Svans hos människor

Rudimentära kallas de vävnader, organ, beteenden  eller andra egenskaper hos människan som genom evolutionen har förlorat sin ursprungliga funktion.

På molekylär nivå finns i vår arvsmassa sk pseudogener. Detta är gener som pga mutationer inte längre är funktionella hos människan, evolutionärt tryck för att bibehålla generna i funktionell form har inte varit tillräckligt. Men dessa ‘ruiner’ av gener kan ibland jämföras med och liknas med hela versioner av genen, som finns hos andra organismer, och dess ursprungliga funktion kan då bestämmas. Ett exempel är genen för att producera c-vitamin. Den är aktiv hos de flesta andra däggdjur, men hos människan kvarstår bara en söndertrasad variant av den.

Visdomständer, blindtarmen och funktionslösa muskler i öronen är  andra rudimentära exempel.

Så är även svanskotan. Även om människan har en pytteliten svans under en del av fosterutvecklingen (ffa dag 31-35) saknar vi normalt svans resten av livet. Normalt alltså, för i några ytterst ovanliga fall har människor med svans fötts. Ibland handlar det om missbildningar, men ibland finns det brosk eller kotor i svansen. Är det ‘svans-gener’ från våra förfäder som genom en mutation råkat aktiverats?

Reinkarnation av den ap-ansiktet Hanuman? Ja de trodde befolkningen att pojken till vänster var. Svans kanske är på vissa håll en bra egenskap om man önskar bli avgudad.

Vidare läsning:
Rudimentära egenskaper hos människan
Mer svansbilder

Annonser

7 Responses to Svans hos människor

 1. Lasse skriver:

  Hur ofta förekommer det? Olika frekvebns på olika håll i världen?
  För drygt 50 år sedan kände jag en tjänsteman i den brittiska kolonialregeringen i Nigeria. Han skrev att rätt många personer där vandrade runt med blödande rygger sedan deras svanser opererats bort. Vet fortfarande ej om det var ett dåligt rasistiskt skämt eller om det stämmer.

 2. medvetenskap skriver:

  Det är extremt ovanligt, bara ett ytterst få antal fallrapporter finns. Om vad den brittiske tjänstemannen berättade vore sant bör det finnas beskrivet i litteraturen. Så det var nog bara ett dåligt rasistiskt skämt.

 3. Tommie skriver:

  Finns det någon statistik på hur mänga som har detta? Jag har nämligen fötts med en liten hud/fettvävnad just intill anuset och har funderat på det från och till under mitt liv. Den har inte stört mig något särskillt, men kan detta vara en gammal gen från forntiden?

  Funderar också på om dessa kan vidareutvecklas om två personer med ”svans” får barn…

  Tack för svar! 🙂

 4. medvetenskap skriver:

  Tommie,

  någon tillförlitlig statistik finns nog inte. Det är så väldigt ovanligt och bara få fallbeskrivningar finns. Sedan är det klassificeringsproblemet, som skrivet är inte alla misstänkta svansar ”äkta” svansar.

  Svårt säga vad det du har är för något, men sannolikt är det nog inte någon (”äkta”) svans.

  Om två personer med ”svans” kan få ett barn med vidareutvecklad svans är svårt svara på. Det beror på orsakerna; om det är nedärvt beror det lite på hur den genetiska profilen ansvarig för svansen ser ut (en/flera gener ansvariga etc)

 5. faceq skriver:

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the
  same niche. Your blog provided us useful information to work
  on. You have done a extraordinary job!

 6. Networking Tips

  Svans hos människor | Medvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: