Obama och vetenskapen

Idag har Barack Obama tagit över presidentposten i USA och förväntningarna runt om i världen är så klart höga. Inte minst inom vetenskapliga kretsar eftersom George W. Bush på olika sätt hämmade den globala vetenskapliga processen genom att bromsa den vetenskapsdominerande amerikanska arenan.

Under valkampanjen hördes många ord som var positiva i många vetenskapares öron. Tittar man på vilka människor Obama tillsatt på viktiga positioner ser det också ut som att en vändning kommer under Obamas maktperiod.

Obamas vetskapare

Som hans primära vetenskapsrådgivare utsåg Obama John Holdren, fysikprofessor vid Harvarduniversitetet. John brinner för klimatfrågan och var en stark kritiker av Bushregimens miljöpolitik.

Som energiminister utsågs fysikern och nobelpristagaren (1997) Steven Chu. Berkeleyprofessorn har länge varit engagerad i frågor rörande global uppvärmning och är en förespråkare av kärnkraft som en metod att minska koldioxidutsläppen. Steven var också en av de första vetenskapsmännen att skriva under för Project Steve, en kampanj med syfte att stödja förståelse och undervisning av evolutionsteorin.

Zoologi- och marinbiologiprofessorn Jane Lubchenko blir chef för National Oceanic and Atmospheric Administration, ett organ som studerar havs- och atmosfärsförhållanden och är underställda handelsdepartementet. Likt de övriga är hon starkt engagerad i miljökrisen.

Miljökampsveteranen Carol Browner får den nyinrättade posten ‘Klimat-tsar’. Kemiingenjören Lisa Jackson blir föreståndare för EPA, amerikanska motsvarigheten till naturvårdsverket.

Obama städar också upp i PCAST, ett rådgivande organ i vetenskaps- och teknologifrågor. Under Bush’s tid bestod PCAST till stor del av människor från industrin och inte ‘genuina’ forskare, något Obama vill ändra på. En av de nytillträdda i PCAST är den framgångsrike biologen Eric Lander, som får avsluta bloggposten med några ord om Obamaregeringen:

It is exciting to have an administration that deeply understands the importance of science and scientific thinking.

[via rsc.org; mer läsning om presidentskiftet: DN 1, 2, 3, 4; AB 1, 2, 3; SvD 1, 2, 3]

3 Responses to Obama och vetenskapen

  1. Bra skrivet om Obama!

  2. Joakim skriver:

    Skön blogg du har.

    Jag har nu kommenterat din kommentar 🙂 gällande E-nummer, du vet.

    Ha De Gott joakim

  3. […] Citerat från inlägg på medvetenskap. […]

Lämna en kommentar