Förbjuder Litauen bibeln?

Litauens parlament har röstat igenom en ny censurlag som de menar ska värna om den mentala hälsan och fysisk, intellektuell och moralisk utveckling hos minderåriga. Lagen har uppmärksammats i media och bloggosfären framför allt för att den förbjuder information som uppmuntrar homo- och bisexualitet. Katolicismen dominerar i Litauen, och det är inte svårt se att traditionella katolska värderingar präglat lagen.

Lagen förbjuder bl a information som ”demonstrerar paranormala fenomen och samtidigt ger intryck av att dessa fenomen är sanna”. Paranormala fenomen definieras som ”fysiska händelser, förekomster, fenomen och fakta som inte kan förklaras av vetenskapen, och förmågor hos människor som inte bevisats med experimentella metoder”.

Om det katolska landets rättskipare är konsekventa och följer definitionerna bör det väl innebära att bibeln blir förbjuden? Och att alla troende som ger intryck av att gud existerar och bibeln beskriver sanna händelser bör väl kastas i fängelse?

I övrigt förbjuds också information som:

… uppmuntrar dåliga matvanor, dålig hygien och fysisk inaktivitet.

… uppvisar hypnos.

… föraktar familjevärden.

… porträtterar hånandet av en person.

… visar medveten förstörelse av egendom.

… är skrämmande.

Vill du läsa mer om tramset kan du ladda ner ett officiellt lagdokument (PDF, engelska) här.

Bibeln i Litauen?

[AB, DN, SvD, Exp]

Annonser

2 Responses to Förbjuder Litauen bibeln?

 1. Technicolor skriver:

  Ett bra inlägg! Jag tycker också att Bibeln borde åka dit på att Gud uppmuntrar till folkmord, att han själv slaktar folk till höger och vänster för olika småföreteelser och – framför allt – att Jesu död framställs som mänsklighetens räddning. Helt klart positiv information om våld – vilket tycks vara förbjudet enligt den nya lagen.

 2. Inga Nabbe skriver:

  Och förbjuder polisen kanske yttrandefrihet.
  Bloggen Felväsendet fick inbrott på sin blogg, bloggen Åhh-sikt! fick en vädjan att uppmärksamma det och så fick jag nys om saken och nämnde det i min egen blogg.

  Det som hände var att polisen plockade bort länkar som handlade om polisen, alltså ett intrång på bloggen och ett direkt brott mot våra fri- och rättigheter – yttrandefriheten!

  Alla som bloggar har ett intresse av att uppmärksamma detta. Se för övrigt vad jag skrev i kommentar på Åhh-sikt!, inlägget ”Inbrott på blogg”!

  Skriv om detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: