Gener och bananer

En reflektion efter att ha läst en text på SvD av Peter Sylwan.

Genmodifierad mat är ett begrepp som skrämmer många människor, maten ska vara ”naturlig”. Vad många inte tänker på, eller är medvetna om, är att i princip all mat vi äter är genmodifierad av människan. De djur och växter vi äter idag är inte vad som förekom i naturen för tusentals år sedan, innan moderna människan hade gjort entré. Genom en flera tusen år lång process av styrd odling och bruk har vi förvandlat våra födokällor till att fylla våra behov bättre.

Bananen är ett bra exempel. Den banan vi äter idag är inte den frukt människan en gång i tiden först träffade på. En lång process av slumpmässig förändring hos bananen följt av att människan valt främja (och korsbefruktat) de mer åtråvärda varianterna av frukten har resulterat i vad vi idag föreställer oss vara en ”naturlig” banan.

Denna grova typ av genmodifikation har format de djur och växter vi äter idag. Därmed inte sagt att den radikalare moderna formen av genmodifikation praktiseras helt utan risker för vårt ekosystem.

Andra bloggar om: ,

Annonser

One Response to Gener och bananer

  1. test skriver:

    What’s up to all, the contents existing at this website are truly amazing for people experience, well, keep up the good work fellows.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: