela Anderson may be seen as a synonym in the dictionary for
  breast implants.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: